母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

頭先食下午茶果時,隔離台個mami同我傾計,傾傾下佢一知我餵奶就話好核突我真係o咀,我就同佢講人奶b健康好多,佢就話我個bb好細粒,咁我係細碼我個bb就梗係細粒啦
感激遇上你~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

問下佢係唔係順產, 如果係, bb响下面捐出嚟咪仲核突 (唔係踩, 相反我覺得順產媽媽好偉大~)

其實好多非餵人奶媽咪, 唔想餵其中一個原因, 係覺得bb啜乳頭好肉酸(我未生大仔時都係咁諗). 唔餵人奶冇罪, 只不過如果覺得咁樣就好肉酸, 第日小朋友越來越大, 仲有更多令父母感到尷尬+難為情+不知所措...事

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢係順產架。死啦我而家都驚緊,呀B越黎越大好驚佢係街冇啦啦爆句野搞到我好尷尬

原帖由 方麗娟 於 10-8-11 07:16 PM 發表
問下佢係唔係順產, 如果係, bb响下面捐出嚟咪仲核突 (唔係踩, 相反我覺得順產媽媽好偉大~)

其實好多非餵人奶媽咪, 唔想餵其中一個原因, 係覺得bb啜乳頭好肉酸(我未生大仔時都係咁諗). 唔餵人奶冇罪, ...
感激遇上你~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 kiko_mami 於 10-8-11 19:31 發表
佢係順產架。死啦我而家都驚緊,呀B越黎越大好驚佢係街冇啦啦爆句野搞到我好尷尬

你有冇睇自由廣場嗰版, 有個topic係講小朋友响大庭廣眾語出驚人, 當事人梗係尷尬啦, 但事後講出嚟真係笑到碌地~

男爵府

好媽媽勳章

我未有BB之前都覺得餵人奶好核突

後來自己做媽媽先知道餵人奶的好處,對母乳有正確的認識就唔會覺得核突

依家我自己都餵左8個月母乳啦

大宅

周街餵奶不知幾有型 !
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

大宅

畀面勳章

我都覺得周街喂奶嘅媽媽好偉大,我好希望我以後都可以甘樣喂。

水晶宮

不知幾咁希望第時餵人奶呢part...
我覺得bb大隻細隻呢d唔關食幾多事
唔通oversize 就好咩………
岩岩好就夠了!又唔係養豬~

禁止訪問

水晶宮

哈哈我有睇呀,笑死我,我睇果時會諗如果果個係我就真係唔知點算

原帖由 方麗娟 於 10-8-11 09:23 PM 發表

你有冇睇自由廣場嗰版, 有個topic係講小朋友响大庭廣眾語出驚人, 當事人梗係尷尬啦, 但事後講出嚟真係笑到碌地~
感激遇上你~

水晶宮

我一直都唔會覺得核突,因為人奶都係奶

原帖由 LatteLatte2008 於 10-8-11 09:23 PM 發表
我未有BB之前都覺得餵人奶好核突

後來自己做媽媽先知道餵人奶的好處,對母乳有正確的認識就唔會覺得核突

依家我自己都餵左8個月母乳啦 ...
感激遇上你~

水晶宮

我餵左18個月都係試過1次咋

原帖由 Jojolaw99 於 10-8-11 09:52 PM 發表
周街餵奶不知幾有型 !
感激遇上你~

水晶宮

我身邊既朋友都係周街餵架,佢地真係好西利俾d信心自己都一定得架

原帖由 yanyanma2007 於 10-8-11 11:32 PM 發表
我都覺得周街喂奶嘅媽媽好偉大,我好希望我以後都可以甘樣喂。
感激遇上你~

水晶宮

我都係咁諗,我bb真係冇咩病痛!只係真係好細粒同輕磅大個唔洗為減肥而煩惱

原帖由 shannnb 於 10-8-11 11:52 PM 發表
不知幾咁希望第時餵人奶呢part...
我覺得bb大隻細隻呢d唔關食幾多事
唔通oversize 就好咩………
岩岩好就夠了!又唔係養豬~
感激遇上你~

水晶宮

哈哈,你老公咁搞笑既

原帖由 珊珊來遲 於 10-8-12 01:15 AM 發表
我不知覺得几形. 尤其當我老公周圍同人講, bb飲人奶嫁, 唔好睇我老婆咁平, 佢不知几好奶水. 都不知几多人羨慕.
感激遇上你~

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 珊珊來遲 於 10-8-12 01:15 發表
我不知覺得几形. 尤其當我老公周圍同人講, bb飲人奶嫁, 唔好睇我老婆咁平, 佢不知几好奶水. 都不知几多人羨慕.

我老公都係咁周圍同人講話個女食人奶,身體都不知幾好,就算病都好快好!不過....我奶水唔多....!
我都覺得周街餵奶幾形型架,我成日都係咁,去到邊亞B都有得食,有時見D人開奶粉要拎好多野出街覺得自己好輕鬆!(我都知咁諗好衰)

你希望別人怎樣待你,你也要怎樣待人(太7:12)

子爵府

我喺街餵過好多次啦 , 宜家都越嚟越多人餵人奶 , 好 common 啫 , 人奶工程唔係人人做到 , 反而我覺得好自豪 , 老公都會話比人知個囡係食人奶大 , 不知幾威 , 仲可以慳埋奶粉錢

如果出咗街要餵奶 , 我反而覺得好方便 , 因為隨時隨地都餵得 , 又唔駛帶熱水帶奶粉 , 冇咁辛苦 !!

大宅

我都係今話, 不知幾有型, 小的勇氣都做唔到 !! ( 我都餵佐7個多月 )

原帖由 Jojolaw99 於 10-8-11 21:52 發表
周街餵奶不知幾有型 !

子爵府

好多動物都係飲佢地媽媽的奶佢又覺唔覺得核突, 飲媽媽奶係好自然的事係佢諗得好色情者. 我反而覺得女人有乳房都係要餵奶先咁構造的.

男爵府

我9月做媽媽了,諗住決心餵人奶起碼一年

講真,我唔覺得餵人奶好核突,但需要d時間去接受o係人前餵人奶....因我覺得香港人d眼光好黑人憎(雖然我都係hk人),大陸人、外國人個個都係周街餵架啦...但香港人o既眼神好似當你係怪物咁(我o係討論區聽d媽咪講)....

我而家都好驚...因為我問過我老公:如果我o係公眾地方餵人奶,你接唔接受到?
我老公話接受唔到.....= ='

我好驚...好大壓力...
好想為bb做多d,但自己又咁放唔低...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊