跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

bb生左奶癬兩個月有多,
時好時唔好...
area都好大下...
有時退晒咁滯,
之後唔知點解又有返...

呢幾日仲好紅timmm!!

我已經每次餵完佢都同佢用cc樂抹咀&面,
仲塗d vaseline係奶癬度,都唔好!!
之前睇醫生問過醫生,醫生話冇藥膏俾bb塗
問佢塗vaseline係面上,用黎隔住口水同奶,得唔得~
佢話應該得...
之後試過,都退左好多...

但冇啦啦呢排又差左,
再用返呢個方法又唔work
見到都心痛!!

有咩辦法可以清左d奶癬佢呀??

男爵府

上兩個星期, 我個仔 , 整頸都紅紅色,一粒粒的,啲人話是生奶癬.用小小凍水+棉花 同佢洗, 再用一大樽那種水份cream..之後比佢穿背心那種 body 衫, 等佢散熱,唔再谷出來,同時比庶水佢飲,慢慢滑番晒

大宅

原帖由 ta__ta 於 10-8-29 18:35 發表

星期六/日我都係用oilatum - bath skin-conditioner 同 bb 沖涼, 好似幾好. (平日婆婆用金銀花 +片糖)

原來我用個支叫 Oilatum Emollient 愛麗她潤膚沐浴油, 好似好得, 呢個 weekend 用後 bb 成身的皮膚好左好多, 潤滑左呀.

我會將 bb 浸 5 mins 左右 (直到 d 水凍左)

大宅

原帖由 candywym 於 10-8-28 17:40 發表
唉, 我個b既濕疹太嚴重, 八月頭到宜家勒, 唔單止面同耳背, 手腳摺位都有, 塊面前日出水結"焦"...steroid+a.i. cream都唔掂...
琴日去睇兒科醫生, 叫我用oilatum - bath skin-conditioner沖涼, 唔好再用johnson's he ...

星期六/日我都係用oilatum - bath skin-conditioner 同 bb 沖涼, 好似幾好. (平日婆婆用金銀花 +片糖)

別墅

唉, 我個b既濕疹太嚴重, 八月頭到宜家勒, 唔單止面同耳背, 手腳摺位都有, 塊面前日出水結"焦"...steroid+a.i. cream都唔掂...
琴日去睇兒科醫生, 叫我用oilatum - bath skin-conditioner沖涼, 唔好再用johnson's head-to-toe... 轉用triderm cream + a.i. cream, triderm cream比steroid多類固醇, 仲有抗生素, 明知對bb唔係咁好, 但真係無辦法...
希望佢快點好返!

子爵府

畀面勳章

原帖由 ta__ta 於 10-8-24 09:41 發表

我就 AI Cream & 佢支普通 lotion 隔住咁用. 基本上每次換片我都順手搽.

會唔會搽得太多次...? 但點解阿仔 d 皮膚仲係咁乾.

我而家係用physiogel 普通cream幫bb搽身, 面仔冇咁穩定就用AI Cream... 有時面都係乾少少,唔知同成日開冷氣有冇關係

不過醫生話AI Cream冇類固醇, 但有抗炎作用.... 所以我懷疑都有其他化學物係裡面, 唔敢同bb搽咁多....
[

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

芫茜真係得架!!

我個女尋日塊面紅哂, 查QV都"那"到佢喊...

我尋晚用芫茜煲水同佢抹臉, 之後查QV再薄薄地查vasline, 今朝起身已經退咗好多啦!!!

芫茜都係$3.5, 可以煲幾次, 呢個方法真係好好!

大宅

原帖由 DodaBB 於 10-8-23 19:11 發表
阿b都有小兒濕疹,而家有用physiogel ai cream,暫時都ok... 不過醫生開嘅時候,有叮囑我哋幫阿b 每日三次,每次搽薄薄一層就夠,唔好搽咁厚,

我就 AI Cream & 佢支普通 lotion 隔住咁用. 基本上每次換片我都順手搽.

會唔會搽得太多次...? 但點解阿仔 d 皮膚仲係咁乾.

子爵府

畀面勳章

原帖由 irenebb@Apr10 於 10-8-12 18:15 發表
有隻橙色合既北海道馬油都得架~ 但我唔知香港響邊有得買,你試下上綱search下啦!

我見過長洲有間專買北海道嘢嘅鋪頭有得買
[

子爵府

畀面勳章

阿b都有小兒濕疹,而家有用physiogel ai cream,暫時都ok... 不過醫生開嘅時候,有叮囑我哋幫阿b 每日三次,每次搽薄薄一層就夠,唔好搽咁厚,
[

複式洋房

原帖由 ta__ta 於 10-8-23 10:30 發表

我係用第一隻. (其實我都未見過第二隻既) 如果用 bath oil, 我用埋黎洗頭.
因為我個 b 個頭皮都好乾.

我都係成屋 cream & lotion 呀.... bb 試唔啱咪比自己用囉.... ...

thanks
Hendry 26/4 係仁安出世, 出世時 2.84 kg, 滿月時 4.21 kg

大宅

原帖由 AngelaBandy 於 10-8-20 10:07 發表

唔係喎佢有幾隻喎, 一隻係白色四方合藍色字http://www.ego.hk/index.aspx?id=product-qv-cream〈=e
另一條line 係for kids, 係彩色合喎:http://www.ego.hk/index.aspx?id=product-qv-kids-balm〈=e
邊隻係對 ...

我係用第一隻. (其實我都未見過第二隻既) 如果用 bath oil, 我用埋黎洗頭.
因為我個 b 個頭皮都好乾.

我都係成屋 cream & lotion 呀.... bb 試唔啱咪比自己用囉....

別墅

呢喥教係用埋嚟洗頭喎!http://www.ego.hk/index.aspx?id=whatsnew&lang=t#video
原帖由 AngelaBandy 於 10-8-20 10:07 發表

唔係喎佢有幾隻喎, 一隻係白色四方合藍色字http://www.ego.hk/index.aspx?id=product-qv-cream&lang=e
另一條line 係for kids, 係彩色合喎:http://www.ego.hk/index.aspx?id=product-qv-kids-balm&lang=e
邊隻係對 ...

複式洋房

原帖由 ta__ta 於 10-8-19 22:38 發表

都係個支 QV Cream 同埋 Lotion ga 咋~

唔係喎佢有幾隻喎, 一隻係白色四方合藍色字http://www.ego.hk/index.aspx?id=product-qv-cream&lang=e
另一條line 係for kids, 係彩色合喎:http://www.ego.hk/index.aspx?id=product-qv-kids-balm&lang=e
邊隻係對有紅疹o既皮膚好呀 (屋企已經好多cream, 唔想買錯呀)
同埋你o地有冇用QV bath oil? 如果有, 咁洗頭用咩呀?我用慣2in 1 果d 沖涼洗頭液
Hendry 26/4 係仁安出世, 出世時 2.84 kg, 滿月時 4.21 kg

大宅

原帖由 AngelaBandy 於 10-8-19 16:13 發表

我都想知, 係四方合果隻QV Cream, 定係有隻for kids o既?

都係個支 QV Cream 同埋 Lotion ga 咋~

複式洋房

原帖由 sandyltc 於 10-8-16 12:49 發表
我之前去睇QV Cream,佢都有好多種,我想問係邊隻?有一隻是100g的,是不是這種?

我都想知, 係四方合果隻QV Cream, 定係有隻for kids o既?

男爵府

減齡達人勳章

我之前去睇QV Cream,佢都有好多種,我想問係邊隻?有一隻是100g的,是不是這種?

大宅

原帖由 QUEEN930 於 10-8-13 23:32 發表
下...我唔知喎,我喺街市買一札$5喥,分兩次煲,金銀花我試過呀,不過沖完好乾,頭一兩次就ok,不過沖多幾日就唔work!

金銀花 + 片糖
潤d架

別墅

下...我唔知喎,我喺街市買一札$5喥,分兩次煲,金銀花我試過呀,不過沖完好乾,頭一兩次就ok,不過沖多幾日就唔work!
原帖由 unicath 於 10-8-13 21:02 發表

芫茜??咁咪好香囉??超市買一樽樽果d得唔得架??

大宅

原帖由 irenebb@Apr10 於 10-8-12 18:15 發表
有隻橙色合既北海道馬油都得架~ 但我唔知香港響邊有得買,你試下上綱search下啦!

係咪呢支: http://www.fortuneepoch.com/tc/horseoil01.htm

我係 bb 展買左, 但未用.

首頁

尾頁

跳至