想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 wendyll 於 10-9-15 11:41 發表
我都加入,做咗 1次 IUI failed,想做 IVF,度度都要排,時間無多,個人就心急,壓力好大呀!!! 醫生都話我機會好微。 唉......

你只係做左一次?咁會否再試IUI?

我都叫做試左2次半IUI,醫生放棄我,我亦放棄佢,排過第二個醫生做IVF,亦都係等緊見醫生,而家無睇醫生2個幾月返而輕鬆左好多,其實都係自己俾自己壓力,放鬆D等醫生幫你啦,最緊要個醫生緊張你個case,咁就交哂俾佢啦。

我會唸,有小朋友會開心,但無又會過得好輕鬆,但求心安至活得開心。

別墅

bobotak, laumyi 其他 jmsss,

來為妳們打打氣!!

我都係高齢,在本年6月成功有左,可借BB在8wk+停止心跳,剛剛9月頭做完吸宮手術,現在努力調理身子,預計過2個cycle後去旅行relax下,到時再努力過。

大家要對自己有信心呀!bobotak 講得好啱,唔好俾壓力自己,放鬆d就好快有好消息。我上次有喜,就係本着可有可冇態度去面對,同事仲着急過我教我用紅d,我就是是旦旦用左一支紅d咁大把,check到強陽,當晚就開了一次工,只此一次就成功了。我相信放鬆係最重要啊!

我現在雖然冇左bb,但我對自己依然充滿信心咖!我好積極調理僅身子,尤其補血,因為失去bb後做左好多test,原來我有貪血,難怪bb會離開。所以大家都要調好身子來迎接bb啊!

Remember! You are not alone! :loveliness:

我地一起加油!有志者事竟成!

複式洋房

原帖由 mowmow2011 於 10-9-15 16:00 發表

來為妳們打打氣!!

我都係高齢,在本年6月成功有左,可借BB在8wk+停止心跳,剛剛9月頭做完吸宮手術,現在努力調理身子,預計過2個cycle後去旅行relax下,到時再努力過。

大家要對自己有信心呀!bobotak 講得好啱,唔好俾壓力自己,放鬆d就好快有好消息。我上次有喜,就係本着可有可冇態度去面對,同事仲着急過我教我用紅d,我就是是旦旦用左一支紅d咁大把,check到強陽,當晚就開了一次工,只此一次就成功了。我相信放鬆係最重要啊!

我現在雖然冇左bb,但我對自己依然充滿信心咖!我好積極調理僅身子,尤其補血,因為失去bb後做左好多test,原來我有貪血,難怪bb會離開。所以大家都要調好身子來迎接bb啊!
Remember! You are not alone! :loveliness:
我地一起加油!有志者事竟成!

mowmow2011 你好強呀,好中意妳帶來的正能量 多謝您!

洋房

oh...i think i am the oldest among you, i am 44 now, going to 45, since just married in last yr, dont want to waste time, plan to do IVF in Union hospital in nxt month.

Already eat DHEA for 3months, hope i can success in nxt month la....quite a bit nervous and worry abt the process of IVF....

別墅

唔洗客氣,我地一齊加油!

原帖由 goldy 於 10-9-15 16:08 發表

mowmow2011 你好強呀,好中意妳帶來的正能量 多謝您!

別墅

chauhhs, don't worry! your dream will come true soon...

原帖由 chauhhs 於 10-9-15 23:57 發表
oh...i think i am the oldest among you, i am 44 now, going to 45, since just married in last yr, dont want to waste time, plan to do IVF in Union hospital in nxt month.

Already eat DHEA for 3months, ...

複式洋房

係呀!我地就算係高齡都仲有機咖,早幾日明報有講,舊年有 13 個 50 歲做媽媽,我地要相信醫學進步、相信自己

原帖由 chauhhs 於 10-9-15 23:57 發表

Already eat DHEA for 3months, ...

大宅

原帖由 bobotak 於 10-9-15 13:08 發表

你只係做左一次?咁會否再試IUI?

我都叫做試左2次半IUI,醫生放棄我,我亦放棄佢,排過第二個醫生做IVF,亦都係等緊見醫生,而家無睇醫生2個幾月返而輕鬆左好多,其實都係自己俾自己壓力,放鬆D等醫生幫你啦,最緊要個醫生緊張你個case ...

我今年頭就見醫生,點知 d M 唔生性唔準,攪到咁耐都係做咗一次IUI,我覺得個醫生冇心幫我又唔着緊,心好灰。
我唔打算似IUI,會似IVF。

大宅

我都係醫生叫我食DHEA,都差不多3個月了,不過剛剛同老公一齊病左成2個星期,乜supplement都停哂,而家好返哂至再食返,食左成3個月,又加埋Fertilaid,唔知係咪真係有幫助?不過都希望可以幫到自己,盡左力去做,唔成功都唔會後悔~
大家都要努力呀^^

大宅

原帖由 wendyll 於 10-9-16 21:50 發表

我今年頭就見醫生,點知 d M 唔生性唔準,攪到咁耐都係做咗一次IUI,我覺得個醫生冇心幫我又唔着緊,心好灰。

會否睇另一個醫生?

大宅

原帖由 mowmow2011 於 10-9-15 16:00 發表

來為妳們打打氣!!

大家要對自己有信心呀!bo ...

其實你只係身健唔夠強壯,只要好好調理好身子,好快你就可以再次成功,可以生個健康既可愛BB架啦,祝你早日成功~^^
希望有你咁正能量既jm係呢度,可以俾到更大既信心各位,包括我目己 :D

複式洋房

原帖由 wendyll 於 10-9-16 21:50 發表

吾好介意,我有 d 野想講 ...
好多時見 JM 話醫生吾緊吾要,甚至miss 左我地寶貴的黃金期 ... 但細心再想,每個人情況、反應、要求都有不同,醫生吾會記住我地 d 野,其實每次見醫生前,我們是否應 "準備一下" 諗清楚想問的野,盡量在見醫生的十分鐘問問題,即使漏了,吾好怕羞,打電話返去再問

我覺得身體係你的,自己愛惜自己最緊要,吾好為他人反應而灰心,依家 keep 住一個良好心態、健康體魄,控制生理週期,再努力吧

別墅

bobotak, 多謝妳有睇我留言。

對啊!謝謝妳的鼓勵!我昨天去了覆診,醫生預計我十月頭會來M,現在自己在家炖補品補身,仲有keep著早睡早起。

係喎,妳都要早d訓啊,我見妳凌晨四點寫message,第二朝又要返工咪好攰?!hehe, 長氣d都要講句,睡眠質素好重要咖,我個針灸醫師話,有充足睡眠至會有優質卵子啊。

一於咁話啦!我地所有jmsss 一齊努力,下次開條新thread就係...
有無jm同我一樣年過40,入來一齊傾下bingo之後既計劃啦~!

哈哈哈…… yeah~!

原帖由 bobotak 於 10-9-17 04:32 發表

其實你只係身健唔夠強壯,只要好好調理好身子,好快你就可以再次成功,可以生個健康既可愛BB架啦,祝你早日成功~^^
希望有你咁正能量既jm係呢度,可以俾到更大既信心各位,包括我目己 :D ...

大宅

原帖由 bobotak 於 10-9-17 04:24 發表

會否睇另一個醫生?

梗係要轉啦!!!
好難得等到M來,返去揾佢照,就話同我做'自然IVF',即"唔打針 + 唔食藥",等粒卵自然長,過10日再照,先決定可否採出來做IVF。
所以我就要book偉澤 & Dr So 囉!!!

大宅

原帖由 goldy 於 10-9-17 08:35 發表

吾好介意,我有 d 野想講 ...
好多時見 JM 話醫生吾緊吾要,甚至miss 左我地寶貴的黃金期 ... 但細心再想,每個人情況、反應、要求都有不同,醫生吾會記住我地 d 野,其實每次見醫生前,我們是否應 "準備一下" 諗清楚想問的野 ...

當然要做好自己,養好身體係好重要,但如果診症失解都好大件事,需則不育科都未至放會攪死人,但年紀越大機會就越細,如果要睇幾個醫生至搵到一個真係幫到你既,真係會浪費左好多光陰同機會,每個醫生都要等大半年或以上,真係你等得個子宮都唔得得呀。
當然每個醫生都有不同做法,所以要搵一個自己覺得有信心既醫生好重要~
如果你有睇過好多姐妹包括我既經歷,你就會明白。
當你話俾醫生知你一向幾十年既history,但醫生全部否定,但做完所有檢查之後,結果係同你講既history完全吻合的。
又或者未同你試第2次針藥就話你卵巢退化,就叫你捐卵。我當時就好失望囉(係對自己)。
當然,唔明再問我都會,但最失望果次係,叫我打埋最後既針藥,自己check到紅D有深粗就返去做U/S,因為醫生話支針仲淨返100cc,但我好記得支針只係淨返75cc(姑娘亦有同我好清楚咁講過),離開診証室係reception再請姑娘問醫生,醫生就話唔駛打啦,攪到我好疑惑,返到屋企再打返去問醫生就永遠話佢睇緊証,放左工都無覆我電話,第二日再打去問姑娘原來醫生係個report度寫住無卵泡,咁就一切都明白哂啦,仲為乜要返去覆診?
我同另一些jm都試過話俾醫生知以往經歷係只有2天深粗,但醫生叫你第三/四日至去放精,到放精果日醫生就同你講,粒卵子已經排左啦。
我都係係另一位醫生度至知道果位醫生無做某些野係唔岩既,都唔係咁應同佢既做法,覺得有點奇怪。
如果你遇到一個咁既醫生,可能你都會對果個醫生無信心囉。

大宅

原帖由 wendyll 於 10-9-17 16:13 發表

梗係要轉啦!!!
好難得等到M來,返去揾佢照,就話同我做'自然IVF',即"唔打針 + 唔食藥",等粒卵自然長,過10日再照,先決定可否採出來做IVF。
所以我就要book偉澤 & Dr So 囉!!! ...

自然IVF?
我有做過natural iui,但IVF咁貴只用一粒卵子做會否好浪費金錢和機會?

大宅

原帖由 mowmow2011 於 10-9-17 13:17 發表
bobotak, 多謝妳有睇我留言。

對啊!謝謝妳的鼓勵!我昨天去了覆診,醫生預計我十月頭會來M,現在自己在家炖補品補身,仲有keep著早睡早起。

係喎,妳都要早d訓啊,我見妳凌晨四點寫message,第二朝又要返工咪好攰?!hehe, ...

唔好咁客氣啦,所有人留言我都會睇哂架~
你都好細心喎
無辦法,因工作及我既能力不遞的關係,有時係會做到半夜三更至完成工作,但第二天早上我可以晏D至起身返工的。
我都有煲D補身既野食下架,同埋食緊D supplement,希望有幫助啦,大家一齊努力呀~~

別墅

我依家都39.5歲啦, 之前試過4次IUI, 第四次比我成功左, 但係10.5週小X左, 後再試IVF, 第一次FAILED, 依家準備試第二次(仲有4粒雪胎), 希望會成功啦.....

(我本身有卵巢多囊, 子宮內膜薄, 有肌瘤, M量少等問題.....但我都會盡力再試多兩次, 各位, 我覺得只要還有希望, 就唔好放棄, 一放棄, 機會就等於零, 大家努力啦!!!!!!)

複式洋房

我好明, 我亦係過來人, JM 們很多的經歷我有切膚之痛

我在十年前巳向家計會求助, 結果係醫生判斷話我做足所有功夫, 量體溫、勤力 do do, 機會只有 20% , 試左一年吾成功, 我自己放棄 ...
就在放棄後 2 個月 bingo, 去到 7 weeks 照 u/s 無心跳
自此我無再尋生育指導, 因為當時我覺得個醫生吾幫我

近幾月與位醫護朋友傾開, 發覺 40歲並非不可能, 又令我又再盟生育之念, 繼而開始 iui

在 iui 過程, 看見 JM's 的經驗, 亦令我學曉發問, 每次見醫生, 會問醫生意見

原帖由 bobotak 於 10-9-19 17:28 發表

當然要做好自己,養好身體係好重要,但如果診症失解都好大件事,需則不育科都未至放會攪死人,但年紀越大機會就越細,如果要睇幾個醫生至搵到一個真係幫到你既,真係會浪費左好多光陰同機會,每個醫生都要等大半年或以上,真係你等 ...

大宅

原帖由 bobotak 於 10-9-19 17:30 發表

自然IVF?
我有做過natural iui,但IVF咁貴只用一粒卵子做會否好浪費金錢和機會?

[size=+0]咪係囉!!! 我上次[size=+0][size=+0]IUI打針量已經唔係高,都係打112.5,佢今次又唔打、又唔試,點知結果?! 或者加針量可能會咇多2粒呢?! 唉..... 總之今次又花咗機會囉!!

首頁

尾頁

跳至