跳至

首頁

尾頁

大宅

2間都o係麗城, 點解聖文嘉中英文幼稚園 (冇n1那間) 比聖文嘉幼稚園 (有n1那間) 多咁多人讀 k1-k3 ? 有乜唔同? 打去問, 負責人仲答聖文嘉幼稚園比另一間深半年。但點解較多人揀聖文嘉中英文?

複式洋房

貪佢大間D羅,,其實大間D收多D學生同細間收少D,個師生同地方既比例可能都係差唔多姐..

伯爵府

咁即係唔係聖文嘉係好過聖文嘉中英文幼稚園呢???

複式洋房

唔知喎,兩間都普普通通,,報名都多數收,想人少D,少D機會病毒交差污染,,想讀全日既咪細個間...想校舍大D,,同學仔多D既咪大個間羅..

大宅

greg, 你講了好似無講一樣 ! 笑死我啦 !

其實我囡是其中一位由聖文嘉轉過去聖文嘉中英文幼稚園的. 原因是我囡囡在聖文嘉讀得唔係太開心, 又常病! 所以決定轉轉lor... 呀囡現時只返了新校3日, 等我feel多d先講多d比你地知 !

其實我都係 try try ! 唔得我會同囡囡再轉其他幼稚園的 ! 可能會轉international kg.

複式洋房

Hi, 咁你囡囡轉了那一間?

原帖由 kc_united 於 10-8-26 17:52 發表

其實我囡是其中一位由聖文嘉轉過去聖文嘉中英文幼稚園的. 原因是我囡囡在聖文嘉讀得唔係太開心, 又常病! 所以決定轉轉lor... 呀囡現時只返了新校3日, 等我feel多d先講多d比 ...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kc_united 於 10-8-26 17:52 發表

其實我囡是其中一位由聖文嘉轉過去聖文嘉中英文幼稚園的. 原因是我囡囡在聖文嘉讀得唔係太開心, 又常病! 所以決定轉轉lor... 呀囡現時只返了新校3日, 等我feel多d先講多d比 ...

你個女係咪k1呀?邊一班呢?
我個女都讀緊喎, 佢so far話好開心, 又好鍾意個老師喎

伯爵府

原帖由 l_wingwing 於 10-8-27 16:16 發表

你個女係咪k1呀?邊一班呢?
我個女都讀緊喎, 佢so far話好開心, 又好鍾意個老師喎

請問是否每天都有英文及普通話堂呢, 同埋學術上會比較深定淺呢?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 hohoho36 於 10-8-27 16:34 發表

請問是否每天都有英文及普通話堂呢, 同埋學術上會比較深定淺呢?

係呀!

但係因為暫時o岩o岩開學, 都未知會教咩, 所以唔知程度呀

大宅

我囡囡 K1A (AM) 班呀 ! 你呢 ?

每天都有英文及普通話堂 <=== 好似唔係
學術上會比較深定淺呢 <=== 坦白說, 是淺, 仲教緊 ABC, 我呀囡 n.1 已學過哂 !

不過暫時觀察, 發覺校長同老師都okay & nice. 呀囡返學都好似幾開心 !

不過間學校唔係大, 但有好多學生, 這才是我真真正正的要consider !

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kc_united 於 10-9-3 10:10 發表

每天都有英文及普通話堂

我個女1B呀, 我日日都會送個女返學, 唔知會唔會撞你??

我都覺得深淺不是太大問題, 因為我是全職媽咪, 都會自己教下, 我個女a-z同1-20都識了..而且, 其實學除左學術之外, 仲有好多野要consider的..例如老師好唔好, 小朋友鍾唔鍾意間學校, 多唔多其他活動develop小朋友其他方面...

我都認為間學校的缺點真係細左d, 一班又成廿幾個學生, 雖然有多個輔助老師幫班主任, 但都係比較多人..

伯爵府

原帖由 l_wingwing 於 10-9-3 13:31 發表

我個女1B呀, 我日日都會送個女返學, 唔知會唔會撞你??

我都覺得深淺不是太大問題, 因為我是全職媽咪, 都會自己教下, 我個女a-z同1-20都識了..而且, 其實學除左學術之外, 仲有好多野要consider的..例如老師好唔好, ...

咁其實會唔會下學期先教深少少呢??我囝囝早早識佐a-z,1-20, 咁仲報唔報好呢???我真驚太太淺會影响到升小學呀!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 hohoho36 於 10-9-3 16:17 發表

咁其實會唔會下學期先教深少少呢??我囝囝早早識佐a-z,1-20, 咁仲報唔報好呢???我真驚太太淺會影响到升小學呀!

咁又唔知喎, 但其實除左123同ABC, 我見個schedule寫住下個月開始學認中文字啦喎...

不過求先問過d 朋友, 佢地小朋友的幼稚園教咩, 原來都係差唔多jar喎...我話但係好似話有d nursury已經教左差唔多的課程, 但有個fd話k1好多時都重複喎..因為有d小朋友無讀過nursury, 咁無理由k1就教20-30, skip左1-20架?!

同埋之前聽過話荃浸都係好淺, 我去過佢地的講座, 個校長都話自己課程好淺..話如果家長想仔女學深d課程就唔好揀荃浸..咁但係荃浸咪一樣咁多人揀..

男爵府

原帖由 kc_united 於 10-9-3 10:10 發表

每天都有英文及普通話堂 <=== 好似唔係
學術上會比較深定淺呢 <=== 坦白說, 是淺, 仲教緊 ABC, 我呀囡 n.1 已學過哂 !

不過暫時觀察, 發覺校長同老師都okay & nice. 呀囡返學都好似幾開心 !

不過間學校唔係大, 但有好多學生, 這才是我真真正正的要consider !

KC
亞囡開心返學~好
我囝返學第1日, 已經話"聽日唔返學"
(佢實在太慢熱) 果時心唸, 早知繼續讀聖文嘉,
而家又要佢適應過, 唔知又要等幾耐?

男爵府

原帖由 l_wingwing 於 10-9-3 17:11 發表

不過求先問過d 朋友, 佢地小朋友的幼稚園教咩, 原來都係差唔多jar喎...我話但係好似話有d nursury已經教左差唔多的課程, 但有個fd話k1好多時都重複喎..因為有d小朋友無讀過nursury, 咁無理由k1就教20-30, skip左1-20架?!

同意

大宅

禧媽媽:

我囡囡說鍾意新學校呀 ! 我都安落哂 ! 不過佢一時一樣, 等我再觀察下先 ! 如果佢唔喜歡, 我明年便會轉 international kg 比佢, 因我發現佢同鬼老/婆上堂時, 佢好主動, 出奇的捉住老師的腳, say hi, 同 say gd morning. share 生活點滴, 連老師都讚她, 話佢好 outstanding, 英文好好 ! 我都覺得奇怪吧 ! 不過我最怕, 想佢入, 但又入唔到呢, 因為我囡唔肯叫人! @@!
深淺都唔係太大問題, 最重要係見到佢開心!
暑假期間, 我囡已不停說, 我好想返學, 幾時可以返學 ? 可能在家, 太 boring 啦 !
慢慢來, 你仔仔會適應到的 !
今日收到通告, 學校又有人有手足口啦 ! 真煩啦 ! .... 不過都要返學啦 ! 唔返學, 佢會學唔到野 !

男爵府

原帖由 kc_united 於 10-9-6 12:09 發表
禧媽媽:

我囡囡說鍾意新學校呀 ! 我都安落哂 ! 不過佢一時一樣, 等我再觀察下先 ! 如果佢唔喜歡, 我明年便會轉 international kg 比佢, 因我發現佢同鬼老/婆上堂時, 佢好主動, 出奇的捉住老師的腳, say hi, 同 say ...

kc
但又咁講下年轉校都大多一年, 到時會唔同. 目標邊間?
如果讀得開心, 進度理想, 可以繼續讀.
但若果唔開心, 或者其他情況, 咪試下轉國際學校, 或者你囡有英語環境之下, 會讀得仲開心呢!
我都好想有老師同我講, 我囝邊方面特別好

至於手足口病, 我囝係8月中果時(放梗暑假), 應該係屋企附近"野"到, 搞左成個星期, 水都飲唔到, 成日痛到喊 消瘦左好多, 真係心痛, 好在開學前好番.

男爵府

kc
睇番, 原來你怕人多, 所以想轉校 ?
但而家D學校, 拿埋都收成3X人, 我囝果班都36人, 比以前多2個, 但好在一班3個老師

大宅

係呀 ! 我真係超級怕人多 ! 你知啦, 我呀囡又唔係叻, 又多病, 老師點 take care 佢呀 ? 少d人一班應該會好d. 現在 26人一班, 2個老師, 課室又細, 都好怕呀 !

水都飲唔到, 成日痛到喊 , 消瘦左好多, 真係心痛, <== 我聽見都心痛呀 ! 你仔仔已經唔係肥 do do 個d 小朋友, 仲要病一病, 真係可憐啦! 一個星期便好返哂 ? 會不會引致其他傷風咳 ? 大仔ok嗎 ? 家長都要小心 ! 你有沒有請假陪佢 ?

男爵府

kc
當然人少d會好, 起碼冇咁容易病.
因為我囝返學時, 第一時間都係咁唸.
但26人都唔算多呀
你囡點會唔叻? 佢主動同外籍老師傾計, 又喜歡英文.
仲有喜歡閱讀

至於細囝差唔多好番時, 又野埋比大囝, 激c我
又擔心野番細囝...e....
好在時間夠(醫生詁要7天左右好番), 開學前好番

首頁

尾頁

跳至