論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請菲備3.5年, 湊4.5歲兒子, 工人湊兒子好好, 但是工人續第二個續之後半年就黑臉一星期, 之後只有你一提她小小工作上如何去做就黑臉, 不秋不彩, 在家中只同兒子有接觸交流, 我和先生好像透明人物, 態度越來越差, 忍受唔到4年, 賠錢炒。
我公司有很多假期, 暑假可以放假湊兒子, 父母住附近, 父母己退休, 兒子返學後下午幫手照顧, 我工作早9晚5, 工作沒有壓力, 很清閑, 在家附近返工, 計劃生第2個, 唔想請工人, 第2個想父母湊半年後放育嬰院, 唔想父母太辛苦, 育嬰院在我公司樓下, 返工放工可以湊返, 兒子出年返小學, 由父母湊他去補習社, 做完功課由我湊回家吃晚飯, 星期六會請鐘點工人清潔家, 如他們生病或放假, 我可以請假或由父母照顧, 我同先生星期六日不用返工, 我唔請工人可以嗎????? 請比意見?????

大宅

樓主如果你有屋企人幫到手都可以唔洗請工人都得啦...唔洗煩教佢地呀...
原帖由 caritas 於 10-8-11 11:13 發表
請菲備3.5年, 湊4.5歲兒子, 工人湊兒子好好, 但是工人續第二個續之後半年就黑臉一星期, 之後只有你一提她小小工作上如何去做就黑臉, 不秋不彩, 在家中只同兒子有接觸交流, 我和先生好像透明人物, 態度越來越差, 忍受 ...

大宅

回覆 1# beebee123 的文章

樓主 您有甘好的 support 當然不要請工人 何必自找麻煩 如有需要 請一個鍾點一星期來一至兩次 fit 晒

複式洋房

謝謝你意見!!

原帖由 pocanhontas101 於 10-8-11 11:37 發表
樓主 您有甘好的 support 當然不要請工人 何必自找麻煩 如有需要 請一個鍾點一星期來一至兩次 fit 晒

複式洋房

多謝你意見!!

原帖由 beebee123 於 10-8-11 11:21 發表
樓主如果你有屋企人幫到手都可以唔洗請工人都得啦...唔洗煩教佢地呀...

伯爵府

好媽媽勳章

我覺得要考慮吓父母的能力去到邊! 因為湊bb真係唔容易(包括體力及精神上), 要問吓佢哋願唔願意, 我奶奶就一早say "no"唔會幫手, 而我阿媽就湊到一條滕咁, 不過佢好開心&樂意幫我手.

另外, 你其實有無唸過, 其實bb放在育嬰園都幾"賤", 喊又無人即時理, 菌又多, 你問清楚人手1比幾? 干唔干淨? bb有病時點算?

我之前阿囡係bb的時候就搵咗個ee幫手湊, 湊星期一至六上午, 價錢都幾貴, 但安心d.

水晶宮

有冇俾爸兌媽媽試湊左先……?
怕年紀大左…個心想湊…但係湊得太累 對身體唔好…果陣先黎唔湊……又唔知點算……

大宅

我覺得可以照妳個plan去先, 當然是問父母是否願意及可以幫忙。 到時真有問題時才看再請新工人定找ee幫忙。

但有一點要有心理準備就是, bb經常外出(即不在自家養)身體可能較差。

大宅

原帖由 shannnb 於 10-8-11 15:32 發表
有冇俾爸兌媽媽試湊左先……?
怕年紀大左…個心想湊…但係湊得太累 對身體唔好…果陣先黎唔湊……又唔知點算……

Actually 我個case, 我奶奶拍哂心口話幫我湊, 到我生咗BB, 湊咗個幾月就話自己湊唔掂, 我就迫住要請工人, 而家俾個工人激到死下死下, 當初如果要我請工人湊BB嘅話, 可能我寧願唔生!

大宅

原帖由 auyeung 於 10-8-11 16:14 發表

Actually 我個case, 我奶奶拍哂心口話幫我湊, 到我生咗BB, 湊咗個幾月就話自己湊唔掂, 我就迫住要請工人, 而家俾個工人激到死下死下, 當初如果要我請工人湊BB嘅話, 可能我寧願唔生! ...

以我小時候的經驗所知, 奶奶的信用評級是很低的。

子爵府

醒目開學勳章

有咁o既條件,打屎都唔請外傭啦!
請本地姨姨or鐘點姨姨一樣行得通,
如果我都係就好哪!

首頁

尾頁

跳至