自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

讀咩都係假,最緊要係佢點諗,想唔想讀書,想讀咁又想讀D咩.
時下年青人根本唔知自己想點,完全冇方向,人地話讀咩好佢地米去讀,讀左唔鍾意又開始 hea.
不如問左仔女佢地想點重好啦,唔讀米比佢出黎搵野做受下苦,到時可能就會想比心機讀書.

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

Yes, IVE is full now.

http://www.vtc.edu.hk/admission/chi/index.html

I think may be Pre-AD is a better option than repeat especially this year when change to 334. Difficult to catch up with the fellow students.

原帖由 wttclh 於 10-8-4 16:11 發表
我想問下, 重讀點解不好呢?

IVE, 我唸依家心儀的科目都無晒位啦.

副學士先修班又點呢?

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 wttclh 於 10-8-4 16:11 發表
我想問下, 重讀點解不好呢?

IVE, 我唸依家心儀的科目都無晒位啦.

副學士先修班又點呢?

以前我中學時,校內全級有10幾個repeater, 可以repeat完升返去中六的, 結果只有3-4人。原因係repeat都要好努力, 得10分既話,即係平均每科都要升一個grade才有機會讀中六。每一科都升一個grade喎, 講就好似易, 其實係難的。

依家轉埋制添,要重新讀過d課程, 簡直難上加難呀

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果自問唔係讀書材料, 免強重讀都係陪跑, 做炮灰, 去到大學門口再經歷多一次失敗, 值得咩? 如果真係有俾心機讀書, 攞14分係唔難喎, 今次點解搞成咁? 如果有錢, 就用錢去外國買個讀書機會, 10分, 無 tofel, 美國有好多cc 都收你, 如果無錢, 就咩 ive, 先修, 毅進都要考慮啦 ...  

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

if Ass Deg is considered
then have to think about which course becos some of them are hardly to connect with main stream !!

personally, i would prefer IVE or VTC (subject to own interest)

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

讀 IVE

大宅

好媽媽勳章

現實甘講,你而家先諗,可以慳好多,因為呢一刻你已經少左好多選擇,IVE係今日下午3時許已經"全院滿座",2萬幾個位無晒,好似去左年宵甘,D人問到"有物野淨"? 其他XX學院應相差無幾!有人睇IVE唔起,但今日你想讀都無,由最低分要求的科目最先無晒,到最高要求的科目亦掃ma!

大宅

好媽媽勳章

今個星期六和日啦!去唔知邊樹交表報毅進還可以,因為毅進學位好多學院無上限,自己上網查吓吧!完成毅進當5分,老實答,又係無物用,因為好多HD課程一定高過呢個分,只能當考過會考5科合格,如果當未來再進修就作用唔大!反而考政付工還可以,因為好多政付工要求5科會考合格.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Sherryko9 於 10-8-4 17:01 發表
現實甘講,你而家先諗,可以慳好多,因為呢一刻你已經少左好多選擇,IVE係今日下午3時許已經"全院滿座",2萬幾個位無晒,好似去左年宵甘,D人問到"有物野淨"? 其他XX學院應相差無幾!有人睇IVE唔起,但今日你想讀都無, ...

我四年前放榜果陣...4月已經報定ive,放榜果日就會sms你,話收你...當時其實佢係我最後選擇....不過我得12分...唔想升上去...護士又唔收...寧願揀自己既興趣讀...所以揀左HD healthcare黎讀....上年畢業,出路非常好...我D同學好多都升上去讀nursing....
估唔到而家IVE會甘搶手..或者因為有新高中課程,d人冇得揀掛,,,
不過樓主你興趣係咩?或者你可以試下考警察....我覺得都係一個好出路....

大宅

又可以考慮半工讀open u呀﹗

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

讀IVE...我細佬讀完IVE,Poly大學都收佢讀degree

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

10分..如果佢本身讀書興趣不大...

不如去毅進啦...:)

ive真係唔駛諗..爆到九彩..

水晶宮

畀面勳章

屯門、元朗有band 3尾學校有機會收10-12分!!

大宅

原帖由 tabo0890 於 10-8-4 18:24 發表
10分..如果佢本身讀書興趣不大...

不如去毅進啦...:)

ive真係唔駛諗..爆到九彩..

10分唔好諗毅進

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至