跳至

首頁

尾頁

大宅

請有經驗的媽媽分享經過(如手銜後效果,價錢,服務,邊到做,要預多少日假去做手術......等)

THANKS

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

我05年係嘉X做, 無刀, 4D.
約$2900X6個月(當時 HSBC credit card 有discount)
我七百幾度近視+二百幾度散光.
so far, 現在一切安好, 沒有出問題.

當時醫生話, 可能會做淨百幾度近視(即係做唔晒,還原視力), 做淨的不用怕, 年紀大了, 老花都會抵消翻.
咁我心諗,百幾度都好過七百幾度咩都睇唔到丫, 咁我就照做.

做的過程很快,不用15分鐘.
做完休息半小時就可以回家.

當晚,我沒有出現什麼眼痛的問題. (因爲有D人會有眼痛情況)只是流下眼水而已.
第二朝, amazing...我已經可以好清晰咁睇到野. (醫生話會有3-4日,睇野時好似有一層薄紗隔住咁)
之後一個月外出時,最好帶太陽眼鏡, 防止有沙塵入眼, 因爲手術後(不可以捽眼), 眼會比較乾, 眼水會不足夠, 要滴眼藥水(需要時), 但我過左幾個月就不用了.

之後第一次驗查(有幾次的), 醫生話幫我做特左...近視變左負數...散光就清晒.
醫生解釋翻...近視變左負數無問題的(我case),過一兩個月就會變爲0, 正常返的, 因爲妳會睇電視, 視力唔會因爲妳做了一次驕視, 而包妳一世唔駛用眼鏡的, 如果妳唔好好保護雙眼, 近視都係會返黎的.

每個人做的情況都會有所不同.
我分別有兩個朋友都係係嘉X做.
一個三百幾度,做完,有痛.
一個千度, 做完, 無痛.
(好似話如果近視太淺, 做時會痛, 因爲薄)

大宅

請問係邊間做?要約幾耐先有得做?

民房

我岩岩係9 月中做左~~ feel so good~

複式洋房

我03年在ST PAUL做左, 當時剛剛出第四代, 近視同散光都做晒, 現在都KEEP得好好
ISAAC 25囝一隻

大宅

散光做無做到咖?我成225度散光wor,加上600度近視,如果only做近視我怕我依然系‘盲人’。

大宅

rainypen,
想請問如果想去浸會,應該看門診先?
可分享效果嗎?

大宅

之前一定要做一次詳細驗眼先決定你適唔適合做, 唔洗怕喎.

原帖由 csw1986 於 10-8-31 10:14 發表
想問問,你地幾多度近視?我得275度+少少散光,做唔做得呢?

大宅

想問問,你地幾多度近視?我得275度+少少散光,做唔做得呢?

大宅

咁到底我地去邊間做好呢?我都唔想再配con啦。

大宅

我都係幾年前响浸會醫院睇科中心做, 18000一對, 好方便, 我絕對贊成去做, 但始終相信一分錢一分貨, 信譽同儀器好緊要, 太平我唔放心!

大宅

原帖由 loveannis 於 24-8-2010 02:09 發表
sorry,系12100,卓健,唔知信唔信得過。

都幾抵喎!
+別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿+

大宅

sorry,系12100,卓健,唔知信唔信得過。

大宅

我有BB時就收到恒生信用卡promotion,話特價12800,我都打算去做下啊。

大宅

原帖由 siufung 於 22-8-2010 13:46 發表
我老公咁0岩係公務員啵~ 家屬得唔得??

我無問詳情啊! (因為我享用唔倒嘛n_n)

不如你搵佢地個網址個電話打去問下?

不過咁應該就無得再二人同行喇n_+

大宅

我七年前做, 係尖咀香港矯視中心, 好似18000一對, 而家做又平又高科技,
我以前做要整開個眼啫喱, 先射激光, 而家直接射激光入去, 唔駛驚, 做得過, 我覺得好方便

子爵府

我老公咁0岩係公務員啵~ 家屬得唔得??
原帖由 n___n 於 10-8-21 17:50 發表

好喎n_n

不過我今日打過去問,
呢間話而家要係公務員/學生先有優惠啊

你有無識人做過?

我識既朋友做過都係做2k 以上果d,
又好似貴得滯
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

民房

"嘉x"need civil servant?
my husband is civil servant, but i want to do lasik, can i use this plan?

大宅

原帖由 siufung 於 21-8-2010 00:57 發表
咦, 你估我孖你得唔得呀?

好喎n_n

不過我今日打過去問,
呢間話而家要係公務員/學生先有優惠啊

你有無識人做過?

我識既朋友做過都係做2k 以上果d,
又好似貴得滯

首頁

尾頁

跳至