自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

香港都仲有好多人窮得黎係有骨氣。

最悲哀係又窮又要同其他人睇齊,仲要俾別有用心既人擺上檯

原帖由 54heima 於 10-8-16 14:32 發表
睇黎睇去...果家人系窮D姐...唔夠錢問鄰居借住先會還錢比人...甘都叫自己搞掂自己...點解甘樣話人...香港地...做窮人真悲哀...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

原帖由 54heima 於 10-8-16 14:32 發表
睇黎睇去...果家人系窮D姐...唔夠錢問鄰居借住先會還錢比人...甘都叫自己搞掂自己...點解甘樣話人...香港地...做窮人真悲哀...

窮沒有問題, 我覺得香港地沒有人會看不起窮人, 生幾多個都是個人自由, 我自問都是窮媽媽一位. 但如果有人認為政府還資助得不夠, 要供給埋冷氣費, 學費, 興趣班. 那其實我也可以不返工, 在家照顧小朋友, 攞綜緩, 等政府養. 但我覺得沒有還個需要, 生存於這個社會上, 自力更生, 就算要交稅也沒怨言, 縱使我得到的褔利不多, 除了到政府醫院生仔和小朋友有學券資助. 但我卻沒有怨, 因為我知道要改善生活, 最好的方法是比別人勤力/增強自己的競爭力.

p.s. 他們若果沒有8000元的資助, 鄰居才不會借$$給他們.

大宅

睇完晒d post, 我覺得 "港童" 唔至代表一些自理能力低的中產兒童, 而且要包括只識問政府攞$的家庭的小孩, 佢地肯定成日聽自己阿爸阿媽罵政府點樣欠佢地, 久而久之, 長大後唔識自己搵$, 只係識得要人地比$佢, 嚴重欠缺"搵$養活自己"的能力

我的家庭每年要交約80k的稅, 真的希望用在老人/傷殘人士的福利上, 而唔係係到幫一d正常人養仔

我有兩個女, 由出世到現在都是著二手衫, 當攞唔到二手衫先買新衫, 仲要大減價先買, 幼稚園校服全是二手的, 係bk到搵/拍賣網買, 讀了4年幼稚園都係總共用了約$1k買校服, 而且大的著完留番個細著, 又環保又慳$

我唔明佢地點解每年每人要$2-3k開學?
點解唔用二手校服和書?
點解唔參加學校的課外活動, 要出去學?
點解要上幼稚園2歲的預備班? (2歲預備班係唔可以申請學劵, 而且學劵只係包3年, 唔係4年)
如果無$比交通費, 點解唔讀一間屋企附近的學校?

我地以前細個時, 屋企都無$架啦, 我地米又係讀屋企附近的學校, 一件校服著到畢業, 自己去搵二手書, 阿爸阿媽日做夜做, 無參加任何興趣班, 最多參加學校的課外活動
果時眼見阿爸阿媽的辛苦, 仲立下志願要好好讀書, 大個之後要搵一份好工做賺多些$, 使阿爸阿媽可以安享晚年

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原帖由 QUINCY121HK 於 10-8-16 13:13 發表
我都有3個小朋友啦...明知開學一定要洗$...每個月...點都要儲起少少$...留番黎開學用...仲有...唔一定要buy新書/新校服/新文具/新書包架...用到ge米繼續用law....書米問下高年級ge同學仔..law...最多米buy作業...:no ...

完全同意 ~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

幼稚園預備班係咪指K1呀?
K1: 學前班
K2: 低班
K3: 高班

唔再係我細個嘅低/中/高叫法

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 QUINCY121HK 於 10-8-16 13:13 發表
我都有3個小朋友啦...明知開學一定要洗$...每個月...點都要儲起少少$...留番黎開學用...仲有...唔一定要buy新書/新校服/新文具/新書包架...用到ge米繼續用law....書米問下高年級ge同學仔..law...最多米buy作業...:no ...

我年頭開始儲阿仔升小一嘅儲備, 果然... 一舖清袋

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原帖由 小倩 於 10-8-16 14:56 發表

唔係呀, N1呀 ~

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 小倩 於 10-8-16 14:56 發表

預備班係 n班... 兩歲班......

大宅

回覆 1# kathylo 的文章

請把我們立稅人的錢 用於有義意 及 真正要幫的人身上.

禁止發言

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

佢生之前都預咗養唔到架啦, 呢d係自己攞嚟嘅, 唔好又將個責任推俾政府。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 畀面勳章

回覆 9# kathylo 的文章

的確, 為甚麼我地交稅的一群要好慳家先可供養父母同生一個孩子, 而他們就攤大手掌苛求?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果我係佢鄰居佢問我借我會叫佢死開,生到超晒額仲怨呢怨路,我仔女都冇$玩興趣班,呀仔套運動衫左4年吊到離晒普都冇叫我買新,書簿津貼得半額根本補貼唔到真正書薄費用一半,每年要預早慳定錢留返買書開學用,邊學得佢大模c樣咁問人借,好似老「馮」咁,佢冇$交咪同學校講要「些」數囉,佢地呢d人唔怕冇面最怕冇$有乜做唔出!

禁止發言

伯爵府

我依家個仔返緊D慈善機構辦嘅 playgroup,250 蚊有四堂~~但係一D朋友嘅眼中,當然又係不入流啦,因為佢地仔女返緊個D係 2500 蚊四堂,有鬼佬嘅~~但我又唔覺得我需要同佢地睇齊,我覺得有得同其他小朋友玩下已經好好喇~~

不過學你話齋,唔多人用,成日都唔夠人數(其實都係四個小朋友就可以有一班),好驚下個月又開唔成呀

原帖由 chunwai_315 於 10-8-16 14:41 發表

其實坊間好多機構辦的興趣班都係有資助, 證明到係低收入家庭/綜緩有半免tim

但唔多人用, 今年暑期班都開得好少
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

禁止發言

子爵府

2024年龍年勳章

原帖由 kathylo 於 10-8-16 14:54 發表
睇完晒d post, 我覺得 "港童" 唔至代表一些自理能力低的中產兒童, 而且要包括只識問政府攞$的家庭的小孩, 佢地肯定成日聽自己阿爸阿媽罵政府點樣欠佢地, 久而久之, 長大後唔識自己搵$, 只係識得要人地比$佢, 嚴重欠 ...

因為政府實在太闊佬乜都包, 搞到而家有d人覺得有著數唔攞盡, 直情係對唔住祖宗十八代, 政府派錢唔快手要比人怨, 搞到人要問人借錢..

子爵府

好媽媽勳章

無錢生咁多個
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

伯爵府

世界變了,我有2個仔囡,月入是他們的.....
自小,仔囡穿朋友的2手衣服,除了第一套是新校服,幾乎都是學長給的,
近幾年知道在BK有2手小學書,買2手書,
稅有份交,除了生仔在政府醫院生,讀書讀津校,(果時沒有學卷,有學費-免,但入息超出,又唔我份,又要供樓,......)
他們生4名,買新書,買新校服...
其實你們可有想過,如果只生1個......

禁止發言

首頁
34567...11

尾頁

跳至