樓市動向

跳至

首頁
12345...16

尾頁

別墅

政府宣布遏抑炒樓措施 (轉貼有片) http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=339754
政府終於做 d 野啦!即日起一手樓花不容許摸貨出售!!!!!!

太好了,樓價快D大跌喇~~haha
你的信心有多大,你的行動也有多大.

侯爵府

好媽媽勳章

樓 市 措 施 鼓 吹 轉 炒 二 手 市 場2010/08/13 18:15
有 資 深 投 資 者 認 為 炒 賣 一 手 樓 已 經 沒 有 太 多 水 位 , 政 府 措 施 只 會 鼓 勵 炒 家 轉 戰 二 手 市 場 。

原帖由 cllok1 於 10-8-13 18:35 發表
政府宣布遏抑炒樓措施 (轉貼有片) http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=339754
政府終於做 d 野啦!即日起一手樓花不容許摸 ...

別墅

原帖由 ac321 於 10-8-13 18:45 發表
樓 市 措 施 鼓 吹 轉 炒 二 手 市 場2010/08/13 18:15 有 資 深 投 資 者 認 為 炒 賣 一 手 樓 已 經 沒 有 太 多 水 位 , 政 府 措 施 只 會 鼓 勵 炒 家 轉 戰 二 手 市 場 。
...

但政府既然踏出這第一步,應該只是開始,
黎緊會循序漸進地將樓價打回原形,再一次
給投資者執平貨~~haha
你的信心有多大,你的行動也有多大.

伯爵府

摸貨 volume is not big. anyone has the actual stats?

don't think these policies (incl releasing 3 new lands for auction) can help soothen prop price.

伯爵府

i also want to know the impact of the new policies, any experts can share their views?

i want to buy and also want to sell. want to switch from 1 to 2.

侯爵府

好媽媽勳章

但政府既然踏出這第一步on the date of 色星期五
good luck!

原帖由 cllok1 於 10-8-13 18:56 發表

但政府既然踏出這第一步,應該只是開始,
黎緊會循序漸進地將樓價打回原形,再一次
給投資者執平貨~~haha

侯爵府

好媽媽勳章

agree!

原帖由 c-wong 於 10-8-13 19:01 發表
摸貨 volume is not big. anyone has the actual stats?

don't think these policies (incl releasing 3 new lands for auction) can help soothen prop price.

男爵府

原帖由 ac321 於 10-8-13 18:45 發表
樓 市 措 施 鼓 吹 轉 炒 二 手 市 場2010/08/13 18:15 有 資 深 投 資 者 認 為 炒 賣 一 手 樓 已 經 沒 有 太 多 水 位 , 政 府 措 施 只 會 鼓 勵 炒 家 轉 戰 二 手 市 場 。

...
岩岩想咁講。

加上炒家多數以有限公司購買,政府有無辦法阻止有限公司轉換股東呢?

另一個政策係非自住的第二個物業只有六成按揭,或會對投資者帶來些微成本上漲,但長遠睇,樓市由於按揭率低,抵禦跌市的能力更強,從而變得更健康。

再另一招,千二萬以上開始加厘印,呢招可以忽略不提。

綜觀幾招,一如我地過去所料,原來政府怕對lum個樓市,唔敢落重藥,又可以再睇高一線。

高地價政策一日不變,盼樓價大跌的網民恐怕都難以得嘗所願。

男爵府

原帖由 MRNT 於 10-8-13 19:05 發表
岩岩想咁講。

加上炒家多數以有限公司購買,政府有無辦法阻止有限公司轉換股東呢?

另一個政策係非自住的第二個物業只有六成按揭,或會對投資者帶來些微成本上漲,但長遠睇,樓市由於按揭率低,抵禦跌 ...
漏左講第四招,推出幾塊地仔,算巴啦,唔洗講。

男爵府

講返壓抑樓價呢樣野,樓價跌對政府有利還是有害大家心中有數,樓市與整個經濟都是息息相關,相對強權的中國政府都唔敢落重藥玩殘佢,打壓一陣,小小回落又慌忙鬆手,想樓價回落?寄望於大圍經濟吧,不要期望政府會在Black Friday講d乜。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

睇下點

伯爵府

畀面勳章

奧巴馬短期都唔會點加息, 即係香港都睇美國頭啦. 而且香港咩都開始加價, 有通貨膨脹, 你話樓價點會趺得幾多. 反而要驚下二手市場會升幾多, 尢其中價樓. 仲有, 如果政府攪埋啲咩首次置業貸款, 中小型樓價只會升不會趺.

我覺得目前令個市大跌既不外如是:

戰爭
金融風暴
亞爺大力對lum個市
大天災
剛發現既'細菌'
封殺大陸買家(一個都不能來買樓)
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

大宅

原帖由 c-wong 於 10-8-13 19:01 發表

摸貨constitutes about 1-2%.

侯爵府

好媽媽勳章

agree,
and 1 more :
if 亞爺 want HK back to 'republic' again! (like 194x)

原帖由 amchk 於 10-8-13 21:54 發表
奧巴馬短期都唔會點加息, 即係香港都睇美國頭啦. 而且香港咩都開始加價, 有通貨膨脹, 你話樓價點會趺得幾多. 反而要驚下二手市場會升幾多, 尢其中價樓. 仲有, 如果政府攪埋啲咩首次置業貸款, 中小型樓價只會升不會趺 ...

別墅

原帖由 MRNT 於 10-8-13 19:23 發表
講返壓抑樓價呢樣野,樓價跌對政府有利還是有害大家心中有數,樓市與整個經濟都是息息相關,相對強權的中國政府都唔敢落重藥玩殘佢,打壓一陣,小小回落又慌忙鬆手,想樓價回落?寄望於大圍經濟吧,不要期望政府會在Black Friday講d ...

補充多兩句, 係寄望大圍經濟大幅向下之餘, 自身經濟又要跑嬴大圍先得喎, 如果唔覺意跑輸, 隨時樓價跌一半都又係唔敢入市!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 amchk 於 10-8-13 21:54 發表
奧巴馬短期都唔會點加息, 即係香港都睇美國頭啦. 而且香港咩都開始加價, 有通貨膨脹, 你話樓價點會趺得幾多. 反而要驚下二手市場會升幾多, 尢其中價樓. 仲有, 如果政府攪埋啲咩首次置業貸款, 中小型樓價只會升不會趺 ...

大宅

想問下如果買第一層樓 (當然係1200萬樓下o個d), 自住o既, o禁o係新措施下,要借9成受唔受影響呢?

我驚新措施打擊樓價不成,反而令到原本有能力供樓,只欠首期的人更加不能上車 (包括我)

珍珠宮

2024年龍年勳章

做埋d咁細力度既野有鬼用咩...不如唔好做啦...要做好心全港唔比摸貨就差不多.
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

但有兩點要注意,
1) 成日話低息. 係低息, 但中原指數由去年60升到今日83. 足足升左38%. 咁去年話低息有利, 但升左咁多係咪只炒一個低息就大晒. 起碼你今日買同去年買的成本都差一大截. D 海外熱錢唔係傻, D 樓炒到貴晒, 佢借平錢可以炒第二樣, 呢個世界唔係只有樓可以炒.

2) 7成按下降到6成, 即金管局都怕如怕一加息或有乜衣郁, 銀行風險都唔使咁大. 諗返97年时如果政府當時唔係將9成下降到7成, 銀行好多都係壞帳. 所以今次降按揭成數足見政府都怕有事.

男爵府

針對豪宅, 有咩用!!!!! 我地呢d 小市民根本買唔起 呢個銀碼既樓. 我地既 target 只係中小型住宅, 政府而家將 d 炒家谷晒去二手市場, 簡直火上加油. 真係好心做壞事!

首頁
12345...16

尾頁

跳至