跳至

首頁

尾頁

大宅

近來都有上d real estate 的網頁睇d 物業的資料. 對於我地呢d係hk 住開豆腐閏樓的人來講, 美國的屋/樓 (睇相來講), 真係好大好靚呀.

我想問其實係美國買樓有咩要注意呢?

我見有condo / townhouse / single family 之分. 其實condo 同townhouse 係咪同d neighbour 共同有物業管理? 好似hk 住屋苑咁? single family 即係獨立屋? 分別的好處/壞處係邊?

經紀佣係咪seller 俾? buyer 洗唔洗俾 (有人同我講buyer 唔洗俾, 但係咪真架)?

有冇好似hk 的stamp duty 果d類型的tax?

有d 3層樓果d, 話1500呎, 不過好似好大咁既? 係咪美國冇分咩建築面積/實用面積? 話1500呎就真係用得1500呎?

好多樓都幾十年, 但又好似好新 (入面的裝修同外觀都係), 其實係咪30-40年的樓都唔算太舊? 美國有冇d 專業驗樓的consultants etc? 我驚買左d 漏水樓果d 自己唔識睇呀~

而家係美國做mortgage 個loan rate 係幾多?

而家美國的樓市係咪仲係好麻麻? 我仲諗緊出年去到, 買好定租住先好....

好多問題... 各位有經驗的人士煩請指教!

大宅

原帖由 babesiu 於 10-8-3 18:09 發表
嘩, 你咁多問題, 不如我refer個專業人士答你啦.

好呀~ please pm me! thanks :)

大宅

Hi Nillie,
BIG THANKS AGAN!我都係打算租住先,同埋唔洗住咁大,得我一個阿四,屋大的話清潔都做到暈!
一般租約係咪都係一年? 係咪包晒管理費果D野?

原帖由 Nillie_Mami 於 10-8-3 21:16 發表
I will also suggest you to come and doing renting at the beginning. Do not buy a house without seeing it and never rely on any relatives or friend to do it for you. As to buy a house is easy, to sale ...

大宅

原帖由 Nillie_Mami 於 10-8-4 00:34 發表
if you rent from a landlord, the 管理費 will not be your responsibility unless you rent an apartment, then the real estate will explain that to you. There is no 管理費 for townhouse (which linked wit ...

Dear Nillie,
You're really helpful! If you don't mind, pls send her contact to my pm. Thanks so much!
我而定睇緊林修榮的網站,真係學識好多野呀~ 多謝指教!

大宅

好詳細呀~THANKS!
係美國OWN PROPERTY 都幾貴播,年年俾TAX。係以買入果刻的價來計?同埋好似想賣都唔易咁。。。6﹪經紀COMMISSION好多錢呢~
如果個市都仲未有起色,都係等下先好。
原帖由 rose-mag 於 10-8-5 06:00 發表
Condo同townhouse相似,每月有所謂HOA要俾,等同管理費,有d會係當做電費水費垃圾費雜費,因為唔係所有Condo都有每家人一個獨立電錶水錶,HOA就用嚟支付呢D雜費及維修費,如果有大型維修就會再另外夾錢,property tax就根據買屋時 ...

首頁

尾頁

跳至