跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB由3個月大開始腸胃就好差,一日屙5-7次,半歲前一直都係只飲奶粉(A+),每次屙少少,都係屙D未消化嘅奶粉粒粒+粘液狀嘅便便...
試過問幾個C+醫生同埋健康院D醫生都話:只要唔係屙水,就唔可以定義為肚屙.....mouth: ???!!!!!
試過轉几隻奶粉都唔得,最后唯有轉飲豆奶,已經只係早晚兩餐奶都係屙!!!!
BB而家先10個月大,唔通真係要咁早戒奶??

別墅

好媽媽勳章

會唔會係隻奶粉唔啱佢呀,or你試下轉其他奶粉,睇下會唔會好啲,希望可喬快啲好番啦!
原帖由 Choco@Bekky^3^ 於 10-8-13 01:24 發表
BB由3個月大開始腸胃就好差,一日屙5-7次,半歲前一直都係只飲奶粉(A+),每次屙少少,都係屙D未消化嘅奶粉粒粒+粘液狀嘅便便...
試過問幾個C+醫生同埋健康院D醫生都話:只要唔係屙水,就唔可以定義為肚屙.....mouth:mouth:" /> ?? ...

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

仲係keep住屙5-7次?
唔可以定義為肚屙咁都好似唔多好啦
有無睇過趙長成醫生呀? 佢都幾權威,在報紙雜紙都有訪問過佢
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

複式洋房

想問下你幫bb轉奶粉時每隻奶粉試食了幾久??
bb一轉奶粉好多時都會屙, 每轉一隻奶粉後就只食同款奶粉唔好每次都唔同奶粉
最少你要給佢識應了3WKS先開始正常返+ WOR

大宅

if you have changed several different formula already including soya milk but the problem persists, would there be other cause for it??

have you checked the water supply?? have you used water filter?

and the way on how to handle the bottles, etc?

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Choco@Bekky^3^ 於 10-8-13 01:24 發表
試過問幾個C+醫生同埋健康院D醫生都話:只要唔係屙水,就唔可以定義為肚屙.....mouth:mouth:" />mouth:" /> ?? ...

你bb會唔會係對奶敏感(乳糖不耐)呢?有d對奶敏感既bb都一樣會對豆奶敏感架,所以飲豆奶都會繼續痾。

我bb幾個月大時就因為成日痾同唔肯飲奶(一飲奶就想作嘔咁),我起初以為佢係腸胃有事,又以為佢係厭奶,轉個幾隻奶粉同豆奶都無改善,後尾帶左佢去佐敦睇趙醫生,趙醫生話bb有可能係對牛奶敏感叫我幫bb轉飲百佳力,我bb轉飲左之後就無再痾過而且好鍾意飲奶添。

所以你不如試下帶bb去睇令一個醫生 or 試下轉奶粉喇!

複式洋房

試過A+,雪印,美素佳兒,雅培豆奶,又試過俾D調理腸胃嘅益生菌沖劑,結果都係屙....
CHING 於 10-8-13 10:45 發表
會唔會係隻奶粉唔啱佢呀,or你試下轉其他奶粉,睇下會唔會好啲,希望可喬快啲好番啦! [/quote]

複式洋房

幾個醫生都完全無俾過意見我,淨係話可能BB嘅排便習慣唔好.....尤其係健康院D醫生,有講等於無講!!!

原帖由 heidys 於 10-8-13 11:32 發表
仲係keep住屙5-7次?
唔可以定義為肚屙咁都好似唔多好啦
有無睇過趙長成醫生呀? 佢都幾權威,在報紙雜紙都有訪問過佢

複式洋房

自問奶樽我已經處理得好乾淨.
我初頭都有諗過係水嘅問題,都試過有一排淨係用watsons蒸餾水開奶,都係屙...

原帖由 mb2 於 10-8-13 12:19 發表
if you have changed several different formula already including soya milk but the problem persists, would there be other cause for it??

have you checked the water supply?? have you used water filter ...

複式洋房

原帖由 mylovelyBB 於 10-8-13 12:20 發表

你bb會唔會係對奶敏感(乳糖不耐)呢?有d對奶敏感既bb都一樣會對豆奶敏感架,所以飲豆奶都會繼續痾。

我bb幾個月大時就因為成日痾同唔肯飲奶(一飲奶就想作嘔咁),我起初以為佢係腸胃有事,又以為佢係厭奶,轉個幾隻奶粉同豆 ...

複式洋房

多謝你嘅意見,我已經打去book左時間聽日帶BB去睇趙醫生.
我呢個媽媽真係失責,而家先至發現問題,對唔住BB!

原帖由 mylovelyBB 於 10-8-13 12:20 發表

我bb幾個月大時就因為成日痾同唔肯飲奶(一飲奶就想作嘔咁),我起初以為佢係腸胃有事,又以為佢係厭奶,轉個幾隻奶粉同豆 ...

複式洋房

回覆 11# Choco@Bekky^3^ 的文章

我BB2個月大個陣成日都嘔奶,睇左幾個兒科醫生都幫唔到,後來轉睇趙醫生後就有好轉喇,趙醫生好好人ga,佢好細心同好有耐性解釋,希望你BB快D無事啦~

複式洋房

陰公.咁你BB家下一日痾幾多次呀?仲係痾D未消化既奶粉粒粒?體重幾磅?有無開始食固體食物?PAT PAT咁多個B咁痾法咁好痛羅.

希望你BB快D好返!加油呀!!!

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Choco@Bekky^3^ 於 10-8-13 18:01 發表
多謝你嘅意見,我已經打去book左時間聽日帶BB去睇趙醫生.

希望趙醫生可以幫到你喇!

複式洋房

你好... 我個囡豬宜家7個半月大... 早一個月前.. 佢足足痾咗兩個星期... 我同佢睇咗四個醫生... 食腸胃藥呀(白色個支)... 益生菌...澱解質... 薑水(其中一個西醫有中醫底)..維他命b...豆奶... 粥水開奶...三餐粥兩餐奶...驗埋便便..腸病毒...真係乜都試過哂... 痾到個肚煲瘦哂.. 都係痾d黃色流質的便便.. (我形容係banana milk shake)..一磅都冇重到.. 食一餐.. 痾一餐.. 有時甚至痾兩餐... 半夜起身同佢換片... 真係心都痛埋... pat pat紅哂.... 後來睇到第四個醫生... 佢叫我地轉食一隻叫A110 (Nestle雀巢)的奶粉.. 專痾肚瀉寶寶食用的無乳糖奶粉.... 食了一罐400克... 情況開始有改善... 便便可變回較固體... 再食多一罐.. 就有好好多了... 然後再轉回平時食開個隻奶粉... 再觀察... 就正常返一日一至兩次便便了... 你去睇醫生個陣... 不妨問下你個bb啱唔啱食啦...

祝你bb早日康復...

原帖由 Choco@Bekky^3^ 於 10-8-13 18:01 發表

複式洋房

bingo!!!我BB屙嗰D都係黃色流質的便便,餐餐屙,有時上面飲緊奶或者食緊粥仔,下面就出緊黎啦!!仲要係屙到無聲無息添架!!!
你所做嘅我都幾乎做齊曬啦,係爭在未驗埋便便.不過就係同你囡豬有D唔同,佢keep住都有重磅(仲要係都幾重嗰隻),同埋神狀態都好好.
睇趙醫生叫我轉俾百佳力BB飲,飲左差唔多一個禮拜,不過我BB都仲係keep住一日都屙5,6次.
可能真係要介奶...
原帖由 Plumplum 於 10-8-19 14:30 發表
你好... 我個囡豬宜家7個半月大... 早一個月前.. 佢足足痾咗兩個星期... 我同佢睇咗四個醫生... 食腸胃藥呀(白色個支)... 益生菌...澱解質... 薑水(其中一個西醫有中醫底)..維他命b...豆奶... 粥水開奶...三餐粥兩餐 ...

複式洋房

http://hk.parenting.yahoo.com/detail.html?bid=DV2BFHCOOJWBQYD7S4O2PINROY_12621459803838569
試過問幾個C+醫生同埋健康院D醫生都話:只要唔係屙水,就唔可以定義為肚屙.....mouth:mouth:" /> ?? ...

大宅

del

My baby girl: Samantha: 10 Oct 2009
Sammi: 15 March 2011

複式洋房

改至早晚兩餐奶(一餐5安)OR 一日一餐奶(5安)OR 完全介奶兩日......都係屙!!!!

複式洋房

可能BB腸胃功能真係太差啦!!!

首頁

尾頁

跳至