跳至

首頁
12345...14

尾頁

洋房

有冇家長今年升K2, 你地入到邊班呢?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 lovelyfelix 的帖子

sorry, 其實我想回應係, 今年跨境學生係可以按教局既指定幾個校網自由選擇校網內既小學, 不過好多跨境家長依然想留係北區及大埔, 方便過關!

伯爵府

醒目開學勳章

回覆:Hildatong 的帖子

以前多跨境仔但係上水都唔多人住,不過近幾年上水粉嶺多左幾條屋村變相多左好多適齡學童,但係又無新校,呢d唔想同跨境爭既咪湧左落黎大埔搏跨區同叩門lor.仲要04年開始香港既出生率年年咁升,小學既競爭咪一年勁過一年lor

mrs.so  及大埔.  發表於 11-6-11 12:39

男爵府

But I want to know... 幾年前都多跨境學生架啦,今年派位叩門先差?

男爵府

Felix Mami,
Yes daisy will change to bowie too.

大宅

明白,最緊要BOWEN讀開心

題外話, 我侄女黎緊係寳兒讀K1,咁有可能係同學呀!!

今年派位痳痳地,聽我亞嫂講唔多人入頭三志願, 我侄仔派咗去第五志願 ﹣ 聖母聖心, 依家等叩門, 真係頭暈

你會唔會報直資? 我仲15/16, 好煩!

伯爵府

醒目開學勳章

回覆 Hildatong 的帖子

IC, 咁妹妹會唔會一齊轉過去呀? 希望BOWEN係寶兒會開心D LA.

今日問謝校長今年派位好唔好, 佢話今年多左好多粉嶺/上水既跨區落黎大埔爭位, 派位都係一般, 佢話連叩門都難左好多, 我地果年仲多小朋友出世, 之係出年我地既戰況仲慘烈, 聽到都想死

男爵府

係呀,詎轉左lkc, 因為詎係lka好唔開心,又去pg 避世,我八月去寶兒讀uk了

伯爵府

醒目開學勳章

回覆:Hildatong 的帖子

我真係唔知佢地無教普通話,我見felix識得用普通話讀/唱書入面d歌仔/詞語架!可能係下午既miss lee教佢地la.
Bowen係唔係轉左lkc呀?felix今朝同我講架,希望bowen係lkc會開心d啦!

大宅

Bowen媽,

Bowen轉咗班?? 恆恆好開心咁同我講佢可以同Bowen做番同學仔,我問佢係唔係同Bowen一組,佢又話唔係喎?

男爵府

唔多

大宅

甘私小同直資呢? 英藝D小朋友考得好唔好?

男爵府

1. 保良局田家炳千禧小學
2. 賽馬會小學
3. 大埔舊墟公立小學(寶湖道)
4. 大埔舊墟公立小學

大埔共18間
小學概覽: http://www.chsc.hk/primary/tc/schoollist.asp?District=TP

男爵府

lovelyfelix 發表於 11-5-26 00:02
回覆 momotam168 的帖子

幼稚園同小學係唔會有聯繫, 但係英藝既課程比一般幼稚園深, 所以到叩門既時候會多 ...

請問田千同賽小全名係? 舊墟兩間<--- 可唔可以提供校名, 以作參考...
大埔D小學得好少幾間? 咁會唔會去沙田或者九龍塘區讀呢...
仲有一間叫安基司, 唔知又係好唔好呢?

男爵府

回覆 lovelyfelix 的帖子

Dear felix ma,
我係之前搵左陳主任觀課(校長生之前....我係搵校長睇既....之後校長搵副校, 副校又叫陳主任去look下), 係佢承認行政出現問題, 無教普通話既...佢仲講. 會同老師開會睇下點,
而bowen係上午班既...
而我而家係出面搵老師上門同佢補一星期2堂普通話...再考左普通話水平試補救, 因為我普通話上學期係b-, 但係...我個人而言, 對學校係失望lor...
只係我明白bowen d朋友都係英藝, 我唔想佢轉左校要掛著d朋友, 所以我先唔take action住

伯爵府

醒目開學勳章

幼稚園同小學係唔會有聯繫, 但係英藝既課程比一般幼稚園深, 所以到叩門既時候會多少少優勢. 但係每間學校都得果8-10個叩門位, 所以機會都唔係好大. 但係聽聞2間舊墟叩門既時候都好鍾意收英藝既小朋友. 所以英藝都好多人入呢2間.

今年賽小既小一初探, 校長係個TALK入面話小一編班會將同一間幼稚園既小朋友編埋一班, 佢提左2,3間幼稚園做EXAMPLE, 都有英藝份, 咁可想而知英藝係大埔都有D名氣. 拎住英藝仔呢個名係大埔考學校機會會高DD架.

至於邊間小學好, 就真係見人見至LA. 如果你唔怕谷既, 最HIT既小學一定係2間舊墟同田家炳舊校. 而活動教學比較出名既就係田千同賽小. 大埔因為學生比較少, 早幾年已經係殺校重災區, 所以有一D學校都會收跨境生, 其實維持到唔收跨境生既都已經係幾好既學校黎架LA. 你可以睇下小學概覽就知邊D小學收跨境, 邊D唔收架LA.

伯爵府

醒目開學勳章

上學期都有教普通話架, 我見FELIX返黎都有唱普通話兒歌同果D詩架, 不過應該無FIX死邊個教就真, 因為上學期好似請唔夠老師, 有D老師仲要出左去KLN TONG. 不過FELIX係全日班, 所以下午佢地會上多堂普通話, 而且下午既MISS LEE係教普通話有時間佢都會同小朋友唱下D普通話歌仔. 所以FELIX既普通話都OK, 每次我同佢溫中文默書佢就會用普通話讀俾我聽, 真係俾佢玩死我. 我早幾日問FELIX邊個教普通話佢都話而家係MISS LEE教晒架. 不過佢地上午勁換老師, 讀上午班既即係幾難追番D進度. 今日我問FELIX MISS AMY惡唔惡, 佢話唔惡, 不過轉頭又話MISS AMY閙個同學仔叫佢坐返埋位. 我諗MISS AMY都幾嚴, 但係如果小朋友聽話既佢應該都好錫小朋友, 我見佢成日對住D小朋友笑得好甜架. 或者你試下安撫下BOWEN, 等佢快D接受MISS AMY. 始終佢地出年就K3要佢地又重新適應過一間新學校, 新朋友, 又要應付考小學, 佢地會好辛苦. 學校仲有無邊位老師BOWEN鍾意架? 或者你同校長傾下等BOWEN同果位老師傾多D計, 等佢更加鍾意學校LA. 希望BOWEN快D開心返, 咁你就唔洗咁煩LA.

男爵府

派小學係depend on 住址,我住在大埔,英藝派兩間舊墟多,派位唔錯

男爵府

咁係大埔讀同九龍塘讀對於升小學會唔會有分別呢? 因為我聽講小學係要depends住址先可以入讀...

另外, 你地係咪都係住大埔區? 咁大埔區有無小學係好既選擇呢?
係咪讀左英藝上d好既小學會易d架?

thanks

男爵府

1. 老師講..甘kln tong係會貴d 架啦... 但係d 老師有d都係大埔調出去既, 我個人覺得唔值, 因為太貴啦
2. n1 開始, nc, lk, uk, 共4年
(國際班)每個月$3280, 12個月學費, 另每學期一次書簿費$3000左右
3. 學校講用2/3教學時間學英文, 1/3時間學普通話, 因為有出去playgroup玩, 或者其他大小肌活動

首頁
12345...14

尾頁

跳至