跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女依家廿幾日人仔,訓覺無初初訓得咁冧呀,訓吓又扎吓咁呀,婆婆話依家開始識驚呀,要放個枕頭仔喺心口扎住會好d呀
另外,依家食奶食食吓會訓著,但換埋片放落床便會醒,跟住唔肯訓,喊,要人抱住就肯訓

我想問有無人既bb都係咁呀?咁你地會唔會抱佢訓呀?我驚會習慣咗佢要人抱至訓呀......

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我亞b都係. 佢識得搵我奶奶扭抱添呀, 有時仲要唔比人坐, 要企下行下, 激死人

大宅

原帖由 matshir 於 10-8-11 11:56 發表
我個女依家廿幾日人仔,訓覺無初初訓得咁冧呀,訓吓又扎吓咁呀,婆婆話依家開始識驚呀,要放個枕頭仔喺心口扎住會好d呀
另外,依家食奶食食吓會訓著,但換埋片放落床便會醒,跟住唔肯訓,喊,要人抱住就肯訓

我想問有無人既bb都係咁呀?咁 ...
我阿B今日都係禁啊,要我奶奶抱住訓啊!

大宅

畀面勳章

我個bb 十幾日人仔,佢已經係咁啦 =.=

民房

我bb3個星期,都係咁呀, 但有人話佢咁細個未識扭人抱,只係無安全感.而家仲可以抱下佢.但大d就唔好喇.

複式洋房

我個B都係十幾日人仔就係咁啦,一放低就喊,一抱就收聲,以為佢訓著左放佢落床,點知又喊,吹脹!我都聽人講話d BB冇安全感,咁你地係咪一喊就抱?
My baby girl is born on 24 July 2010.

別墅

我個囡都係20日人仔, 而家開始扭抱, 一抱就收聲, 我&老公諗住唔抱, 佢就不停喊, 係有眼淚架好可憐, 今早由7點幾開始扭抱, 我就太眼瞓所以老公幫手揍,點知到成10點幾個囡仲係喊, 到我接手時亞囡已經開始喊到攰, 瞓 ! 真係頭痛! 再係咁真係要比奶咀佢食 !
琴晚食晚飯時亞囡又開始喊, 攪到我飯都唔食要抱佢 ! 原來咁多bb都係咁 ? 大家又會點面對呢 ?
健康成長,智慧浩瀚.小小男子瀚

別墅

我亞B亦都一樣唔肯瞓,要抱住先肯瞓,我試過用搖床,抱到佢瞓著就放上搖床就OK...但要搖佢一陣,等熟睡先停手!

男爵府

我覺得咁細個b未識耍手段,都係無安全感先想人抱抱,所以我都會抱,大dd先train佢!

別墅

我囡囡都係咁, 成人扭抱, 一抱就收聲.
我都好怕種壞佢, 但見佢一直喊, 喊到有淚水兼濕晒咁, 我都係忍唔住要抱起佢.

請問大家話可以大DD先教佢, 即係幾時開始呀??

大宅

原來大家都有呢個問題,我仲以為我個b特別難湊,因為佢都係每次抱佢時就瞓,一放落床就醒,試過用奶咀,頭1日都可以啜啜下瞓著,而家就直情唔肯食奶咀,次次都吐返出黎。

大宅

唉~我呀b 都係..其實應該個個bb 都會係咁架嘛..kaka ~~ 我呀b 佢好似鍾意訓大人床多過訓自己張床仔...一放入去佢就一陣就喊,,放佢係大床又唔喊... 跟住就比c6話唔好慣晒訓大床..我都唔想架wor...
咁佢幾時先開始真係會扭人抱..要train 呢?

大宅

你比你個仔食奶咀果時佢幾大呀?
有時我攪佢唔掂, 都想比奶咀佢, 按撫下佢, 但佢得20日人仔, 同埋佢食開人奶, 怕比咗奶咀佢之後,佢唔肯埋身食
原帖由 annababe 於 10-8-12 14:55 發表
原來大家都有呢個問題,我仲以為我個b特別難湊,因為佢都係每次抱佢時就瞓,一放落床就醒,試過用奶咀,頭1日都可以啜啜下瞓著,而家就直情唔肯食奶咀,次次都吐返出黎。 ...

大宅

可能我之前發燒周身骨痛, 就瞓係度餵人奶, 餵足2日, 餐餐都係咁餵, 有時餵餵下瞓著埋, 變咗佢瞓大人床仲多過自己張床, 之後我發覺佢瞓大人床冧過自己瞓bb床(就算我係唔係佢側邊都好)
不過可能佢而家仲細, 間唔時放返床仔, 佢扭一陣, 偶然都肯瞓, 不過就成日半夢半醒咁, 又會發出好多怪聲

原帖由 daiyanyan 於 10-8-12 15:22 發表
唉~我呀b 都係..其實應該個個bb 都會係咁架嘛..kaka ~~ 我呀b 佢好似鍾意訓大人床多過訓自己張床仔...一放入去佢就一陣就喊,,放佢係大床又唔喊... 跟住就比c6話唔好慣晒訓大床..我都唔想架wor...
咁佢幾時先開始真係 ...

大宅

我又係會埋身瞓係到餵佢, 亞b又係鍾意瞓大人床,
不過夜晚要抱到佢真係想瞓, 佢先肯瞓返佢張藍床....

而家一個月人仔, 已經識扭抱, 一放低即喊.....TvT
我唔比人抱佢, 所以亞B都只會扭我一個, 我99成日都想爭住抱, 但佢會望下我先, 診我一行開即抱.....頂.....

原帖由 奀奀豬 於 10-8-12 17:01 發表
可能我之前發燒周身骨痛, 就瞓係度餵人奶, 餵足2日, 餐餐都係咁餵, 有時餵餵下瞓著埋, 變咗佢瞓大人床仲多過自己張床, 之後我發覺佢瞓大人床冧過自己瞓bb床(就算我係唔係佢側邊都好)
不過可能佢而家仲細, ...

31week <1.37Kg>     34week <正常>
36week < 2.174kg偏細> 37week<正常>
37week4days <2.8Kg合格>

複式洋房

我個 b 都係. 初初叫幾聲見冇人, 就可以靜一陣, 但一見人就狂喊 .. .. .. 你話係咪比佢吹脹.
再加上佢開始認人, 佢喊時工人同爸爸抱都可以收聲, 但我抱就越啊抱越喊 .. .. .. 唉!

大宅

試下放低阿B時即刻用張包被裹返住佢丫...尤其是下半身....記得將佢對腳仔曲返埋....比返0的安全感佢...咁就無咁易醒返架啦!...

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我個女都係咁,好在佢一喊比媽媽奶就會訓,所以問題不大
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

點解唔肯比人抱佢呀? 有時有人幫你手抱下, 分擔下, 你會鬆好多架~
原帖由 seasames 於 10-8-12 17:29 發表
我又係會埋身瞓係到餵佢, 亞b又係鍾意瞓大人床,
不過夜晚要抱到佢真係想瞓, 佢先肯瞓返佢張藍床....

而家一個月人仔, 已經識扭抱, 一放低即喊.....TvT
我唔比人抱佢, 所以亞B都只會扭我一個, 我99成日都想爭住抱, ...

民房

我個b月大,又係成日扭人抱,一扭可以扭3個鐘.不停咁喊.抱又唔係唔抱又唔係..可以點?

首頁

尾頁

跳至