單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

單親媽咪找工是否很困難?

有冇做緊野o既單親媽咪,我現與女兒同住,做緊一份part-time, 女兒讀緊幼兒中心,我考慮緊找多一份part-time, 或找過一份全職工作,不過,我想全職工的老闆會否請一個單親媽咪呢,有冇人有呢類見工經驗呀?
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

複式洋房

Re: 單親媽咪找工是否很困難?

你學歷高嗎??
我都想搵,但係冇人湊bb,佢2age,你個幾大,我bb都係女仔

複式洋房

F. 5, 已前做秘書, 行街sales, Tele-Sales.
我個女3age.
你住邊區?
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

大宅

其實如果你搵到人湊, 我覺得問題唔會好大.

複式洋房

gloria_yauyau
i live chai wan

別墅

gloria_yauyau 寫道:

有冇做緊野o既單親媽咪,我現與女兒同住,做緊一份part-time, 女兒讀緊幼兒中心,我考慮緊找多一份part-time, 或找過一份全職工作,不過,我想全職工的老闆會否請一個單親媽咪呢,有冇人有呢類見工經驗呀?

我仔在育嬰院湊, 我之前都係返part-time, part-time 係單親就冇所謂, bb細個容易病/有事可隨時早d收工.
後找到1份全職, 見工時我寫"single", form 又冇叫我填有冇子女, 我就唔理....我搬到近公司及轉校, 返工車程10分鐘, 行返學5分鐘,.. 將來讀幼兒園都係一定要近家, 等自己時間好用d.

我想不用highlight 自己係單親, 或者份工唔好做, 好快轉工.. 做落左先算... , 做全職緊係好過part-time..

我朋友同事現在over45歲,仔20+, 係公司做左15+ 年之後先有人知佢有個仔, 之前只知佢單身未婚......,
如果還有遺憾 又怎麼樣呢  
傷了痛了懂了 就能好了嗎  
曾經依靠彼此的肩膀  
如今各自在人海流浪  
逃不開 愛越深越互相傷害  
越深的依賴 越多的空白  
該怎麼去愛  
如果還有遺憾 是分手那天  
奔騰的眼淚 都停不下來  
若那一刻重來 我不哭  
讓他知道我可以很好.....

大宅

好媽媽勳章

我都想找份part-time做...想係夜晚...
可惜找唔到

民房

其實都真你幾難嫁~我都想搵工做~

首頁

尾頁

跳至