跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

Re: 小學放榜

wandyfok 寫道:
hinhei,
咁你咪問番佢,點解當日揀學校唔出聲囉!

佢一早講咗擇榮真架!不過佢話比我擇之麻!!
所以佢便咁串囉!!!
其實今年榮真得四班,于良發有六班.若擇榮真其實都有機會唔中架!!!

男爵府

[quote]
tung28 寫道:
hinhei,

請問嘉褔今年多數派咩小學,其他第一輪又揀

大宅

Wandy

]朗朗讀華明o個間保良局

子爵府

hinhei 寫道:
其實今年榮真得四班,于良發有六班.若擇榮真其實都有機會唔中架!!!

hinhei,
咁你又好有point喎!真係會唔中bor!咁佢咁串都幫唔到件事架啦! ?-(

朗媽,
叩門件事點呀?幾時會知得唔得呀?

男爵府

hinhei 寫道:
[quote]
wandyfok 寫道:
hinhei,
咁你咪問番佢,點解當日揀學校唔出聲囉!

佢一早講咗擇榮真架!不過佢話比我擇之麻!!
所以佢便咁串囉!!!
其實今年榮真得四班,于良發有六班.若擇榮真其實都有機會唔中架!!! [/quote]

唔好勞氣 ..... d 男人係咁o架啦 .... 唔好鬼理佢

大宅

朗媽,
唔使擔心, 仲有機會入到好學校既, 你準備好自薦信, 校長推薦信和資料未? 你可打電話問心儀o個幾間學校幾時派表, 和會有幾多學位, 聽人講于良發有20個位, 嘉福榮真好似話唔會派表喎, 不過即管打電話問下啦!

男爵府

係呀!聽聞于良發會係廿七號面試.........

大宅

wenwen,

我未派成績前已做好哂份portfolio + 自薦信,星期六上午已放低响校務處以表誠意,當時我見有兩個家長去問詳程,好似話等註冊日後有位至考慮後補。但唔知後補o既意思係第一輪自行收生時 set o左 waiting list 定係呢幾日去叩門o既人先考慮。

別墅

朗媽 寫道:

我會去嘉福榮真、曾梅千禧、上水榮真叩門。我知六個同學首志願揀嘉福榮真(including longlong),得兩個抽唔中。

各姊妹唔該幫我收收料o丫。

:-( :-( :-( :-( :-(

朗媽,

不用擔心, 上水學生少, 報邊間都一定得 King 有個同學 2nd 選 曾梅都入咗, 所以 ok ga :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Polly
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

男爵府

首先恭喜o西入到第一志願的小朋友�家長...!!

今年多唔多人入曾梅呀....??

9月到我的小朋友啦....
仲未稔定呀...龍年效應wo...
你地點睇呀??

:lol: :lol:

男爵府

Hinhei
恭喜heihei入到于良發 ,第一志願入到米好lor! 如果第一志願唔中要叩門又幾辛苦,祝大家都順利入到心儀ge學校

男爵府

大埔都派得好好,啲家長直情定到話一啲都唔驚,派唔到一都派到二...........
粉嶺區呢度啲屋苑全部都差唔多時間,所以小朋友都差唔多大...........便難搞啲!
我諗上水應該會派得好啲,因啲屋苑有新有舊!!

大宅

近呢兩年似乎都係上水網派位ok但粉嶺網就比較要睇彩數,原因可能係上水網覆蓋ge屋苑比較舊,整體上可以話係漸趨老化(小朋友已變大),相對黎講競爭無咁大。
但粉嶺網覆蓋ge範圍就係近年新增唔少大型屋苑,適齡學童人數大增,而比較搶手ge小學就得個幾間,真係要爭餐C。
大埔區直情係重災區,適齡學童人數不足,又將原來兩個校網合併,變相更多選擇,再加上個區有唔少好學校,亦有助避免一面倒集中揀某一兩間學校

複式洋房

但係我甲部3間都派唔到(大埔),派左本區第一間。

別墅

朗媽,

我的女兒今年9 月升k3, 都要準備portfolio + 自薦信, 可否給我一份sample呀!

感激萬分!!

e-mail address: [email protected] :lol:

男爵府

嘩!!
你諗住報私校嗎??
若然唔係,洗唔洗咁快準備呀!!!仲有成年........仲可能唔洗用呢~~~~~~~

別墅

各位你好.我是新手媽媽,亦是新搬來上水不久,想請教各位媽媽一些問題.
(1)請問怎樣才可知道那間小學是好是坏,是屬於Band幾呢?
(2)怎可得知學校是不是小班、活動教學,還是傳統教學呢?
(3)上水有甚麽優良小學可供選擇呢?

希望有人肯答我啦!
Thank you. Thank you. Thank you

男爵府

通常升小學都會有一本有關該區的小學資料的書派閱,小班教學通常都係咁樣知!其他的其實都係確"收風".hehhee

上水小學比較多,好的亦不少,比粉嶺網好得多!
其實大多數都好好呀~~~~~~
榮真,李志達,曾梅,宣道,惠洲..........好多都好好架!!

男爵府

朗媽

叩門叩成點呀??
我編班試同畢業禮撞到正正!! :-(

子爵府

hinhei,
咁點好呀?去編班試定畢業禮呀?

首頁
12345...8

尾頁

跳至