跳至

首頁

尾頁

男爵府

英藝幼稚園

昨晚經過元朗新校社, 拿佐d 資料睇, 有冇媽咪知道佢地教學如何, 同真光或肖真有咩分別, 請分享一下 :-P

別墅

Re: 英藝幼稚園

我個仔依家係天水圍英藝就讀N1....八月份會轉去元朗新校讀K1.....我個人認為英藝都算唔錯...所以我無唸過幫佢轉校..只係唯一唔好係個校長好衰...好多家長有投數....我之前都有唸過因為校長而轉校...但聽其他家長意見...佢話只要教學生個為老師同主住好就得...老師亦會轉過去元朗....所以我唔須要擔心d老師會唔好囉......所以我就繼績比佢讀...而且我個仔有位同學個父母都係做教師佢都好鍾意呢間學校....課程比較深...高班就要唸成數表....依家我個仔讀N1好多英文都好難,例如xylophone...我唔識讀....不過我見佢返學返得都好開心...返黎學到好多野...好多英文歌佢都識唱.....可能佢仲細啦....未係完完正正唱到首歌....會留幾個英文音...不過比未讀個幾月前學得快好多....多人讚佢....我就鍾意較深既學校..到佢真係讀唔上....先再轉較淺既學校會好..因為比佢讀淺既話...點知佢讀唔到深呢...可能佢讀到深呢...淺既話到佢讀小學佢咪仲辛苦...而且英藝係活動教學....讀起上來易入腦.

以我所知真光個廁所會臭臭.... 不過就多校風....多人讀囉...比起元朗價錢較平
肖珍課程淺....一班成40人讀
2002年12月6日 閃眼間issac仔已經29個月大啦 1/4/2004~~~11kg 1/6/2004~~~10kg 28/6/2004~~~11.5kg 14/7/2004~~~10.5kg 日出世
該用戶已被刪除

大宅

ching828:
英藝幼稚園元朗新校社在哪啊?

子爵府

好媽媽勳章

元朗泰豐街2-14號文裕大廈1樓及2樓全層

jasma 寫道:
ching828:
英藝幼稚園元朗新校社在哪啊?

大宅

我個人認為個校舍位置好差,成條街鬼咁嘈,樓下又裕記,日日大大聲係度 叫買賣,隔離又時鐘酒店,馬會,係正楝舊樓又要上樓梯,係得個門口見得下人,對面公園又多咸濕呀伯,大把北姑雞四圍係附近行黎行去,..好難想像呢個地方,會有一間私家係度...我無意中經過只覺得好格格不入,都唔知道點招學生去讀....加上新校,收生一定不足,第一年去讀,未有k2,k3讀開既學生,一定會收生不足,或者k1先得個小貓三四隻
牛奶仔媽媽
重有,真光厠所你話臭 我又唔覺,我小朋友係度讀,佢地d嬸嬸不知幾著重清潔,或者,係星期六,日借出比教會先多人用,真光平靚正唔好咩?間學校大方到,家長都驚學校蝕本,校長又勁好人,起碼唔係私校樣樣同家長計....我記得你話元朗無間收你個仔,不知幾恨入到真光生命,可惜又話識校董都唔收,唯有讀番英藝啦 :-(

別墅

其實真光收我,我都有唸過唔讀o架,因為我覺得間學校舊呀....老公仲話我玩野咩...問左校長你先至話唔讀..我之前亦都問過好多家長意見,係佢o地話比我知元朗真光學校廁所臭....我無參觀過,我唔知...我只係聽人講..仲有我有朋友個女係真光讀...佢個女話個老師對佢唔好...佢都想同佢個女轉番去德怡讀....後來佢對老師反應過意見...個老師先至對番佢個女好d..之前點解好想讀真光呢..因為近...亦都係因為元朗區黎講係最平...我唔係元朗大...所以我都唔知道那一間好..都唯有聽人講囉意見...而且唔係間間都唔收我個仔...只係我無去報名...因為學費價錢都唔係平過英藝好多...咁不如讀番英藝...癈事轉來轉去啦....而我之前報學校係大多報天水圍區...因為就係一個學費比起元朗真係平...所以我揀天水圍多....而英藝係因為比仔仔要讀N1二歲班...好多學校都無二歲班...

我都覺得元朗英藝個環境真係好差...所以都未唸定轉唔轉去元朗或是留番係天水圍繼績讀...如果老師跟住走去元朗...我或多或少都會跟埋去元朗....個班老師好人..而且我帶佢返學放學都近好多

晴朗 寫道:
我個人認為個校舍位置好差,成條街鬼咁嘈,樓下又裕記,日日大大聲係度 叫買賣,隔離又時鐘酒店,馬會,係正楝舊樓又要上樓梯,係得個門口見得下人,對面公園又多咸濕呀伯,大把北姑雞四圍係附近行黎行去,..好難想像呢個地方,會有一間私家係度...我無意中經過只覺得好格格不入,都唔知道點招學生去讀....加上新校,收生一定不足,第一年去讀,未有k2,k3讀開既學生,一定會收生不足,或者k1先得個小貓三四隻
牛奶仔媽媽
重有,真光厠所你話臭 我又唔覺,我小朋友係度讀,佢地d嬸嬸不知幾著重清潔,或者,係星期六,日借出比教會先多人用,真光平靚正唔好咩?間學校大方到,家長都驚學校蝕本,校長又勁好人,起碼唔係私校樣樣同家長計....我記得你話元朗無間收你個仔,不知幾恨入到真光生命,可惜又話識校董都唔收,唯有讀番英藝啦 :-(
2002年12月6日 閃眼間issac仔已經29個月大啦 1/4/2004~~~11kg 1/6/2004~~~10kg 28/6/2004~~~11.5kg 14/7/2004~~~10.5kg 日出世

別墅

講起裕記...頭先我行過去問過老師....佢話裕記出年四月會滿約...到時校方可能會頂埋格離做琴行或其他...佢話唔須要擔心...而且見有家長都唔係唔鍾意個環境...仲話番我附近有警察...都有人想讀...佢o地只係覺得課程深.

男爵府

我都覺真光校舍比較舊, 而英藝location好唔掂, 都唔知點解選址會係果道

別墅

不過間間學校實會有佢既優點同缺點....睇下你會點睇囉
我頭先去過就覺得唔係好差...又無你講到會有北姑走來走去...只係覺得有裕記係到....真係嘈好多...條條街都會有亞伯坐係到啦...而且附近有個公園咪一樣有好多小朋友係到玩
只要一間你鍾意既學校你會講到佢好好..唔鍾意就會唔鍾意...無一間學校係一百份之一百perfect
我覺得個小朋友一直讀得開心已經足夠..左想右想既話..永遠都搵唔到一間學校比佢
點解我咁鍾意英藝....係因為佢做既衛生係好好...我個仔好鍾意d老師,校工...仔仔病左,發緊燒都話要返學....我話今日學校休息..佢先至無{樓}返學...而且我個仔係一個好易病既人....返左咁耐學都好少病...我唸佢o地學校做得好

洋房

牛奶仔媽媽,
你住左元朗幾耐? 我住起碼7年, 睇住D北姑進駐元朗, 而裕記o個頭就正正係重災區, o個邊好多水族店我老公成日都會去睇野, 我次次都唔會帶個女去, 因為真係太雜, 個公園先係致命傷, 好多人聚賭, 亦有好多咸濕亞伯o係度等北姑, 過左個公園仲有麻雀館同機舖.......你真係考慮清楚先好.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

其實每間幼稚園都有它的好處,好似我弟婦個仔響萊茵讀就勁話"真光""肖珍"唔好(教學模式,而且英文唔惦),元朗最好係"萊茵"喎(話唯一唔好就係校長及老師"白鴿眼");我朋友友就話"肖珍"好好(師資好及老師好有愛心,主重群體生活,建立自信及學習紀律,K1係無功課);我叔仔老婆就係"真光"做老師(功課多,學費較平,攪活動勁多禮物)~

我自己小朋友就面試入左"肖珍"上午(因較早收生),原先諗住入唔到上午就一定唔讀(因唔鍾意讀下午),咁就選入"真光"(入就一定無問題,但就唔一定俾到上午),最後俾左"肖珍"留位費,所以無再請假入"真光"面試,怕兩頭唔到岸(要讀上午)~

"英藝"教學跟"萊茵"差不多(重視英文),它好近我屋企,響元朗住了數年慣了,所以此環境因素對我黎講唔係問題,只係怕收生不足;跟d 老師talk過,話響第二間俾左留位費,有receipt可以claim番,有d心動,因為近屋企,亞女返學無咁辛苦~

最終係睇家長心態,讀書係流流長的,我只係想個女響幼稚園3年開開心心~

別墅

PKL:
多謝你既提點
我都仍然會比佢係個到讀...又唔係逗留太久時間係附近...一出門口就馬上走...而且我到本校見老師時都有唔少家長都話會比佢o地d仔女讀...我唸唔驚掛...本來先前都有唸過不如讀萊茵...因為難入到,都收我個仔...但聽人講話萊茵呃錢...很多時會有無為既支出要付....而且個廁所係路天...打風落雨會成身濕晒...要老師楂住雨傘行出去...萬一滑到又好危險
而且元朗英藝新,始終個衛生環境一定好d...起碼玩具係新,電腦又係新...幾好呀!唔駛用二首野...而且又大很多

我初初都有唸過讀肖珍...不過我無報...因為有人話肖珍課程淺...而且太多人一班...感染病菌會多一點...我就癈事晒錢報

而真光我都見有d人好似白鴨眼....我踏入學校第一步都已經唔係咁鍾意...只係覺得d亞嬸好

男爵府

畀面勳章

萊茵到依家,主流班重招生,重有呢間私校,原來早報就一定收,只係早D報有上午,我個仔一入到課室IN,已經走左去第二度,唔SO個老師,都收左上午,我一D都唔覺難入喎!人地多人報都係國際班,D人鐘意英文好有兩個鬼婆教....重有,乜你有交到留位費咩

大宅

牛奶仔媽媽 寫道:
唔收我個仔都唔知點算好呀..真光,....生命幼稚園又唔收..
牛奶仔媽媽 寫道:
天水圍真光我覺得遠左d
我妹個男友識d幼稚園校董...佢話幫我問問元朗真光
希望遲d會有好消息啦

請問真光係咪收大仔多??

[quote]
牛奶仔媽媽 寫道:

我個仔就真係一d都唔內向呀

我問過人啦...真光老師話今年來面試既學生好多都好叻喎...4百幾人面試...收2百幾人...佢話我個仔後備排第一

大宅

牛奶仔媽媽 寫道:
請問我打左一個星期電話比元朗真光校長...點解日日;次次都話開會,又叫人留電話比佢..但佢又唔會覆電話比人o架喎...上次校長打過電話比我....留低留言說話...個次之後我日日打去都話開會...就叫人打番比佢...我都無心機再打比佢啦
做校長係咪真得忙得咁緊要既呢!?
小男孩 寫道:
牛奶仔媽媽
比你nur到個學位都唔"興香",幾百人同你仔一樣都係後備,又話後備排第一,又話識人識校董,正吹水,依家又走黎煩個校長,你估有鬼用咩,好鬼肉酸,....又唔係同人熟,又唔係人地d學生,你估校長話揾就揾,個個係你咁,校長真係連電話都唔洗聽,比人煩死,人地"膚顯"你先叫你留電話姐,校長覆你一次已經算唔話得...你咁q煩,比人已經係個好差印象,留番d時間教下個仔,靠實力考入去好過

大宅

牛奶仔媽媽 寫道:
bobo:
我打電話去問左生命啦...佢話我個仔後備都唔會有機會....佢話full晒位....我依家希望明天真光打電話黎有機會入讀啦..真光都只係後備...好微呀....因為見真光都有很多人係後備之格
請問問元朗啟思好唔好呀??
牛奶仔媽媽 寫道:
happy_mother
今日真光打黎話full晒....佢話要等到4月26,27日...係註冊日....如果註冊日都full晒既話...後備都無份....我都認為唔會有機會o架啦...因為真光係名校...點會無人唔讀唔去註冊呀.....我唸定都要去搵另一間o架啦...我唸都係被rejected既人都有後備之格囉

你真係吹水唔抺咀,"踏入學校第一步都已經唔係咁鍾意"
笑大人個口咩,真光最好個校長,豪無架子,對家長非常親切有禮,你估好似你話英藝個校長咁鬼衰,一間學校最重要係校長為人,連對家長都咁差,好難想像佢咁既態度,對D老師,管理間學校,對學生係幾不知所謂,留番打電話NUR校長既時間,教好個仔好過,連xylophone木琴都唔識,幾深既學校教你個仔都無用,家長都唔識教,SIDE鬼氣,可能重有反效果,咁細個谷得辛苦,唔願讀上去

男爵府

我個人認為,牛奶仔媽媽為個仔著想, 應去九龍塘D名校讀, 師資一定好過元朗

別墅

晴朗:
我得罪你呀..你痴左咩線呀....後來有收唔收...我要向你交待嗎?我覺得真光有你咁既人個仔入得去讀都應該唔係好學校啦...一d禮貌都無..讀唔讀得上係我問題..我只係見有人係呢個討論區傾計...我只係講一d心聲...唔係上黎同你o地d無謂人鬧交

大宅

牛奶仔媽媽
你既說話出賣左你人格,都唔知邊個粗魯又無學識,又無文化,又無修養....比人踼爆上網吹水,就話人痴線,最有禮貌係你.....大家都黎比掌聲你啦! 你無得罪我,我唔抵得你上網吹水,我係要玩踼爆呀,吹咩! 你話入去第一步都已經唔鐘意既學校,求人想入都入唔到.....你估我唔知收唔收你個仔,後備只有收兩個,我都識,真可憐囉,一定係你D咁既家教教出個仔有名學校先唔收佢 有D咁既父母,無黎家教,唔夠人講,就粗粗魯魯話人痴線,"鄧"你個仔可憐..............我都係學你上黎比意見,係你咁無品,大人既事又拖埋個細路落水,你撩交嗌先,即管放馬過黎

首頁

尾頁

跳至