母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

原帖由 Jojolaw99 於 10-8-11 21:52 發表
周街餵奶不知幾有型 !

係呀.....有時係酒樓食飯阿仔要食奶.....用餵奶巾遮住黎餵....唔洗四圍搵地方餵....我覺得好自豪架....因為我個仔享受到最好o既野.....母乳....呵呵...

大宅

畀面勳章

原帖由 Rachel-mi 於 10-8-12 09:50 發表
我喺街餵過好多次啦 , 宜家都越嚟越多人餵人奶 , 好 common 啫 , 人奶工程唔係人人做到 , 反而我覺得好自豪 , 老公都會話比人知個囡係食人奶大 , 不知幾威 , 仲可以慳埋奶粉錢

如果出咗街要餵奶 , 我反而 ...

totally agree!

男爵府

其實你老公話接受唔到,好可能係因為唔知道:
係街餵唔代表要露肉,相反,係一d肉都睇唔到。
講露肉程度,絕對比不上o靚模的影集,甚至一d瘦身/豐胸廣告。
所以其實你/你老公要接受的,唔係當街餵奶俾人睇到(因為根本咩都睇唔到),而係要接受到俾人知道bb係食母乳的。
只要自己接受到生左仔就要餵奶呢個道理,其他的,就會覺得理所當然。
ps我當年係周街餵。我唔想個仔因為我怕埋一d無理由的理由而要食奶粉,無奶就話姐!
重有,唔駛帶熱水/凍水/奶粉/奶樽,真係爽好多!
原帖由 tarot_elle 於 10-8-12 10:41 發表
我9月做媽媽了,諗住決心餵人奶起碼一年

講真,我唔覺得餵人奶好核突,但需要d時間去接受o係人前餵人奶....因我覺得香港人d眼光好黑人憎(雖然我都係hk人),大陸人、外國人個個都係周街餵架啦...但香港人o既眼神好似當你係怪 ...

大宅

畀面勳章

原帖由 tarot_elle 於 10-8-12 10:41 發表
我9月做媽媽了,諗住決心餵人奶起碼一年

講真,我唔覺得餵人奶好核突,但需要d時間去接受o係人前餵人奶....因我覺得香港人d眼光好黑人憎(雖然我都係hk人),大陸人、外國人個個都係周街餵架啦...但香港人o既眼神好似當你係怪 ...

唔好諗咁多....亦唔好俾自己太大壓力.....有就梗係要餵啦....係俾阿b最好o既禮物呀嘛......
至於你老公....你話佢聽....人仔梗係食人奶架啦...好正常....有咩好尷尬.....你叫佢同你去聽下母乳講座....佢就明架喇....我有左果時都一定要我c6一齊去聽講座架....

大宅

你地話周街餵, 係咪就係用餵奶巾餵呀?
好無用架?如果係, 等我都買返條, 咁到時係邊都可以餵阿b啦

大宅

畀面勳章

原帖由 奀奀豬 於 10-8-12 14:54 發表
好無用架?如果係, 等我都買返條, 咁到時係邊都可以餵阿b啦

好用呀.....同阿b出街要食奶奶.....一條餵奶巾走天涯.....

男爵府

我用sling,貪佢平時可以用來揹b,食奶時用來遮住。
帶兩條片片、一包仔濕巾、一條紗巾,就可以去大半日街街。

原帖由 奀奀豬 於 10-8-12 14:54 發表

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 yanlongma 於 10-8-12 15:40 發表
我用sling,貪佢平時可以用來揹b,食奶時用來遮住。
帶兩條片片、一包仔濕巾、一條紗巾,就可以去大半日街街。

一條紗巾就夠? 我個女餐餐都獲利回吐, 出半日街要帶定幾條甚至半打紗巾, 最少一件衫仔, 片都要帶多幾條, 佢最興開大-->換完-->又開大

我用普通簿披肩, 自己怕凍可以用來披下, 又可當bb被仔, 餵奶時更是全天候360度包圍, 幾乎連bb都遮得晒.

試過幾次响巴士上餵, d乘客開頭以為我一人坐, 望一望窗再望返入嚟, 無啦啦見到有個bb坐响我大脾掃緊風

珍珠宮

希望巴士公司見唔到我post, 否則下次捉我bb在巴士上飲食

男爵府

原帖由 amyksleung 於 10-8-12 11:17 發表

唔好諗咁多....亦唔好俾自己太大壓力.....有就梗係要餵啦....係俾阿b最好o既禮物呀嘛......
至於你老公....你話佢聽....人仔梗係食人奶架啦...好正常....有咩好尷尬.....你叫佢同你去聽下母乳講座....佢就明架喇.. ...

其實我老公係支持我餵人奶的,只怕我太辛苦...
我就係同佢去baby outlet個母乳講座時問佢的....

我試過再問佢,佢話係未接受到...要生左出黎先知喎...

大宅

我都諗住餵人奶...但係出街時都係諗住泵出黎餵咋....可能自己仲未衝破到個心理關口...

複式洋房

我細女快5個月大, 一直都係食人奶, 人奶好處唔洗多講, 最好就係超級方便, 去街時咩都唔洗帶, 一條餵奶圍巾就OK.

我都係通街餵架, 我老公又無咩野架喎, 我細女開餐既地方有: 沙灘, 廸廸尼, Pacific coffee, 餐廳酒樓, 車...好多地方...wakaka

我真係唔覺得餵人奶肉酸囉, 人食人奶, 牛食牛奶, 羊食羊奶, 等等...正常不過, 有咩肉酸呀...其實呢...我反而每次睇到個廣告...咩牛初乳...我就真係覺得好肉酸囉...d 奶粉商真係無所不用其技...為左氹人買奶粉...用埋 d 咁既酌頭...牛初乳留留比牛仔食啦...人 bb 係食媽媽初乳架囉...真係唔明...點解餵人奶就肉酸...食牛奶就唔肉酸...真係本末倒置囉~

珍珠宮

原帖由 Tazman 於 10-8-12 20:09 發表
我細女快5個月大, 一直都係食人奶, 人奶好處唔洗多講, 最好就係超級方便, 去街時咩都唔洗帶, 一條餵奶圍巾就OK.

我都係通街餵架, 我老公又無咩野架喎, 我細女開餐既地方有: 沙灘, 廸廸尼, Pacific coffee, 餐廳酒樓 ...
\

我都係周街餵, 真係好方便, 連餵奶室都唔駛搵, 只要有得坐就得

反而覺得人奶b換片(臭臭)就最麻煩, 可能我屬於前奶較多, bb去到好大個都仲係稀便, 所以一定要搵個似樣d地方換片.

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我老公接受唔到,我試過係車入面餵,佢行埋黎問我有無攪錯,有窗簾架

大宅

全世界o既哺乳類動物得人類覺得哺乳係怪事架咋~

男爵府

我夏天會要求多少少:最好有冷氣啦!
冬天就戶外都無問題!
原帖由 方麗娟 於 10-8-12 21:35 發表
我都係周街餵, 真係好方便, 連餵奶室都唔駛搵, 只要有得坐就得

...

男爵府

一條紗巾用一餐。
個仔半均3個小時一餐。食完一餐才出街,係街食一餐,到返屋企再食下下餐,都有around 6個小時了。
講真,d水水poo-poo係最討厭囉,成日jit上背脊!
不過就一定唔會使秘/熱氣!
原帖由 方麗娟 於 10-8-12 16:57 發表

一條紗巾就夠? 我個女餐餐都獲利回吐, 出半日街要帶定幾條甚至半打紗巾, 最少一件衫仔, 片都要帶多幾條, 佢最興開大-->換完-->又開大

...

男爵府

原帖由 acomcom88 於 10-8-13 03:11 發表
我老公接受唔到,我試過係車入面餵,佢行埋黎問我有無攪錯,有窗簾架

係自己架車都唔得?定其他車呀?

子爵府

原帖由 hehababy 於 10-8-12 18:02 發表
我都諗住餵人奶...但係出街時都係諗住泵出黎餵咋....可能自己仲未衝破到個心理關口...

泵咗出嚟拎出街餵 , 咪又係麻煩 , 要揾熱水座熱嘛 ~

男爵府

泵出來,唔係唔得
只不過,用泵,尤其係初生坐月期間,都泵得唔多,好可能要湊埋泵兩、三次的奶才夠一次。咁即係泵奶對乳房的刺激不及埋身餵。
此外,初生期間,bb食奶次數密,媽媽已疲於奔命,仲要花時間泵,簡直攞命!
仲有,出街期間無得餵,咁即係要谷住。第一唔舒服,第二,減少左埋身機會-->對乳房刺激又少左。

再加上要帶熱水坐暖,坐暖期間又要bb喊住等。
種種的不便,其實只要一條餵奶巾/披背/sling,加上當媽媽的自然而生的勇氣,就可以解決,何樂而不為呢?
原帖由 hehababy 於 10-8-12 18:02 發表

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊