跳至

首頁

尾頁

洋房

各位媽媽你地打算開刀定順產呀? 我本來怕我自己頂唔順陣痛, 所以打算去c+開刀, 但家人反對, 佢地想我去政府順產...要是時候book 醫院了. 我還是十五十六...都唔知點算好.
可有人分享下嗎?

複式洋房

我第一胎時想順產, 但七個月時醫生已經話阿B個頭好大, 應該生唔到....但我最後都堅持自己生, 不過催生完之後都係開得2度, 又唔多痛喎...醫生話催生完都開唔到就幫我開刀喇...

其實開刀都睇醫生手勢, 我果個幾好, 可能又開左止痛葯比我, 我開完刀第二日就落床去餵奶, 自出自入....隔離床又係開刀, 但佢要坐輪椅先可以出入, 仲痛到行兩步都要人扶, 所以佢以為我咁精神係順產...

今胎我都想順產, 但醫生話我盤骨係\/型, 所以除非今胎輕過6磅, 否則建議我早兩星期開刀, 我勁唔開心~~~

我好想順產, 上胎開刀攪到我唔開心左好耐, 同埋補唔到身, 感覺身體都差左~~

複式洋房

我呢胎都會順產, 因為上胎由見紅到生咗阿b出黎都係3個鍾, 仲要連止痛針姑娘都無同我打, 乾生!!! 好彩我無話食埋野先出門口, 如果唔係就會喺半路生咗嘞~~~ 醫生話第二胎會仲快.
不過真係人人唔同架, 自己覺得心安就可以嘞. 我個醫生都係主張順產, 因為對產婦復原真係好d架. 因為開刀始終都係一個手術.

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 CarrieTo 於 10-8-16 10:55 發表
真是好變態啊,那種痛真是人生從未有過的痛,不過,生完就好快忘記了,只是記得最痛一刻連早午晚餐都嘔了出來,但是又會覺得自己好叻,因為那刻任何止痛也沒有使用就順利過度了。 ...

我係政府生第一胎時......吸笑氣...吸到個人WINGWING地.....生個時好似去大大咁.....生完好似發咗埸夢....後來訓一陣個人好精神.....唔使食止痛約...陰陰痛...但開刀要食幾日止痛藥....

大宅

真是好變態啊,那種痛真是人生從未有過的痛,不過,生完就好快忘記了,只是記得最痛一刻連早午晚餐都嘔了出來,但是又會覺得自己好叻,因為那刻任何止痛也沒有使用就順利過度了。
原帖由 chestnutmui 於 10-8-12 09:45 發表
我會揀順產, 除了方法較天然外, 另一原因係人一世物一世, 我年紀大又唔會生第二胎, 咪試吓有幾痛吖麻, 係咪好變態呢, hahaha
My baby girl: Samantha: 10 Oct 2009
Sammi: 15 March 2011

大宅

這個真要慎重考慮,因為bb需要你日後的照顧,萬一為左順產而傷身就不太好。

我覺得無論順產或開刀也好,先前能量力而為,對bb或父母親也很重要。

有時聽到一些產婦因心臟病抵受不了順產之痛而令到心臟停頓真的感到很心痛,也為bb及父親失去了至親而感到很難過。
原帖由 silverunicorn 於 10-8-11 16:41 發表

我脊骨本身有問題,所以我唔sure我可唔可以順產。
My baby girl: Samantha: 10 Oct 2009

大宅

很同意。
原帖由 Charlottesoma 於 10-8-13 18:24 發表
係依個問題上,我將bb的好處擺先,因為醫生都話順產對bb的抵抗力和日後的抗壓能力會有幫助. 而且,順產之後兩小時內可以餵bb,這時候的母乳是黃金乳液,包有豐富的抗體和營養. ...

民房

雖然知道開刀好傷身,但我都選擇開刀,因為真係好怕痛,......生一個應該唔會傷得太緊要掛.......

民房

我第一胎係仁安生, 胎盤低, 過左預產期都冇動靜, 醫生極力advise 我開刀, 但我堅持自己生, 所以40w幾入院催生.....

由穿水開始, 藥水令我隔5分鐘痛一次, 其間吸氣唔得, 打左兩支止痛針..... 終於痛左12個鐘都係開得3度, 急call 醫生緊急開刀..... 係痛左14個鐘後就生左, 醫生話因為頭大, 同埋成8磅b (我平時係100磅都冇既細細粒).....

雖然經歷過兩種痛, 但我今胎都會選擇順產~

同埋, 我都會再選擇仁安生, 雖然真係好貴, 但我覺得人生有幾多大事呢, 同埋個醫生真係好好, 由產檢直到我生, 及產後~

大宅

我想開刀生...
因為我估自己會唔夠力, 平時連坐我都冇氣冇力既, 莫講話生仔...

複式洋房

順產.
對BB同自己身體會好D.
復元快D.
親身感受下自然既生仔過程.
慳番好多錢.
試下陣痛知味.
好多人都自然生,無理自己唔得既.
屋企人支持自然生.

大宅

我會揀順產,可能我覺得做女人就一定要試一次順產有幾痛,因為生仔係得女人先可以生同埋依D就係母愛嘅偉大!

大宅

我未有BB前都覺得開刀好啦~~
不過有一次係YOUTUBE睇到條片講剖腹生產,原來勁恐怖.....睇到我腳都軟埋,
反而順產O個D片就睇到我好感動~~
所以我一定揀順產~~~

洋房

係依個問題上,我將bb的好處擺先,因為醫生都話順產對bb的抵抗力和日後的抗壓能力會有幫助. 而且,順產之後兩小時內可以餵bb,這時候的母乳是黃金乳液,包有豐富的抗體和營養.

洋房

原帖由 chestnutmui 於 10-8-12 09:45 發表
我會揀順產, 除了方法較天然外, 另一原因係人一世物一世, 我年紀大又唔會生第二胎, 咪試吓有幾痛吖麻, 係咪好變態呢, hahaha

ME TOO

大宅

我第一胎係私家順產, 唔知點解我唔係好痛, 反而最痛係剪WOR, 而且我生完之後, 係因為姑娘唔俾我落床, 我好精神, 我都會揀順產, 因為始終復原快D, 不過係私家定政府就未決定, 因為政府醫院會叫你自己生, 好少會俾催生藥, 就算係穿水之後都會要你自己等到生到...

複式洋房

洋房

你那時候可有用止痛藥 or 笑氣 or 無痛分娩?

原帖由 sammilcm 於 10-8-11 14:56 發表
不過要有心理準備, 果個痛真係唸唔到咁痛. 我生完3年幾, 到現在唸起都會覺得好痛.

洋房

其實如果是順產, 我就一定會去政府. 我相信除了d護士rude d, 應該差不多.
但你地又話聯針有問題...都好似好得人驚....

我估要差唔多做完oscar 要決定了, 現在c+ d位好full. 但我真的很怕我痛完一大輪都係要開刀.
我又是見到好幾個朋友佢地開刀後都話ok 冇問題, 唔係好痛...所以我先想開刀.
想問"好難生"會唔會遺傳ga?我呀媽話佢生咗我好耐... 而我同我老公個頭又真係比人大d...想起都驚驚....

大宅

我第一胎係開刀生,而家第二胎都想開刀,原因係我怕唔夠氣,順產唔得先再開刀,到時仲慘,又驚焗到bb.
我個人黎講,我接受到開刀之後的痛,我果時係下午1時幾開刀,第二日12點已經可以落床去餵bb飲奶,無想像咁辛苦,同埋個傷口好細.
但而家諗緊去私家開刀,定去政府,上一胎係仁安,又係想慳錢,所以想去政府生,但我老公叫我搵番上次個醫生去仁安生,煩惱中....

首頁

尾頁

跳至