跳至

首頁

尾頁

大宅

我個囡 Nicole (yau yau) 今日開學啦, 返NCB, 唔知會係邊個老師教佢呢...呢到有冇同學仔呀?

大宅

hello kikij,
你個囡之前都係讀英藝N班嗎???

原帖由 kikij 於 10-8-11 10:10 發表
Hi tsejessie333
我囡囡都叫 Nicole (Tsz Tung) 不過係返NCA 的,大家交流下丫?

大宅

hello taiyingchun,
我個囡好靜架, 多多指教~
我要返工, 好少送/接到我個囡, 你自己湊架???

原帖由 taiyingchun 於 10-8-11 13:43 發表
HI. NICOLE 媽咪.我仔係NCB. 叫BRYAN. 有機會可能會見到面.

大宅

hi bryan mummy,
我個囡比較靜架, 多多指教~
我要返工, 好少機會送/接到佢返學架, 你自己湊架???

原帖由 taiyingchun 於 10-8-11 13:43 發表
HI. NICOLE 媽咪.我仔係NCB. 叫BRYAN. 有機會可能會見到面.

大宅

icic, 頭先工人都話佢放學都好happy, 咁我都放心d, 因為佢返暑期班喊呀, 可能陌生地方啦

原帖由 kikij 於 10-8-11 15:57 發表

係丫N班全日

大宅

但係佢之前已經返過全日班又會咁既? 係咪因為唔同晒老師呢 ...anyway, 希望佢聽日就冇事啦~加油

原帖由 kikij 於 10-8-11 16:06 發表

我今日打電話問老師囡囡點,佢話喊到死要找媽咪又唔瞓覺,要老師抱住,聽到都超級心痛,唔知幾時先好似妳囡囡好happy囉。明天返學都唔知點算啦................. ...

大宅

oh 我mis-understood左你, 我以為你個囡上年已經讀左一年nursery full day, 原來佢係未返過既, 咁怪唔知得佢喊啦, 實會架啦, 仲要係全日...我個囡果陣都好似喊左...2~3星期...

原帖由 kikij 於 10-8-11 16:21 發表

囡囡前之無返過N班,係第一次返學囉。

大宅

hello金仔媽
你個仔係咪讀主流班? 因為我個囡讀國際班加左$200呀, 我C6呱呱嘈加左咁多...

原帖由 金仔媽媽 於 10-8-12 14:56 發表
我仔讀 NCC 0架, 唔知有冇同學仔呢?
因為我要返工, 都係工人湊放學多, 今年加左學費, 好彩都係100蚊唔算好多 ~

大宅

唔知喎, 不過禽日出左通告但係我冇留意全日班囉~

原帖由 kikij 於 10-8-12 16:37 發表

吓加左學費啦,無通知的,想問國際全日班幾多$$丫

大宅

你就好啦, '汁'返身彩...

原帖由 lovelyfelix 於 10-8-13 09:49 發表
今年張通告好似分開左黎出, 我都收唔到半日班幾錢學費. 不過好在今年全日班無加, 唔係over5千, 老公實煩c我mouth:mouth:" />

大宅

係啦, 佢又唔會因應天氣而adjust下, 我都唔咪咁like...但係佢又可能驚日後會有爭議, 所以企硬8.20至比入囉...

原帖由 lovelyfelix 於 10-8-19 10:41 發表
今朝早左送felix返學, 佢終於無喊肯自己行上樓la.

而家先知, 原來8:20之前半日班真係唔可以入門口, 要等夠鐘學校先開門俾佢地入. 好在今日無落雨, 唔係就慘la.
...

大宅

請問各位NC mummy, 見到亞囡書包有本activity book, 係咪功課黎定係上堂做既呢...???

大宅

就係好似冇chop date...anyway, thx for your help~

原帖由 Hildatong 於 10-8-24 09:29 發表
功課黎架...應該有CHOP日期...

大宅

我個囡係NCB班~請問NC mummy有冇同小朋友果班既老師傾過計問問佢地返成點呀? 我個印印姐姐之前成日同N1既Ms. Sit打聽架, 但係佢話而家NC既老師(Ms. Elizabeth)成日都好似好忙咁, 都問唔到...

原帖由 kikij 於 10-8-24 10:16 發表

Hi Tsejessie333,

請問妳囡囡係NC咩班呀! 因為我囡囡係NCA 全日班我昨天唔見呢本activity book係書包內,唔知會唔會全日班是係學校做的,而半日班是派返屋企做呢? ...

大宅

其實個囡都冇咩野, 只係姐姐慣左日日都問下佢今日點囉...如果有咩特別野再打去問啦, 唔該晒~

原帖由 kikij 於 10-8-24 13:49 發表

Hi Tsejessie333,

我囡囡係NCA班,我都有同囡囡個班主任傾的,不過唔係外籍班主任,妳可以打電話去學校找班主任傾吓的,應該無問題的,不過佢地未必第一時間聽電話,因為佢地都要照顧佢地小朋友,妳可能要等佢再打番比妳囉。原 ...

大宅

我今個星期都有打過電話比謝校長, 因為我同個囡既同班同學媽咪傾過, 先知原來開學到而家已經轉左一次國語老師, 我咪問校長唔咪應該開學前已決定邊個老師派邊班既咩, 佢就話想睇清楚邊個適合多d...??? 仲有同N班唔同既係個國語老師只會一段時間0係班房, 而唔係一路跟外籍老師0係到, 有家長就話驚咁樣會變相教少左國語, 但謝校長就話唔會, 話教既時間都係一樣, 咁我本身都唔咪太concern呢樣野, 只係同佢講希望唔好再轉老師囉, 因為小朋友由N to K都已經要適應, 如果佢仲係咁轉, 點會有歸宿感呢.

最後就係話Ms. Elizabeth好似同d家長0係放學時冇咩溝通囉, 比較cool, 佢話都會同佢傾傾呢一方面, 不過可能呢個係佢既性格, 比較靜, 但教學方面係冇問題...我都知有時每個性格唔同, 但係我地都只想知下小朋友返學既情況, 又唔係要你真係點social問下我食左飯未...點都好, 希望佢地會定落黎啦~

Ms. Sit聽講話都會掉出去九龍塘分校教架啦~

原帖由 lovelyfelix 於 10-8-26 10:49 發表
唔知係咪kln tong開新校調走左d資深既老師呢? 我覺得今年d老師好亂. 我都打去同阿仔班主任傾過電話, 個感覺好似連佢都未適應咁. 可能我阿仔特別多手多腳, 我感覺佢好似唔多like阿仔好似覺得佢好麻煩咁.

...

大宅

有experience果d都走架啦...真係面目全非 =.="
好在我個囡又好似冇咩野咁touchwood~定係佢冇咩感情呢........

原帖由 lovelyfelix 於 10-8-26 13:49 發表
d外籍老師好多係都咁架, 見到你打聲招呼已經好好. 你唔主動問佢地唔會主動同你講架. 舊年mr. ricky唯一1次同我聯絡就係佢初初黎既時候阿仔唔聽佢講, 咁佢就係手冊到zip左張紙俾我咋mouth:mouth:" />

舊年普通話老師都唔係 ...

大宅

禽日Ms. Elizabeth有主動打電話黎講下亞囡既返學情況啦

大宅

借問聲主流班學既野係咪會比國際班深少少呢? 我個囡係讀緊國際班但我都開始諗幾時轉佢過主流班黎適應小一...咁你囝囝既英文ok嗎?

原帖由 bitdd 於 10-8-31 16:53 發表

呢個問題我都知, 所以我選擇主流班, 主流班老師好好多, 起碼每年都係同一個班主任, 好彩每年個班主任都係好好, 我囝囝學到好多野, 今年英文堂加左時間, 有一個鐘上已經好好喇 ...

大宅

thx~我一諗親轉唔轉就諗到頭爆架啦...

原帖由 bitdd 於 10-9-2 09:07 發表

其實我都係岩岩先知國際班係有中文上咋, 我問學校, 學校話上年開始轉左。今年國際班2小時英文, 1小時中文, 主流班就1小時英文, 2小時中文, 初初我都想轉國際班, 但係又驚外籍老師唔穩定, 囝囝唔習慣..係唔係深少少 ...

首頁

尾頁

跳至