自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今朝睇NEWS 都未知咁緊要!! 眼瞓真係唔好駕駛!!

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=339359

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇到個爸爸已經忍唔住喊... 我諗當佢知道個仔....時....佢真係好後悔...

大宅

睇段片果時個bb仲有呼吸架!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實配戴安全帶係香港已經立法,
點解唔強制嬰兒要坐Car seat 呢?
好多亞媽認為抱住BB 最安全,
對於不坐car seat 有千萬理由....
唔怕一萬至怕萬一,
各位有車既家長,請安裝及善用car seat。

水晶宮

登個爸爸仲有媽媽心痛!!!尤其見到個爸情緒失控邊亂走邊喊得好傷心咁責怪自己,佢自己隻手又流哂血都唔理時,個心真係好UP...

男爵府

眼瞓就唔好駕車啦, BB好無辜ar, 但我唔明白, 如果媽咪抱住BB, 點解BB會死亡呢?
原帖由 cy101 於 10-8-8 23:09 發表
今朝睇NEWS 都未知咁緊要!! 眼瞓真係唔好駕駛!!

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=339359

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今晚番來睇新聞先知, 今早見個位太太都好鎮定, 仲以為最傷都係佢(見佢唔多郁得), 點知....

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 麟媽媽 於 10-8-8 23:17 發表
其實配戴安全帶係香港已經立法,
點解唔強制嬰兒要坐Car seat 呢?
好多亞媽認為抱住BB 最安全,
對於不坐car seat 有千萬理由....
唔怕一萬至怕萬一,
各位有車既家長,請安裝及善用car seat。 ...

完全同意!!!
自從幾年前有單屯門車禍,
小朋友不幸逝世,
我已經明白CAR SEAT重要性!

水晶宮

原帖由 ellako99 於 10-8-8 23:18 發表
眼瞓就唔好駕車啦, BB好無辜ar, 但我唔明白, 如果媽咪抱住BB, 點解BB會死亡呢?

我諗係咪BB條頸好脆弱,撞車嗰下大力chok咗下,咁就整傷咗...

水晶宮

原帖由 cy101 於 10-8-8 23:19 發表
今晚番來睇新聞先知, 今早見個位太太都好鎮定, 仲以為最傷都係佢(見佢唔多郁得), 點知....

係咪當時佢見個仔仲好大力呼吸,無諗過個仔會死,再加上遇到車禍嚇到呆咗,所以至無咩反應咋... 總之見到個爸爸咁傷心咁自責,真係幾心UP.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

抱住BB 先仲危險,
一來衝力大隨時飛甩手BB 衝左去,
二來撞起上黎, BB 變左亞媽既air bag,
你話個BB 點會唔內傷?

原帖由 ellako99 於 10-8-8 23:18 發表

男爵府

ic, 頭先看到BB仲有呼吸, 以為佢會冇事, 但原來已經冇左, 真係心up

原帖由 麟媽媽 於 10-8-8 23:25 發表
抱住BB 先仲危險,
一來衝力大隨時飛甩手BB 衝左去,
二來撞起上黎, BB 變左亞媽既air bag,
你話個BB 點會唔內傷?

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-8-8 23:21 發表

我諗係咪BB條頸好脆弱,撞車嗰下大力chok咗下,咁就整傷咗...
有個的士司機同我講過
手抱既bb撞果時會傷過大人
因為大人攬到好實時
手抱既bb好似cool 筍咁
d力落晒佢果度
我問咁冇car seat可以點
司機話指引係應該係放起地下最安全

大宅

好媽媽勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

其實抱住bb, bb反而係最危險!
當撞車個陣, 人係自不然向前衝, bb反而做了air bag!!

水晶宮

原帖由 雪~bb 於 10-8-8 23:28 發表
有個的士司機同我講過
手抱既bb撞果時會傷過大人
因為大人攬到好實時
手抱既bb好似cool 筍咁
d力落晒佢果度
我問咁冇car seat可以點
司機話指引係應該係放起地下最安全 ...

OIC...,我唔知咁細個幾個月大既初生BB可唔可以用car seat...不過我諗當時咁突然又咁短時間,嗰下大人真係腦一片空白,無時間去思考去擺個BB落地下...總之呢次係不幸既意外黎啦...

珍珠宮

好媽媽勳章

陰公~點會咁嫁 見到bb爸爸咁真係好心up

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好多人都忽視car seat的重要&安全性,
見過好多人比小朋友坐車頭位添, 真係
痴線, 仲以為好勁架!!!
唉~ 發生左事先後悔就太太太太遲了

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

初生BB一定可以用car seat,
市面有好多infant car seat,
好多都符合國際標準既。

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-8-8 23:32 發表

OIC...,我唔知咁細個幾個月大既初生BB可唔可以用car seat...不過我諗當時咁突然又咁短時間,嗰下大人真係腦一片空白,無時間去思考去擺個BB落地下...總之呢次係不幸既意外黎啦... ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好似係媽媽大力呼吸 jar
路遙知馬力,日久見人心!

首頁
12345...7

尾頁

跳至