自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

內地網上近期流傳一些奇怪的履歷表,令招聘人員目瞪口呆。 其中一份相信屬於一名八十後女孩子,形容自己除了長得較漂亮,就沒有特別學歷與專長,之前辭工,是因為有樓有車,不用為生活擔憂。有物流公司人事部經理,曾收過應徵信,申請人畢業半年,要求月薪五萬元,註明實力不夠的公司毋須找他;亦有人兩年轉工七次,但自我評價「性格穩重,忠誠度高」;或者在「優點」一欄,提到自己讀書多年,未試過遺失銀包。 另外,有申請人無留下手提電話號碼,但提供QQ號碼,僱主與他聯絡,要先將申請人加入「好友」項目,並註明是「招聘」。更有申請人的照片,是輕托香腮的大頭特寫,而非一般證件相。

大宅

好媽媽勳章

而家d後生真系不知所謂...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

咁樣咪仲令人地更加唔想請佢

水晶宮

我係招聘者我公好開心
工作苦悶黎d笑料調劑下都好

少奶奶的身份,丫頭的命...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

夠晒突圍而出

水晶宮

好媽媽勳章

笑爆

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 amythepooh 於 10-8-7 09:57 發表
內地網上近期流傳一些奇怪的履歷表,令招聘人員目瞪口呆。 其中一份相信屬於一名八十後女孩子,形容自己除了長得較漂亮,就沒有特別學歷與專長,之前辭工,是因為有樓有車,不用為生活擔憂。有物流公司人事部 ...
咁有創意, 我係人事部, 食飽飯一定要約佢地上黎interview....因為好少可以一次見齊咁多極品

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

見過一份履歷, 姓名係"陳小姐", 畢業於"某大專", 曾於"某公司", "某某公司" 任職 ... 只有要求職銜, 人工, 聯絡電話係寫得清清楚楚

別墅

真攞命!!

原帖由 bplus 於 2010-8-7 11:36 發表
見過一份履歷, 姓名係"陳小姐", 畢業於"某大專", 曾於"某公司", "某某公司" 任職 ... 只有要求職銜, 人工, 聯絡電話係寫得清清楚楚

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢地以為玩徵友呀

大宅

我好想睇吓啲履歷

見埋個本尊重好

一定好有娛樂性,好睇過啲笑話書多多聲啦

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我見過, 香港某大學男生, CV張相係去迪迪尼影(因為見到米邪老鼠), 仲有個tick手勢托住個腮, 亦見過有人聯絡方法只留msn!

我都唔知公仔應該用 還是
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

別墅

ha...ha...ha...笑死我啦!!!

原帖由 Bman 於 2010-8-7 11:53 發表
我見過, 香港某大學男生, CV張相係去迪迪尼影(因為見到米邪老鼠), 仲有個tick手勢托住個腮, 亦見過有人聯絡方法只留msn!

我都唔知公仔應該用 還是 ...

別墅

我 e 家睇 d sisters 講, 己經笑到我眼淚都出哂黎啦!!

原帖由 whitecatcat2002 於 2010-8-7 11:51 發表
我好想睇吓啲履歷

見埋個本尊重好

一定好有娛樂性,好睇過啲笑話書多多聲啦

大宅

好媽媽勳章

早前HR姐姐同我講, 家陣D大學生既CV好得人驚 - 串錯字, 大細字體, format唔岩甚至文法錯已經係小事, 佢地啲內容先至驚嚇, 間公司想請個Admin Officer, 點知有人寫objective係要做management level仲要supervise a team of 10 people or above, 而expected salary佢要$16,000+guaranteed bonus, 至於聯絡方法就只有一個電郵地址, 激屎!! 仲有啲應徵者既相片都好好笑ga, 樓上有人見過同米老鼠影相咪算好囉, HR姐姐話佢見過一位女仔張相係啲頭髮遮住1/4塊面, 著住件小背心仲要"高炒"咁影 (有事業線ga! ), 另一位美少女就係"大頭狗"相 (即係對眼超大, 個咀好細仲要"沐"起個啲), 而男仔又有啲好似未訓醒, 未梳頭咁既. 唉~ 有時我會諗, 究竟係我地老土唔夠潮所以睇唔順眼, 定係家陣啲年輕人太"求其"呢?

侯爵府

如果我係hr,我會in黎調劑/娛樂下自己,但一定唔請~~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請大家和睦發表及討論,尊重自己,尊重別人,但要嘈交,無理取鬧,恕難奉陪 ~~

大宅

我都收唔少求職信, 入面張相係高炒自拍+大眼仔+嘟咀囉, 仲見過張係影得好靚but係赤膊既(應該係著tube-top但張相睇唔到好似無著衫咁既), 咁既相都拎黎求職, 你話依家D後生諗乜!

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

子爵府

好媽媽勳章

我收過一張係巢巢地,背面印左野環保再用,响另一面手寫姓名,電話同申請職位,無相.呢個正,見下佢乜樣都好,約好見工,由上午11點推到下午至話3點先趕到,ok.一入公司門口想直衝入去,同事問佢咩事,佢就答:見工!一坐低第一句問:你請唔請?
你一場黎到無理唔玩下你就講答案.於是我懶正經講左輪,問佢有咩問題,佢話住柴灣番工時間想改12:00.我話得,無問題,人工12000,ok?佢答ok,問我幾時番工,我話籌備緊响柴灣開分司,你而家走先,一有消息我通知你.佢居然信,仲話柴灣近佢,要我預早少少打俾佢
呢個人26歲,智商得2歲
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

首頁

尾頁

跳至