自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

(明報)2010年8月10日 星期二 04:40
【明報專訊】除了興建骨灰龕位置惹爭議外,墳景問題同樣令人關注。本報發現新落成的柴灣村公屋疑因設計失當,估計有多達200戶高層住戶獲送近距離「無敵墳景」,部分單位與墳景相距僅約200米。有住戶向記者投訴,不滿墳景仍要無奈遷入。房屋署 透露,逾一成半獲派柴灣村的人拒絕編配,但暫未收到不滿單位景觀的投訴。

住客:後生仔無所謂 老人家會驚

投訴的男住客批評﹕「為什麼設計樓宇時,窗戶方向不能改動一下?後生仔縱使無所謂,老人家也怕啊!」不過亦有新住客張氏夫婦對墳景「冇有怕」﹕「幾千萬的貝沙灣 豪宅都建在墳場附近,更何况公屋?」有柴灣居民亦說,其實區內小西灣村、環翠村及少數興華村住戶都看到墳景,不過距離較遠,沒柴灣村那麼誇張。

房屋署回應時透露,設計柴灣村時,確曾一度希望避開「正向」墳景,但因地盤狹隘,無法做到。現時已有930個公屋輪候冊家庭獲派柴灣村,其中150個(16%)拒絕編配,但大部分原因是交通不便或不滿意單位地區,房屋署暫無收到有關單位景觀的投訴。

房署 :無接景觀投訴

公屋聯會主席黃坤表示,公屋輪候者只有3次編配公屋機會,希望房屋署體諒部分輪候者如長者可能怕對著墳景,酌情容許他們即使拒絕遷入柴灣村,也不會被扣配屋機會。

測量師學會建築測量組副主席何鉅業認為,房屋署當初絕對有空間改良柴灣村設計,以減少正向墳景的高層單位數目,「例如可把高層小單位合併成大單位,再把大單位窗戶改為盡量面向馬路」。他認為市民介意墳景也是正常,房屋署對建墳景屋問題考慮未必足夠,建議署方汲取經驗,日後改善建屋設計。
.

我都係公屋戶,我就無乜所謂,各位點睇?

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

咁近又真係幾驚, 尤其七月~

伯爵府

我都無所謂,唔係對住火葬埸,燒垃圾既地方都ok~
大b駿逸細b駿晞

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

別墅

我唔係住公屋, 但我好想有間公屋, 冇人肯住的話, 不如留俾我, 哈哈!!
最新日韓小公主髮飾...facebook: "Princess Qcute"

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我唔驚!

對住唔代表唔好,可能仲住到風山水起添~

平生不作虧心事,半夜敲門也不驚

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

侯爵府

我唔怕呀~~~我娘家對正醫院都係咁住啦~~~
我都好想住呀,其他人唔要,我要呀!!!!
但....我得個恨字呢....

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 月餅 於 10-8-10 14:28 發表
我唔驚!

對住唔代表唔好,可能仲住到風山水起添~

平生不作虧心事,半夜敲門也不驚

係囉,人哋住香港仔中心嗰D,好多都好有米架!

子爵府

有朋友住慈雲山公屋,佢個景觀都係近距離全墓碑‥‥佢哋就唔介意。

就算豪宒區,如跑馬地區內都有5,6個墳場;pofulam夠大大個基督教墳場+東華義莊。

子爵府

投訴的男住客批評﹕「為什麼設計樓宇時,窗戶方向不能改動一下?後生仔縱使無所謂,老人家也怕啊!」

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

王國長老

原帖由 dada~0w0~ 於 10-8-10 14:39 發表

不如改冇窗ar

good idea

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

以前睇過有線蘇師傅既節目,對住墳景好似無問題wo?!
不過我諗係睇心理law.

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 醜樣豬 於 10-8-10 14:20 發表

... 有住戶向記者投訴,不滿墳景仍要無奈遷入。...

不滿咪唔好要住law, 有得派公屋都投訴?

侯爵府

咪係~~我想住都住唔到呀~~~
你無做虧心事怕咩!!!
不如唔好有窗啦,咁你見唔到咪唔怕囉!!!

原帖由 cat_ma 於 10-8-10 14:55 發表

不滿咪唔好要住law, 有得派公屋都投訴?

大宅

唔鍾意咪唔好要,唔好申請囉!我都想要高層全海景,唔要墳場,唔要殯儀館,唔要工廠,唔要對住垃圾房、街市、大馬路同食肆。一係叫政府起一幅高過IFC嘅牆擋住佢,再唔係叫政府整個墳場搬走佢囉!搬去邊?唔關我事喎,我每年納稅養班公務員,梗係佢哋諗掂佢啦,儍!
以上呢啲就係港式文化喇。

【明報專訊】除了興建骨灰龕位置惹爭議外,墳景問題同樣令人關注。本報發現新落成的柴灣村公屋疑因設計失當,估計有多達200戶高層住戶獲送近距離「無敵墳景」,部分單位與墳景相距僅約20 ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1個運動場跑道長400米, 200米即半個圈咁長

我知柴灣村o係邊, 我自己覺得市區新樓已經justify到個景啦, 幾多人等n咁多年都係得個吉
(不過老人家可能就會介意lor)

果個位又長又窄, 好難避喇, 到避到個景, d人又嫌唔通風啦, 好似起窗個成本係貴過牆的

原帖由 醜樣豬 於 10-8-10 02:20 PM 發表
【明報專訊】除了興建骨灰龕位置惹爭議外,墳景問題同樣令人關注。本報發現新落成的柴灣村公屋疑因設計失當,估計有多達200戶高層住戶獲送近距離「無敵墳景」,部分單位與墳景相距僅約20 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉!香港地少人多位位先人都要個位
類此情況可能陸陸續續會發生]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至