婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我之前痛親去睇中西醫(唔止一個)都唔會估我係膀肛炎,因我係左下腹痛到上腰背,胃,心口嗱住,個肚勁多風咕咕聲,上下血壓都唔正常,唔係走去照膀肛鏡都唔知發炎~足足攪左我YR2~~~~~以前3/4個月唔埋就大痛1次,為期5-7天左右

原帖由 頭痛 於 10-8-26 21:37 發表
呢個病都煩左我1年,今日又去左睇另一西醫,醫生都係估唔係膀胱炎,即係依家有2個中醫估膀胱炎,3西醫估腸,我今日去左種菌我林星期二,三先知係味膀胱炎,我都問左西醫why唔係膀胱炎,佢地都係say膀胱係好低唔會係三角位毛 ...

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

你D病徵好似我以前~我照過大腸鏡,下腹的電腦掃描/磁力供震,超聲波,今年1月做完朱古瘤後都重有痛症,後尾轉左去睇秘尿科,痛時照埋膀肛鏡先知係膀肛炎,原來以前我唔係M時O既大痛症就係呢個原因!!!!呢D痛辛苦過M黎架!!!!!!

原帖由 ricecooking 於 10-8-26 20:34 發表
我2年前開始左腹時, 泛圍好廣, 但集中在身體左邊, 下腹, 上腹, 胃對上等, 有時會痛落大比或上心添~!有時好多胃氣同屁放, 個肚谷住脹卜卜! 一係就進食後開始肚臍對下小腹陰陰痛, 比m痛更唔舒服, 但又唔係劇痛! 睇左婦 ...

水晶宮

我之前都有睇過中e, 佢話個人抵抗力唔好咪成日易有菌發炎lor, 但我成左一排中藥都無好轉, 我又無耐性去排隊睇同煲藥, 所以放棄左!! 反而後來可以做的檢查都做左又反正驗唔出咩事, 個人放鬆左, 無再特別理就好返好多, 但一個月都有d日子係個肚怪怪, 又成日急小便(但感覺同尿道炎不同), 肚脹咁, 但比起最辛苦時(雖然唔係劇痛但都訓唔著, 同埋只可向右邊側身訓會舒服d)已經好好多, 大家都係唔好咁憂心, 放鬆d可能對身體有d幫助!

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

過年時食好野,紅酒+花膠雞湯,痛左好鬼多日,切記真係要清淡!!!

水晶宮

同埋唔好食生冷野,
中e都有話係濕重, 我食完生冷野都會唔舒服, 但夏天真係忍唔倒口....

原帖由 angelfan07 於 10-8-27 21:30 發表
過年時食好野,紅酒+花膠雞湯,痛左好鬼多日,切記真係要清淡!!!

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

以前我成日驗(種菌),都係話無菌,尿係驗到有4+紅血球(隱性血尿,一般2+或以上都叫唔正常,即肉眼睇唔到,但唔係次次驗有紅血球,只一未咁痛,好慘!!!)~我平時痛親都係下腹和偏左,然後痛至上腰,胃痛和心嗱住,上下血壓唔正常~
因我照過膀肛鏡,發現膀肛無石,無瘤,只發現有發炎~
以前我都諗會唔會有腎石,但因照過超聲波(照腎)N咁多次都話正常無事~
一般醫生做法,有機會再叫你驗多1次小便,俾藥你食當尿道炎咁醫你~
我以前尿道炎,通常係每次都血尿,肉眼睇到,而且小便後個肚會嗱住咁痛一陣的(但無腰痛/無胃痛/無心口嗱住/無上下血壓唔正常),但O個頭去完,2-3分鐘又急又要去,但得小小,去完下腹又係好痛~

原帖由 頭痛 於 10-8-30 12:21 發表
剛DOCTOR打來,我尿出左報告,係無菌,係發現有紅血球, 請問係味腎有石?我收工會去見醫生,返來再報告

大宅

我看了兩位醫生(腸胃肝專科),一個開胃藥,一個開腸藥,但現在還有些痛!!!!!係咪真需要照胃鏡及腸鏡嗎?

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

你的情形跟我以前一樣,我都有諗過係腎石,但我照過很多次超聲波(照腎)都係正常~
你有無照過???
你今次的報告,一般私家醫生可能會叫你留多1次小便驗,或者當尿道炎咁醫你~你問下醫生你D穩性血尿"有多少個+"
因一般2個+以上,都係唔正常的~

記得有次我又係好痛(3/10),入左瑪加烈,話白血球正常(無菌),唔俾抗生素我食,但又驗到有穩性血尿,只俾止痛藥我,攪到我痛多好多日,一出院第2日我去私家醫生睇同佢講,我之前入瑪加烈(12/09X'MAS)驗到有白血球唔正常,佢同我打左兩三日抗生素針和止痛針(打入血管),跟住好快唔痛,跟住個醫生開左抗生素俾我,食完第2日下午就唔痛囉~

膀肛炎想唔痛,真係要食抗生素,只食止痛藥係無用!!!我以前非經痛時痛,就只食止痛藥,成日痛好耐(短就5日,長就10日)都咪話唔辛苦~~~依家總算知乜事~~~~

原帖由 頭痛 於 10-8-30 12:21 發表
剛DOCTOR打來,我尿出左報告,係無菌,係發現有紅血球, 請問係味腎有石?我收工會去見醫生,返來再報告

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

如果痛症耐唔耐發生,你真係要CHECK清楚~
你係下腹痛?

原帖由 Bigqueen123 於 10-8-30 13:38 發表
我看了兩位醫生(腸胃肝專科),一個開胃藥,一個開腸藥,但現在還有些痛!!!!!係咪真需要照胃鏡及腸鏡嗎?

大宅

其實我未睇黎醫生前, 我睇個家庭醫生叫我可以試下食益生菌, 我係屈臣氏買過來食又好似好d, 唔會成日痛不過我只係食左一個月, 後來黎醫生話我有腸敏感叫我唔好奶類食品, 但我又非常鍾意食雪糕. 所以痛都係自己攞離

禁止訪問

畀面勳章

大宅

回覆 3# angelfan07 的文章

angelfan07

我是個左上腹(偏左)痛。8月28日看了黎x 偉,佢只按我肚一陣,做開了一星期腸胃藥。到了今天左上腹仍有痛! 我現在煩緊是否要做胃鏡及腸鏡或再找別一個醫生。

大宅

回覆 3# MK370 的文章

我不喜歡飲奶或飲雪糕! 已痛了一星期(左上腹(偏左)) ,已看了黎x偉醫生,冇效。請check 訊息,有事再請教!

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我梗係有諗過係咪腎石之類~但腎炎我就無諗過,因為每次痛都係左下腹痛先,跟住先痛番上去腰和胃等地方~如果係腎炎,我諗應該條腰痛先~

我的秘尿科醫生同我講過,腎炎係會發燒的(佢話膀肛炎轉腎炎機會率唔係太高,但都有機會,所以要食藥),但我咁耐都無發過燒,只有痛~我一樣驗左好多次都係無糖尿病,無菌,無白血球~
你明天照超聲波的話,叫佢幫你照埋埋"腎"~

我以前照過大腸鏡,子宮和腎超聲波(照過多次),x ray(下腹)~~~電子掃描(下腹),磁力供震(子宮)<==呢兩樣照到有朱古力瘤,所以年頭做手術~手術後仍痛,跟住照過秘尿系統造影(正常),但4個月後又大痛,跟住照膀胱鏡,先check到原來係膀胱炎~

原帖由 頭痛 於 10-8-30 15:15 發表
hello anglefan07
我睇完醫生,報告係無糖尿病,無菌,無白血球,有紅血球 1+, 醫生叫我明早超聲波(全下腹),睇下有無腎石,如無估我係腎炎,我依家好怕,真係好怕,怕係腎炎,真係好煩~你個時4+,有無估係腎炎?我想問你最後係 ...

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

左上腹係咪即係肚池(偏左)痛???
其實呢兩年的痛症,我明白左一件事,就係如果一直食藥都係有痛症,必須去做檢查check清楚,唔係變左大件事就慘!!!

我公司同事個老豆一年前成日肚痛,一路只食止痛藥和政府覆診食藥,今年痛到去唔到大大,先發覺有個瘤響個腸度,做完大手術後,跟住先話已擴散到整個腹腔,哎........
所以買野食野可以慳,但醫生錢唔好慳!!!我fd個老公唔係無錢去私家照,但因為慳,諗住無乜大不了~~~

原帖由 Bigqueen123 於 10-8-30 22:32 發表
angelfan07

我是個左上腹(偏左)痛。8月28日看了黎x 偉,佢只按我肚一陣,做開了一星期腸胃藥。到了今天左上腹仍有痛! 我現在煩緊是否要做胃鏡及腸鏡或再找別一個醫生。 ...

大宅

我照完腸同胃冇乜事, 但依家都係成日痛都真係好想搵出原因, 腎大約係邊個位, 如果照大約幾多錢 ?

原帖由 angelfan07 於 10-8-30 23:05 發表
左上腹係咪即係肚池(偏左)痛???
其實呢兩年的痛症,我明白左一件事,就係如果一直食藥都係有痛症,必須去做檢查check清楚,唔係變左大件事就慘!!!

我公司同事個老豆一年前成日肚痛,一路只食止痛藥和政府覆診食藥,今年痛 ...

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

應該大約在肚池左腰位置,因我照過數次超聲波(照腎)~
你腸鏡,胃鏡都照過,咁你照過超聲波(照腎)未?或可做秘尿系統造影(腎造影)<==問問醫生,價值不太清楚,因我是家屬公司醫療~

原帖由 MK370 於 10-8-30 23:58 發表
我照完腸同胃冇乜事, 但依家都係成日痛都真係好想搵出原因, 腎大約係邊個位, 如果照大約幾多錢 ?

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至