跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

我在東區生, 政府話我預產係11/8.
但係我睇林勇行, 話我預產係17/8.

昨天去覆政府, 醫生話我曾經有醣尿, 要我準時在40週, 即下週二晚做催生. (但我的醣尿只有一次係踏界7.8, 其餘篤手指都係4 or5)

但今天覆林勇行, 佢照我子宮頸還未成熟, 如要在下週二催生, 實在太快. 皆時催生時間會挨好耐, 辛苦囉, 最後催不成, 開刀解決~ 另外BB的size一直跟佢每次照超聲波, size就係正常, 如果挨多一星期(至17/8), 其實bb會自然出來的.

各位姐妹, 有乜高見?
信政府如期(11/8)入院催生, 還是信私家, 睇多個星期, 改遲啲才入院做催生呢?

珍珠宮

我都係有同樣問題,不過醫院同私家醫生比個預產期相差只係4日,我會入院催生,因為平日去私家檢查,BB都係大一個星期,即係同醫院比個期差不多,同埋好似話有糖尿既風險會大小小,所以我寧願自己痛,都唔想BB有事

別墅

畀面勳章

同c6商量過, 都係信私家醫生穩陣點.
始終現在bb的體重約有3kg, 胎水又正常, 可多留一星期.
今日下午打去東區改booking, 護士安排明天見醫生. 所以攞埋啲私家醫生超聲波cd, 再相討下叫政府俾我延期催生.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 karents13kaka 於 10-8-5 15:24 發表
我在東區生, 政府話我預產係11/8.
但係我睇林勇行, 話我預產係17/8.

昨天去覆政府, 醫生話我曾經有醣尿, 要我準時在40週, 即下週二晚做催生. (但我的醣尿只有一次係踏界7.8, 其餘篤手指都係4 or5)

但今天覆林勇行, ...
我私家預產期13/9
但東區果個預產期係4/9
中期照結構果陣照到BB SIZE係8/9
所以東區唔肯改預產期
但依家BB SIZE反而細左幾日,私家照BB SIZE 16/9
我都擔心到時4/9到左預產期BB都仲未出世要催生!

別墅

畀面勳章

今日到東區見醫生, 對方肯接納私家醫生的建議, 改至16/8才做催生.
因為我都俾政府知, 我每次都有在私家做超聲波檢查, bb現在的體重只有3kg, 不是巨嬰, 胎水亦正常, 而子宮頸現未成熟.
希望bb乖乖地, 係呢段時間自動"蒲頭".

你記得將東區講的東西, 同你私家醫生匯報, 多個意見都好, 最緊要臨生時, bb不是巨嬰.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 karents13kaka 於 10-8-6 18:42 發表
今日到東區見醫生, 對方肯接納私家醫生的建議, 改至16/8才做催生.
因為我都俾政府知, 我每次都有在私家做超聲波檢查, bb現在的體重只有3kg, 不是巨嬰, 胎水亦正常, 而子宮頸現未成熟.
希望bb乖乖地, 係呢段時間自動 ...

或者到時如果bb未出世而東區要求催生,我都應該話比私家醫生知,等私家醫生俾b意見睇下係咪真係要催生,再俾返意見東區既醫生睇下點!

珍珠宮

原帖由 karents13kaka 於 10-8-6 18:42 發表
希望bb乖乖地, 係呢段時間自動 ...

因為你睇林醫生,佢好權威,d政府醫院既醫生好信佢

我會入院催生,因為bb落左骨盤,位置ok,size ok(因為我細粒,bb太大我會好難生),連醫生都講一切都ready好了,只等bb決定幾時出世

其實我都有d驚,希望bb在這幾天出世,不要等到催生啦

別墅

畀面勳章

希望各位BB都自動"蒲頭", 唔好要阿媽辛苦.

林醫生詳細講了催生過程, 放藥(如子宫頸未成熟) --> 放胎水 --> 打催生針...然後就係等等等, 痛痛痛. (等+痛...政府當然不會詳講, 一味梗話生得到.)

屆時好彩就順利生產, 恭喜你;
但亦可痛廿小時, 毫無動靜, 最後就梗係開刀;
又或者張開夠度數, 你已經無力生.

林醫生說都催生大多都辛苦, 始終對孕婦造成很大精神傷害, 大家要有心理準備呢~

珍珠宮

原帖由 karents13kaka 於 10-8-7 18:07 發表
希望各位BB都自動"蒲頭", 唔好要阿媽辛苦.

林醫生詳細講了催生過程, 放藥(如子宫頸未成熟) --> 放胎水 --> 打催生針...然後就係等等等, 痛痛痛. (等+痛...政府當然不會詳講, 一味梗話生得到.)

屆時好彩就順利生產, ...

政府就係咁,唔會理幾痛,都要試生
我都keep住有睇私家,私家都認為我要催生了

首頁

尾頁

跳至