婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地可唔可以做到愛屋及烏咁愛男家D人??
對住討厭既人...又可唔可以做到對事唔對人??
自問就唔得囉...討厭一個人, 佢做乜都咁討厭...

大宅

好媽媽勳章

太假, 我做唔到.
對住d討厭既人,我只想各不雙干.

大宅

agreed

男爵府

咁當你一個討厭既人...
突然間對你做左一樣好事...你會覺得
1)車...應該啦!唔使贊呀?
2)我無叫你做, 你搞乜即?
3)唔該哂, 原來你咁好架....

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

靜觀其便 一件事唔可以代表全部 睇久d先

大宅

好媽媽勳章

我討厭既個個人 - 無事獻慇勤, 一定另有目的.

以前破天荒叫我媽咪過去食飯 - 是想叫我媽咪去照顧d仔女.
現在已多年無叫我媽咪過去食飯 - 因為d仔女大左, 唔再需要這個隨傳隨到既免費工人.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 smileemily 於 10-8-4 12:01 發表
突然間對你做左一樣好事...
你會覺得

我會好驚

男爵府

原帖由 sandy1425 於 10-8-4 12:47 發表

我會好驚

哈哈...或者只有你討厭佢
佢對你無敵意呢....
不過機會好微啊

伯爵府

原帖由 smileemily 於 10-8-4 09:45 發表
你地可唔可以做到愛屋及烏咁愛男家D人?? 都可以
對住討厭既人...又可唔可以做到對事唔對人?? 好有難度

好在我夫家d 人易相處,有時我呻同嬲都係一d 雞毛蒜皮的事(我好小氣)

男爵府

育兒性格勳章

我都諗緊 同樓主 同一個問題~
其實 "愛屋及烏" 真係難
我不會用 "愛"~ 呢個字~
我會選擇尊重男家屋企人,大家客客氣氣已很好~
但真的談不上"愛"~ 無可能 因為"一個男人", 就無端端令 我"愛" 一班三姑六婆阿嬸, 這是違反人性吧!!

若佢地無啦啦 對我做了好事...
er....我覺得只要 當係"普通一個人對你 做事 "呢件好事", 你會有乜反應? 就比果個反應佢ok~ 如此就得得體體, 又不會被人"有位入"。

"無事獻殷勤"~~ 你都知 可能唔芳好野!!
@@又真係要睇定d~ 小心d~
(其實盡量不要受男家恩惠...esp. 係$$$$)

翡翠宮

原帖由 jesuslovesyou 於 10-8-4 02:14 PM 發表
我都諗緊 同樓主 同一個問題~
其實 "愛屋及烏" 真係難
我不會用 "愛"~ 呢個字~
我會選擇尊重男家屋企人,大家客客氣氣已很好~
但真的談不上"愛"~ 無可能 因為"一個男人", 就無端端令 我"愛" 一班三姑六婆阿 ...
無可能 因為"一個男人", 就無端端令 我"愛" 一班三姑六婆阿嬸, 這是違反人性吧!!

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

一句講....人對你好, 你咪對人好LAW
我不嬲以呢個準則做人
我未做到以德報怨喎
同男家的人相處客客氣氣....岩話題咪傾兩句LAW
唔岩話題我都係食食食咋
有時老公都會話我, 出街同6299講聲...
但我本身係娘家時無呢個習慣
所以有時都無咁做GA
行過去講聲..6299我出街喇...好似示威咁

另外...佢本來對我差, 無啦啦對我好
我會覺得好煩
我都講過人對我好, 我對人好啦
你一係就俾我一條心憎你LAW
做D野博我好感...搞到我唔知點咁
討厭

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 戲如人生 於 10-8-4 15:45 發表
一句講....人對你好, 你咪對人好LAW
我不嬲以呢個準則做人
....

同埋....保持 人與人之間應有的"界線"~
同男家的家人"不親不疏"~~
(親?無血緣 大家平水相逢,親甚麼?
疏?又唔可以太疏,始終是"姻親"~)

水晶宮

我99絕對不是討人喜歡的99
有時老公都頂巨亞媽唔順
但凡事兩面睇
人有缺點但一定也有優點
就算新抱在99眼中也是如此
已經睇化左
條氣唔順都唔會擺上面
慳返啖氣當敬老當比面老公
我唔當表面客氣系假
應該話系成熟
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 smileemily 於 10-8-4 09:45 發表
你地可唔可以做到愛屋及烏咁愛男家D人??
對住討厭既人...又可唔可以做到對事唔對人??

一直以黎都係人地咬住我唔放,我邊有power去出聲呀,我出聲人地又話我小提大做,依家我都怕左佢地從來都係對人不對事,表面上6兄弟姊妹好似無咩咁,但其實背後咪又係你講我我講你,我一年只係見佢地幾次,大家say hi say bye就算。

大宅

愛屋及烏?6299都做唔到,試問曾經對男家付出,佢地又係點回報?
對事不對人?如果6299做到,試問又點會令我們兩公婆唔開心.
總之,都係少見少怪.唔見唔怪.有問有答.大家客客氣氣就算.免得多事端.

大宅

客氣?曾幾何時無論幾討厭99同姑仔都好,都絕對唔會擺上面,自己坐埋一邊忙住照顧仔女就算,不過原來唔出聲,D人就會以為你怕左佢,一步一步進迫,我都算守得雲開,終於等到99開把尊口話以後唔見,E+就順佢意,唔見

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 smileemily 於 10-8-4 12:01 發表
突然間對你做左一樣好事...你會覺得

4...一定有陰謀

大宅

做好事都要睇咩身份, 如果做左d唔合符身份既野, 好事都變壞事. 例如人地女友怕黑, 你老公陪人地訓.

伯爵府

好媽媽勳章

我對佢就愛屋及烏, 對事唔對人. 但佢呢... 就為左我唔肯做佢細囝既出氣筒, 就嬲左我. 最離譜就係佢細囝, 只係我叔仔咋....

首頁

尾頁

跳至