自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

4子女須花 12000元 貧家要借錢開學 【本報訊】學校暑假剩下半個月,香港社區組織協會調查發現,普遍低收入家庭難以應付龐大的開學開支,逾半受訪家庭指,開學費用至少需要 1,000元,平均數為 3,392元,差不多等於家庭半個月收入,有一家六口家庭今年更須繳付最少 12,000元購買書簿及校服,要問鄰居借貸求助。社協促請政府關注低收入家庭學童的需要,增加相關援助。
社協促擴闊資助 社協於上個月訪問 106個入息中位數僅得 7,000元的貧窮家庭,包括 124名 18歲以下學童。調查發現,有八成子女就讀幼稚園的家長指今年學費增加,平均加幅 5.8%,而學券未能完全補足費用,家長需自掏腰包;而中小學生的書簿費及校服費均有所增加,平均加幅分別為 14.9%及 10.3%,而每名子女的平均開支為 2,285元,最高達 9,517元。主婦馮偉平一家六口,靠丈夫當保安員每月 10,000元收入餬口,四子女全部就學, 9月起其中兩名子女分別升中一及入幼稚園,開學費用較往年暴增數千元,連同另外兩名讀小二及小五的子女,迄今開支已達 12,000元,但近 8,000元的書簿津貼最快本月底才會發放,「咁大筆錢,惟有問隔籬屋借, 9月開學之後仲有好多茶點費同雜費要交」。協會幹事施麗珊促請政府盡快落實推行真正的 15年免費教育,擴闊資助範圍至所有開學開支如課外活動費、冷氣費等。

好心生活困苦就唔好生4個啦!!!!雖然生幾多個係個人自由.......大人唔食細路都要食, 又要讀書. 就算15年免費教育都要交書簿費ga!!! 如果政府仲要幫手比埋d咩課外活動費、冷氣費等, 呢個香港以後變成點我真係唔敢想像

我哋兩公婆搵$$, 都係夠膽生一個咋!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

水晶宮

睇到發火,又係呢個話題,我地人工係佢地幾陪都唔敢生咁多個,交稅俾政府就貼哂佢地衣食住行咁濟,我地以前年代,香港咪又係好困難,父母都係捱到金睛火眼,我地細個有d人窮到冇褲著,冇錢去旅行,冇錢參加課外活動....又唔見我地叫生叫死!不如請埋個菲傭俾佢地啦,橫佢地唔做野都獨留細路在家中架啦,咁我地政府咪對得起佢地有餘囉!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係咁話,我兩公婆加理都有40K,生一個都worry offer得唔夠俾佢,所以有時都好佩服佢地。

侯爵府

講得真好! 非常認同你既講法!!!

既然無能力養,就真係唔好生啦!香港納稅人無欠佢呀!!

原帖由 ac917 於 10-8-16 09:08 發表
睇到發火,又係呢個話題,我地人工係佢地幾陪都唔敢生咁多個,交稅俾政府就貼哂佢地衣食住行咁濟,我地以前年代,香港咪又係好困難,父母都係捱到金睛火眼,我地細個有d人窮到冇褲著,冇錢去旅行,冇錢參加課外活動....又唔見我地叫生 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我都係咁諗,無錢生咁多個出黎做乜??
而家又上晒報想點?無錢咪問親戚朋友借,係開學呢關要過啫

自問都好怕要為錢而煩惱,唔敢再生。不過原意都無plan想再生 hehehehe

禁止訪問

大宅

佢地根本就冇責任感

伯爵府

醒目開學勳章

So, many of our tax money is to support them??

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

咁仲要生四個
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

公爵府

生多d, 諗住第時佢地養番自己, 養唔養就佢地先知lu

子爵府

一個避孕套或一盒避孕丸點都平過D養大一個細路啦, 都吾知D人點諗
生左一個當你意外, 生足4個就係特登啦

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

一句講哂: 無錢就唔好生成四個啦, 如果有為d仔女諗下已經唔會咁做, 淨係識嗌慘, 話政府唔幫你, 其實政府冇責任幫人養仔供書教學呀, 好心自己反省下啦

一睇到呢d新聞就好谷氣, 不吐不快

大宅

我細細個就聽我老豆講到大..."無錢養..生咁多把X咩"
家陣輪到我都講..生咁多..托咩

子爵府

佢地吾係有書薄津貼既咩

子爵府

一句講哂, 唔抵可憐!

伯爵府

原帖由 matoba 於 10-8-16 10:22 發表
一句講哂, 唔抵可憐!

我都係咁話

男爵府

好媽媽勳章

邊個叫你生四個呀

大宅

畀面勳章

你講哂我想講既野! 我地細個一家六口住200呎公屋, 我由細到大都無參加過要比錢既課外活動. 校服眼鏡爛都要繼續著. 放學幫手做亞媽接番來既手作仔(剪線頭, 穿膠花...). 依家我地兩公婆搵幾萬一個月都只係敢生一個.

今朝打開報紙見佢地一生生三四個, 無能力生咁多出來等人養? 生之前吾知學費書簿費要錢架? 吾好話我刻薄, 無本事真係吾好生咁多!

原帖由 ac917 於 10-8-16 09:08 發表
睇到發火,又係呢個話題,我地人工係佢地幾陪都唔敢生咁多個,交稅俾政府就貼哂佢地衣食住行咁濟,我地以前年代,香港咪又係好困難,父母都係捱到金睛火眼,我地細個有d人窮到冇褲著,冇錢去旅行,冇錢參加課外活動....又唔見我地叫生 ...

瑪瑙宮

大廚勳章

囉左終緩個d 仲得人驚....

為何我的小朋友無得參加額外既活動 ? 因為終緩唔夠 . 所以小朋友唔同其他小朋友既體驗.令小朋友自卑.. <---- 大佬呀 , 人地老豆老母捱到pk , 先比幾千銀個月仔女學各樣活動 , 暑假帶小朋友出國遊玩 , 你要人有我有 , 自己進取d 賺多d啦 . 終緩只係提供基本生活需要 , 而且好多已有得申請埋 換眼鏡費 , 電腦上網費 , 已很不錯啦..

首頁
12345...11

尾頁

跳至