跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔開左學啦, 其他同學都係9月以後出世的細b,但我仔明顯係一個比較扭計的b, 唔聽指令, 坐唔定, 其實又未夠兩歲, 真係對佢無咩期望, 而家好迷惘, 唔知繼唔繼續做細b好....

別墅

Is your boy at Vic ? How can the teacher control the whole class (since they are not 2 yrs old yet). Is it very horrible ?

大宅

原帖由 babyakambm 於 10-8-16 18:36 發表
Is your boy at Vic ? How can the teacher control the whole class (since they are not 2 yrs old yet). Is it very horrible ?

我眼見一班有兩個班主任, 仲有兩個普通話老師,又有一至兩個助學, 一有情緒好不穩的已經抱住左,一班有15個小朋友左右, 所以都OK.

今日開始家長去左另一個房, 比小朋友試下自己上堂, 如果小朋友喊得太勁就會請個家長入班房陪小朋友上堂,我仔不嬲都唔太痴我, 一衝入班房就自己玩玩具, 點知30分鐘後,老師叫我去陪佢, 原來佢仆親, 撞到個咀, 之後就癲左喊唔停, 我入到去班房, 大概60%都在喊, 只有3-4正常的,真係好震撼,直到茶點時都仲有2-3個喊緊.

大宅

我曾做幼稚園教師, 其實太細不建議太早入學, 所以我都出年才給小B 入學!

別墅

I think it is really hard to control kids which are under 2 yrs old, esp they cannot express themselves except for crying.

But as times go by, it should be ok. Hope your baby still like school !

複式洋房

唔係足兩歲先返Nursery架咪? 未夠兩歲就可以返學?

大宅

原帖由 Roseyuen 於 10-8-17 13:26 發表
唔係足兩歲先返Nursery架咪? 未夠兩歲就可以返學?

我都想知呀,聽講兩歲以下返學一定要有家長陪先得。

大宅

原帖由 PIG1031 於 10-8-17 22:49 發表

我都想知呀,聽講兩歲以下返學一定要有家長陪先得。

係呀, 佢呢班全部都係細仔, 唔知點解開到, 佢收左我仔我先知咁早開學,我懷疑係佢提高左個教師個人手比例,因為真係好多老師/助學.

首頁

尾頁

跳至