跳至

首頁

尾頁

別墅

正考慮緊買海典軒3房,想問吓大家以下方面嘅意見:
1) 管理質素
2) 樓宇質素 (例如:有冇漏水問題)
3) 露台設計是否安全 / 掠衫okay嗎
4) 會所設施
Thanks a lot!

複式洋房

有無諗過南浪同嘉悅, view會好d.

不過海典又新d, 但貴少少.

我有睇過樓, 露台好正, 不過間屋就會細左d.

別墅

原帖由 momo1997 於 10-8-12 10:35 發表
有無諗過南浪同嘉悅, view會好d.

不過海典又新d, 但貴少少.

我有睇過樓, 露台好正, 不過間屋就會細左d.

Thanks for your comment.
其實,我依家租緊南浪(兩房)。住咗一個月,你講得啱,個view真係好好。不過,三房嘅座向冇咁好(好似係向西,所以好曬)。另外,我覺得管理質素唔好。
我曾經睇過海典兩房,真係好細。不過,唔知3房會唔會好啲。
至於嘉悅,因為冇大窗,所以暫時唔考慮。

複式洋房

我以前新起時住過2年, 唔肯定現時比以往有冇分别, 妳可參巧吓:
1) 保安都睇得幾緊, 雖然有d保安員認得住客都會開門,但尾隨佢唔認得妳就唔會比入; 有意見放過係意見箱都會很快覆; 未試過有推銷上門。
2) 我住果時冇漏水, 但就好應風, 試過夏天吹季候風吹爆隻。
3) 露台如果有小朋友較危險, 轉角位條隙我覺嬰孩側身會跌落街lor, 有需要加強化玻璃, 掠衫更係較一般大厦好, 露台晒好快乾, 但落雨必死
4) Club House我覺ok! 有時約朋友人多book function room又得.
原帖由 GiGiP 於 10-8-12 10:05 發表
1) 管理質素
4) 會所設施
Thanks a lot! ...

別墅

原帖由 小BMumMum 於 10-8-13 00:04 發表
我以前新起時住過2年, 唔肯定現時比以往有冇分别, 妳可參巧吓:
1) 保安都睇得幾緊, 雖然有d保安員認得住客都會開門,但尾隨佢唔認得妳就唔會比入; 有意見放過係意見箱都會很快覆; 未試過有推銷上門。
2) 我住果時冇漏 ...

謝謝發表意見!
都幾驚喎...個露台有條隙。到時睇樓我會再留意吓。

別墅

1) 管理質素
4) 會所設施

我住左兩年 剛剛搬走左 我覺得係 tm來講 呢度算新樓
保安好嚴 , 樓宇質素都ok
露台夠通風 但真係要小心 側邊第一卡欄杆好闊 我之前用膠板封住 唔俾b仔行近
但係要留意噪音問題 真係好噪 公路和輕鐵d 聲好應
可能係我和 b仔敏感怪 我住中高層 晚上要關上窗門 開空氣清新機 先訓覺 初時搬入去時冇留意呢個問題
所以你如果想買 要認真諗下
而會所設施 就一般般la 會所兒童室平時係好少小朋友去玩 有好有唔好
希望 幫到你la!

洋房

1) 管理質素
4) 會所設施

我係度住過二年,住38樓,東南,2座,3房,T字間格,露台向青嶼幹線望正大海,初初唔明佢SALE海上白宮係咩意思....住左先知,我坐係飯廳,望出露台只會見到海天一色..正!

1)管理質素--好嚴密,個個打雀咁眼,我帶個朋友一路行一路講住野入大閘都會比保安問,佢問我朋友:"請問妳係咪識咩太太架?"攪笑得黎我好安心~~~

2)樓宇質素--一般,要執漏好多野,黑雨食正風主人房冷氣機位會倒水咁倒入黎,初初嚇餐死呀......真係大開眼界!間間房氣窗一樣有咁情況!

3)露台設計是否安全 / 掠衫okay嗎--高度到大人的膞頭,好夠高!但側邊條"LA"真係睇到都腳軟呀!我自己比錢叫永和鋼鐵加裝左度半身鐵閘呀,欄住唔比細路走出露台,我仲要求做埋綠色添,呵呵....襯返呀~~~安心曬!但超貴!!!!
掠衫我用左天上野曬衫架,一個上午包洗包乾嘞,勁曬勁大風!

4) 會所設施--基本要有嘅都OK有嘞,個泳池最靚,健身室要比錢,好似10蚊......其他等別室都係另計錢的,但都可以接受範圍內~~
小朋友個場我個女好鍾意~~~好大好乾淨,場入面有細路仔用的廁所仔,好方便的~~~

另外,真係嘈到嘔,我住38樓嘞,都聽到好清楚刹車聲呀.嚮安聲呀,飛車聲,巴士埋站聲咁架!!!!!

係咁多,希望幫到妳啦~~~

別墅

原帖由 honeyBmama 於 10-8-14 21:46 發表

我係度住過二年,住38樓,東南,2座,3房,T字間格,露台向青嶼幹線望正大海,初初唔明佢SALE海上白宮係咩意思....住左先知,我坐係飯廳,望出露台只會見到海天一色..正!

1)管理質素--好嚴密,個個打雀咁眼,我帶個朋友一路 ...

有關漏水問題,請問你有冇再做過啲咩措施可以改善得到呢?另外,你做個鐵閘喺露台條"LA"嘅idea都幾好喎。如果真係買到,我都可以考慮吓裝修時叫師傅加埋。Thanks!

別墅

總括而言,保安質素、會所&景觀都好。樓宇質素都okay, 而露台問題應該會有辦法改善到。屯門碼頭區嚟講,都好唔錯。相比我依家住緊喺南浪,樓齡仲會比較新。唯一,就係嘈音問題。我住南浪,房向內園,好靜。所以,如果海典中高層都有嘈音問題,都真係好大分別喎。Any other comments!

別墅

One more question:
如果想大裝修,除咗一般地下、油漆之外,有咩項目要做呢... 例如有冇須要換食水管? Just for reference to budget the decoration fee.

洋房

原帖由 GiGiP 於 10-8-16 10:22 發表

有關漏水問題,請問你有冇再做過啲咩措施可以改善得到呢?另外,你做個鐵閘喺露台條"LA"嘅idea都幾好喎。如果真係買到,我都可以考慮吓裝修時叫師傅加埋。Thanks! ...

我做果個鐵閘係唔比細路走出露台半步!
佢地活動範圍只限去到廳嘅落地玻璃門,鐵閘個花我仲做埋"直通",等佢地唔可以爬高......視覺上都好靚好順眼~~
個師傅好好心機,幫我噴到d油色好接近........
仲加埋鎖頭比我,我要曬衫咪自己開鎖行出去囉~~~
不時打開度玻璃趟門,好涼爽又安全放心......

至於窗門同冷氣位漏水問題,我找了師傅再git過玻璃膠,做返好個窗較,等佢鎖衡d實d就再無漏水嘞.....

但我由整鐵閘到換曬成屋窗較都要成幾千蚊呀...好肉赤!

妳試下住落先,橫掂都就黎風季,一定有機會實時實地來個檢測,到時先睇下環境點攪~~~~

總括黎講,海典軒係一個好住的地方!

別墅

原帖由 minnie-ma 於 10-8-17 23:00 發表

我做果個鐵閘係唔比細路走出露台半步!
佢地活動範圍只限去到廳嘅落地玻璃門,鐵閘個花我仲做埋"直通",等佢地唔可以爬高......視覺上都好靚好順眼~~
個師傅好好心機,幫我噴到d油色好接近........
仲加埋鎖頭比我,我 ...

Thanks for your comments. 原來露台和漏水問題都唔難解決。請問你有冇覺得嘈嘅問題呀?

別墅

比較南浪和海典,我會覺得海典較新和有露台,所以好啲。但3房面積方面,海典大約868呎,而南浪就935呎。南浪又好似係好用啲喎。Any comments?

男爵府

GiGiP, 點解你覺得管理質素唔好? 呢個屋苑我都有考慮, 想了解下. Thanks!

原帖由 GiGiP 於 10-8-12 15:59 發表

Thanks for your comment.
其實,我依家租緊南浪(兩房)。住咗一個月,你講得啱,個view真係好好。不過,三房嘅座向冇咁好(好似係向西,所以好曬)。另外,我覺得管理質素唔好。
我曾經睇過海典兩房,真係好細。不過,唔知3房會唔會 ...

別墅

原帖由 karenbaby 於 10-8-18 16:21 發表
GiGiP, 點解你覺得管理質素唔好? 呢個屋苑我都有考慮, 想了解下. Thanks!

我所指嘅係管理人員(包括管理員和會所工作人員)嘅服務質素。佢哋就好似機械人,做唔到真正嘅customer service. 例如,有一次對面屋主call管理員,投訴我掠鞋喺窗對住佢哋。個管理員就直接call上嚟叫我個工人姐姐將對鞋攞番落嚟。其實我對鞋係掠喺屋入面,不過對面望過嚟會見到。而個管理員一接到投訴,就唔會了解吓合唔合理先做。所以我認為如果冇特別事要佢哋處理都okay, 因為平時行出行入,佢哋都好有禮貌。有訪客,又會先call上嚟。
至於會所工作人員,大部分都算有禮貌。不過,工作好似冇乜系統。例如,之前波波池暫停開放差不多3個月。問佢哋幾時會開番,又好似根本冇計畫咁,又話暫時都會繼續停,再review吓先。根本,全部都係藉口。最後,投訴咗幾次先認認真真咁跟進。我諗呢啲情況都唔係一次,我之前提佢哋有關會所一個牌好容易會跌倒小朋友,提議擺過少少。但之後一日我再去,都係冇變過。感覺就係冇人會主動去處理問題,就算好聲好氣話俾佢哋聴都唔認真理,好似一定要投訴先得。

首頁

尾頁

跳至