跳至

首頁

尾頁

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我個小朋友坐唔定,我覺得小班教學會o岩佢多d,我都心大心細,唔知俾佢讀傳統學校定小班教學,我有幾間心儀小學,
青松,萬慈,蒙黃花沃,鄭任安,你地會點揀,定係有其他學校都ok架,唔該俾d意見我,好煩惱 thx

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我個女都係9月要選學校,我都唔知點同佢選好,我驚佢追唔上d程度,又多功課要做,真係驚佢唔適應.
原帖由 chilleylok 於 10-8-4 19:20 發表
我個小朋友坐唔定,我覺得小班教學會o岩佢多d,我都心大心細,唔知俾佢讀傳統學校定小班教學,我有幾間心儀小學,
青松,萬慈,蒙黃花沃,鄭任安,你地會點揀,定係有其他學校都ok架,唔該俾d意見我,好煩惱 thx ...

別墅

醒目開學勳章

Me too
原帖由 polly_tam 於 10-8-5 01:17 發表
我個女都係9月要選學校,我都唔知點同佢選好,我驚佢追唔上d程度,又多功課要做,真係驚佢唔適應.

大宅

1)青松,
2)鄭任安
3)蒙黃花沃
4)萬慈

派中學青松會相對比其他幾間好,但要留意鄭任安同其他三間校網唔相同

子爵府

我諗緊兆霖/梁周/蒙恩 ??
唔知邊間好,

複式洋房

原帖由 chilleylok 於 10-8-4 19:20 發表
青松,萬慈,蒙黃花沃,鄭任安,你地會點揀,定係有其他學校都ok架,唔該俾d意見我,好煩惱 thx ...

咁妳住在邊度呢?

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我住山景

男爵府

有「營」勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

咁你可以考慮下官校
程度中等 唔算多功課 小抄寫
升中有3間Band1聯系

原帖由 polly_tam 於 10-8-5 01:17 發表

子爵府

我就揀蒙恩或者千禧, 之後會填拔臣, 都會考慮圓玄
其實圓玄轉左校長之後, 會唔會好d呢?

別墅

醒目開學勳章

唔知有無家長想揀何日東呢?

公爵府

何日東咁勁

複式洋房

咁各位又點睇胡少渠呢

子爵府

我鄰居的CASES,請各位參考:
CASE 1.仔仔性格坐不定,佢DAD諗住個仔屬於頑皮醒目型,於是選了青松,因為想籍學校的傳統教法及嚴而令個仔乖D,後來成功入左,經過兩年的磨練,個仔無因為嚴及功課多變好,還變得好反叛,媽媽一個月收幾次老師的投訴電話,個仔操行長期C,終於安排轉校,今年九月會讀蒙恩

CASE 2.囡囡又係性格比較野的類型,佢DAD又係選左一間嚴AND谷的何日東想修復下佢,小朋友唔係記性好好又叻的類型,佢一星期補習5日,每次三小時,有2至2.5個鐘都係用來溫默書,兩個字,陰功!

以上CASES只係FOR參考

子爵府

我一定唔揀佢, 我唔想過著日日做功課和默書生活

原帖由 BB1028 於 10-8-11 12:20 發表
唔知有無家長想揀何日東呢?

子爵府

咦! 點解蒙恩會收既??

原帖由 pigmei 於 10-8-12 10:30 發表
我鄰居的CASES,請各位參考:
CASE 1.仔仔性格坐不定,佢DAD諗住個仔屬於頑皮醒目型,於是選了青松,因為想籍學校的傳統教法及嚴而令個仔乖D,後來成功入左,經過兩年的磨練,個仔無因為嚴及功課多變好,還變得好反叛,媽媽一 ...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 kaiyui_BB 於 10-8-13 10:02 發表
咦! 點解蒙恩會收既??

有時D學校唔一定睇成績嚟收轉校生, 仲有好考慮, 面試表現都好重要

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

只是個人意見!,因個人覺得小朋友是一張白紙, 她們腦袋是可以不斷吸收不同事物, 要佢地在初期常試去用其腦袋.

我女兒是一個膽小 及 怕事的人 (最大問題是12月尾出世, 她相比同年份在1-4月份出世同學, 就會覺得她的 '吸收能力' 會相差很大),

我大膽幫她選了一間(全統-谷)學校, 每天工課由2-3份, 至後期5-6份 (不包括網上工課- 大約2-3份/每天),默書-2次/星期.

回想起舊年9月第一次上小學 (送上校車)只有她一個人(好彩還有 2-3個幼稚園同學)一齊, 我想像不到她是如何-回班房/排隊/小息/去洗手間...等等..
但原來她自己是可行的, 我覺得她在這一年是有很大進度及很多知識.

以上只是個人意見!!!!

民房

保良局志豪小學

保良局志豪小學

子爵府

想問下梁周上午好定係梁周下午好??

複式洋房

胡少係間唔錯的小學. 學生也不是死讀書, 校風ok. 只是在垃圾房附近, 環境有所限制. 功課不算太多 (約6-7份--不過, 有些是很容易做的), 每星期都有中, 英默.

首頁

尾頁

跳至