論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我個印傭好好, 有 90分, 但好怕事...
事緣一個月前佢有隻眼生眼瘡腫晒好痛, 我比左 d 藥膏佢搽, 之後消腫佢話無事.
到前日星期一佢隻腫得重大, 我帶佢睇西醫,
醫生話太大要割, 比信我去排眼科.
琴日工人 5 點見先生早番, 講大話落街買電話卡,
到成 8 點打黎, 原來驚到去左 d 親戚度,
仲想唔返黎訓, 我唔比, 佢最後 9 點都返黎,
我問佢, 佢話真係好痛, 我即刻同佢去醫院急診室睇, 今日再去醫院眼科排左 1 個月後割.
頭先 agent 打比我了解, 話工人 d 家人叫佢返鄉, 個工人問佢攞左離職信想 1 個月通知, agent 話會再同工人講係好少事, 返鄉更難醫.
我想請教各位, 有咩見議, 準備今晚返到家工人比信我會點做 ?
又想問各位知唔知, 私人醫生收費幾多 $ ?

別墅

原帖由 118528 於 10-8-4 14:17 發表
我個印傭好好, 有 90分, 但好怕事...
事緣一個月前佢有隻眼生眼瘡腫晒好痛, 我比左 d 藥膏佢搽, 之後消腫佢話無事.
到前日星期一佢隻腫得重大, 我帶佢睇西醫,
醫生話太大要割, 比信我去排眼科.
琴日工人 5 點見先生 ...

佢應該唔知個醫生同你講乜,更加理解唔到個眼瘡可以點割出來,憑你同佢用簡單的廣東話溝通,再加上印傭們的有限醫護知識,我估佢地以為要割咗隻眼出來,所以咁驚,我有幾個建議:
(1) 可以帶佢去看多個西醫,最好識講印尼話,讓西醫直接解釋佢聽。
(2) 我個女幾歲大時試個生眼瘡,最初一次(都幾大粒)都去西醫都割,但後來又再生,佢怕痛,我改帶佢去看中醫,中醫說是熱毒,喝了多次中葯後眼倉便消了,所以反正去醫院割要等1個月,可以試看中醫,但看中醫的費用唔知有冇得claim
(3) 我朋友個仔小時候生眼瘡,第一個西醫當然話要割啦,但我朋友心痛,改帶個仔看另一個西醫(好貴,差不多十年前,都要成千銀),食葯及塗葯膏便好翻。
以上3個建議都是真人真事,唔知幫唔幫到你。

複式洋房

叫翻譯同你哋一齊去睇醫生,由個翻譯幫你手仲好!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 凍奶茶 於 10-8-4 15:03 發表

佢應該唔知個醫生同你講乜,更加理解唔到個眼瘡可以點割出來,憑你同佢用簡單的廣東話溝通,再加上印傭們的有限醫護知識,我估佢地以為要割咗隻眼出來,所以咁驚,我有幾個建議:
(1) 可以帶佢去看多個西醫,最好識講印尼話,讓西醫 ...

唔該晒, 其實 2 次我都有同工人去睇醫生,
工人廣東話好流利, 聽同話都無問題,
但學你話齌, 佢地醫護知識有限,
驚到以為要割左隻眼咁, 解釋極都係驚 ! 驚! 驚!
哭到絕症咁, 咁佢印尼個亞媽咪叫佢唔好做攞.
agent 嗰邊都有再 follow 番, 話佢亞媽叫佢返佢都想,
but 知道未必有人接手, 都可以遲 d 走,
而家個工人似內心爭交戰 ....
我而家都諗緊未知點做 .....

別墅

原帖由 118528 於 10-8-4 15:24 發表
唔該晒, 其實 2 次我都有同工人去睇醫生,
工人廣東話好流利, 聽同話都無問題,
但學你話齌, 佢地醫護知識有限,
驚到以 ...

如果你覺得個工人好,就出多少少力挽救吧!
我第一個工人是印印,帶佢去睇一個我有睇開的家庭醫生,才知道個醫生是印尼華僑,所以個醫生仲幫我做埋翻譯,醫生資料pm給你,希望幫到你。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 凍奶茶 於 10-8-4 15:36 發表

如果你覺得個工人好,就出多少少力挽救吧!
我第一個工人是印印,帶佢去睇一個我有睇開的家庭醫生,才知道個醫生是印尼華僑,所以個醫生仲幫我做埋翻譯,醫生資料pm給你,希望幫到你。 ...

唔該晒, 我頭先都有打去私人眼科醫生問,
割 1 粒 $800.- 但我唔知佢要割幾多粒,
如果 $2000 以下, 我可以接受,
太多要同老公商量下.

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 maycheng 於 10-8-4 16:32 發表
好多時眼瘡搽下藥膏好快會謝
再唔得既, 你帶工人去睇私家眼科醫生喇, 眼瘡好少事架咋, 我都割過, 滴左眼藥水唔洗一陣就搞掂

請問有冇相熟眼科醫生介紹, thanks !

首頁

尾頁

跳至