跳至

首頁

尾頁

大宅

我 bb 都有濕疹呀, 時好時壞...
醫生話好多 bb 6個月後會好返, 希望我地個 bb 都係啦!!

我儘量唔搽 steriod cream, 而家用緊 physiogel AI cream, 用黎保濕, 每日搽 4 - 5 次, 搽左好似好d. 藥房有得賣. 唯一唔好係支野幾貴...

仲有每日用金銀花同佢沖涼.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 QUEEN930 於 10-8-13 10:40 發表
我個仔都出到成面都係,睇醫生話呢啲叫小兒濕疹,又話佢大大下就會慢慢好,佢叫我去買呢隻AQUEOUS CREAM俾BB搽,不過治標唔治本,只係等佢唔好野到其他地方都有,但係佢就反反覆覆,時銖時壞;後尾有人教我用芫茜煲水俾BB沖 ...

芫茜??咁咪好香囉??超市買一樽樽果d得唔得架??

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 h9800318 於 10-8-12 23:33 發表

yes, qv is a hypoallergenic cream u can use it for bb whole body including face for moisturing
I use it b4 for myself also but I think physiogel is better for moisture function

physiogel係邊度有得買呀?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 irenebb@Apr10 於 10-8-12 18:15 發表
有隻橙色合既北海道馬油都得架~ 但我唔知香港響邊有得買,你試下上綱search下啦!

好呀~~唔該你^^

別墅

我個仔都出到成面都係,睇醫生話呢啲叫小兒濕疹,又話佢大大下就會慢慢好,佢叫我去買呢隻AQUEOUS CREAM俾BB搽,不過治標唔治本,只係等佢唔好野到其他地方都有,但係佢就反反覆覆,時銖時壞;後尾有人教我用芫茜煲水俾BB沖涼,試咗兩日,而家退咗好多喇!

大宅

原帖由 unicath 於 10-8-12 16:35 發表
咁有冇d唔係轉搽奶癬既cream可以介紹下呀?保濕果d,邊隻好呀??

想同bb搽全身,但又唔知qv可唔可以成日搽,仲要搽全身tim

yes, qv is a hypoallergenic cream u can use it for bb whole body including face for moisturing
I use it b4 for myself also but I think physiogel is better for moisture function

別墅

有隻橙色合既北海道馬油都得架~ 但我唔知香港響邊有得買,你試下上綱search下啦!

原帖由 unicath 於 10-8-12 16:35 發表
咁有冇d唔係轉搽奶癬既cream可以介紹下呀?保濕果d,邊隻好呀??

想同bb搽全身,但又唔知qv可唔可以成日搽,仲要搽全身tim

別墅

別墅

男爵府

好媽媽勳章

洋房

我小B的情況同你B女一樣,佢就o黎4個月,但都係一直出粒粒,去睇醫生搽類固醇cream就好o的,唔搽又發,呢幾日仲好嚴重添呀,睇見心到痛埋~~

我o地又係食明治,之後醫生叫轉豆奶,我o地試過,好似好o的,不過可能因為同時有搽類固醇cream,之後我o地轉明治低敏,飲o左幾罐都ok,但依家又發,我o地可能考慮轉飲羊奶粉(其實我覺得唔關奶粉事~~)

我之前幫BB搽BIODREMA PP CREAM,好似好O的,但今次好似無乜用,見大家話QV好,等我又買支試O下先~~

原帖由 tc78 於 10-8-9 14:00 發表
我個女由滿月到宜家4個月多都一路出粒粒出個不停, 開始時只是幾粒同只在面仔, 宜家已出到全身都係, 見到佢好痕, 我都好心痛...睇左N次皮膚科醫生, 又問過健康院, 初頭去健康院俾護士睇, 佢話個個BB都係咁, 叫我唔使 ...

別墅

有冇開冷氣呢?我亞b要長開冷,仲要幾凍佢先唔紅,只要熱d(出街無冷氣)就會紅,愈喊就愈紅.

我bb睇咗皮膚科搽類固醇好咗,不過醫生都話會有翻發可能,再發又搽藥膏,用晒d藥就返去配,要到6個月大後先會好的.

醫生都叫我開冷氣用保濕cream

我個女由滿月到宜家4個月多都一路出粒粒出個不停, 開始時只是幾粒同只在面仔, 宜家已出到全身都係, 見到佢好痕, 我都好心痛...睇左N次皮膚科醫生, 又問過健康院, 初頭去健康院俾護士睇, 佢話個個BB都係咁, 叫我唔使 ...

別墅

你陀B果陣係咪成日飲奶呀? 據我所知懷孕期間媽咪成日飲奶個BD皮膚都會易敏感D架!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

原帖由 小曳人 於 10-8-10 09:55 發表

QV真係好得!
我每個星期俾牛牛去婆婆度小住一晚, 次次都靚返哂, 我自己搽mustela/bioderma 都係無用.. 上星期問婆婆搽咗乜~ 佢話:咪你放底响度呢支囉! (QV cream!)
於是, 我返屋企搵返枝QV出嚟用.. 今朝繼續靚仔!
...

我個女都係用QV就好番好多...
前幾日幼奶癬多到甩皮, 我用清水抹完之後查mustela facial cream, "那"到阿女喊呀...勁慘...

之後就改咗用QV, 佢冇喊, 今日仲好咗好多..

好彩bb展時冇再o徒錢買Mustela facial cream 啫...QV真係又平又正呀!!

大宅

原帖由 unicath 於 10-8-10 11:21 發表
不過之前我bb奶癬果度甩皮啦,又硬,搽左qv之後冇咁紅之餘,d皮膚好似軟返~我諗真係有好轉喇~~

想問問呢,你地搽qv係淨係搽奶癬患處定係搽埋成塊面架? ...

I use physiogel, use it on mouth around area after feeding, whole face after cleaning face, whole body after take bath

男爵府

好媽媽勳章

不過之前我bb奶癬果度甩皮啦,又硬,搽左qv之後冇咁紅之餘,d皮膚好似軟返~我諗真係有好轉喇~~

想問問呢,你地搽qv係淨係搽奶癬患處定係搽埋成塊面架?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 小曳人 於 10-8-10 09:55 發表

QV真係好得!
我每個星期俾牛牛去婆婆度小住一晚, 次次都靚返哂, 我自己搽mustela/bioderma 都係無用.. 上星期問婆婆搽咗乜~ 佢話:咪你放底响度呢支囉! (QV cream!)
...

你就好啦~bb一晚好晒~~我買左,搽左一日半喇,都仲係好大,但就淡色左,不過佢一扭一喊又好紅~

男爵府

好媽媽勳章

我陀bb時一d燕窩都唔敢食呀...
驚佢過重,生完先敢

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 teresa_timothy 於 10-8-9 20:33 發表
醫生上個禮拜俾左支QV cream俾仔仔搽, 搽左兩日, 好番晒~ 呢幾日都冇事, 仲滑左好多添~

QV真係好得!

大宅

醫生上個禮拜俾左支QV cream俾仔仔搽, 搽左兩日, 好番晒~ 呢幾日都冇事, 仲滑左好多添~

首頁

尾頁

跳至