親子旅遊

跳至

首頁
12345...35

尾頁

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

由於版主 GaryF 已升級為大廚...我呢個二廚就幫佢睇呢邊生意..."蛋"佢升為"五星級大鼠"嗰陣...佢就會返嚟坐返館...大家唔好偷懶...繼續傾啦 wei~

暑假去沙巴自由行

無時無刻~再戰沙巴

無時無刻~再戰沙巴 (Part II)

無時無刻~戰完沙巴戰其他

無時無刻~戰完沙巴戰其他 (Part II)

無時無刻~戰完沙巴戰其他 (Part III)

無時無刻~戰完沙巴戰其他 (Part IV)

無時無刻~戰完沙巴戰其他 (Part V)

無時無刻~戰完沙巴戰其他 (Part VI)

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Sabah - Imperial International Hotel

有無人住過...得唔得
攬住第一晚夜機...慳返啲

珍珠宮

原帖由 GaryF 於 10-8-16 11:25 發表
我個心不嬲都響樹架啦, 不過有心無力o者!

妳"典"會"芧"力 jet...不過妳啲力用哂落"貴夫人"度 ja ma

珍珠宮

原帖由 jcy 於 10-8-16 11:42 發表
2年前住過...房大...市中心位...位置極佳...2年前乾淨度都幾好...抵住...2年後e+唔清楚...都幾多當地人入住...早餐唔要得...

BaBa 話想第 2~5 晚都住 Magellan Sutera mouth:
唔得唔緊要...Zzz 到晏一晏 check out 完先搵嘢食...but 講 2 句嚟 8 下"典
唔要得"

珍珠宮

原帖由 jcy 於 10-8-16 12:04 發表
終於都肯去旅行喇

佢嗰 set 煲足夠我去北海道2次mouth:

珍珠宮

原帖由 ahmama 於 10-8-16 12:32 發表

廚房白痴問題: Le Creuset 係咪唔得ga, 我見佢平過staub.

芧用過...但 Le Creuset 同 staub 都各有 fans...叮噹碼頭

珍珠宮

原帖由 ahmama 於 10-8-16 12:58 發表
你地知唔知cx 10月開航去"雨"田, 無記錯一日兩班, 早機8點幾. 時間好靚.

妳條美式骨焗成點

珍珠宮

原帖由 ahmama 於 10-8-16 13:19 發表

唔乾, 但同出街食...好淋果d...仲有一大段距離

我睇過書話正宗要 low & slow...用低溫長時間焗到佢啲肉軟淋
要醃一至兩天。
用150度...加錫紙封密...焗3hr
搵日得閒焗次俾妳睇...3hr 應該做到出面效果

珍珠宮

原帖由 jcy 於 10-8-16 13:29 發表
smypig...

有無考慮過整個整麵包過程post上你個blog

我老....無力水...我用機打筋
妳想睇...搵日做俾妳睇...

珍珠宮

原帖由 ahmama 於 10-8-16 13:49 發表

咁耐出去食算了

妳就係無呢個時間

珍珠宮

原帖由 jcy 於 10-8-16 13:54 發表
搵部機做比我睇 ...咁一般攪伴機打唔打到

一般攪伴機梗係唔得
用打麵糰機...即係呢部

珍珠宮

原帖由 jcy 於 10-8-16 13:54 發表
唔會無...不過有都留黎搵料去旅行啦

所以我咪話佢無呢個時間 lor

珍珠宮

原帖由 jcy 於 10-8-16 14:02 發表
平價有咩選擇

有...出面有...仟鬆啲...but 真係只 for 打麵糰...
手打有 link 俾妳睇
麵包及蛋糕入門基礎
在家做麵包新手篇
麵包低溫發酵法

妳想整麵包俾個囡??

珍珠宮

原帖由 jcy 於 10-8-16 14:03 發表
佢3hr係排骨

麵包仲耐...

珍珠宮

原帖由 jcy 於 10-8-16 14:09 發表
千鬆d都只係淨打麵糰...咁你用開要幾 +有咩function

tkx

連配件4仟鬆啲...
可以碎肉 / 攪拌 / 造麵條 / 乾磨(粉) / 雪糕 / 打蛋(蛋糕) / 打粉 (麵包)...仲有好多

珍珠宮

原帖由 jcy 於 10-8-16 14:22 發表
哦...咁你好好利用佢喇

講開麵包...直接法我唔做...因為放多日都唔好食...
我多數做 17小時...即將材料部份先打糰...跟住放最少17hr...than 繼續做好似阿世伯教妳嗰啲

珍珠宮

原帖由 jcy 於 10-8-16 14:38 發表
唔係世伯...係哥哥呀 我daddy無野叻...最叻就係用錢解決問題...佢點會自己整麵包咁side時間...果日佢見到我地整亨整臭...只係講左句...side時間...出街買洗幾錢

咁問埋...湯種係咪最好味. ...

湯種唔係最好...但相比直接法軟熟...17小時比湯種梗軟熟

珍珠宮

原帖由 jcy 於 10-8-16 14:38 發表
唔係世伯...係哥哥呀 我daddy無野叻...最叻就係用錢解決問題...佢點會自己整麵包咁side時間...果日佢見到我地整亨整臭...只係講左句...side時間...出街買洗幾錢

咁問埋...湯種係咪最好味. ...

呢個整湯種好得...佢啲食譜份量都得...妳去睇吓
[url=http://hk.rd.yahoo.com/blog/mod/art_folder/*http://hk.myblog.yahoo.com/mc_kitchen/index?l=f&id=40]麵包 (湯種)[/url]
[url=http://hk.rd.yahoo.com/blog/mod/art_folder/*http://hk.myblog.yahoo.com/mc_kitchen/index?l=f&id=44]麵包 (小技巧)[/url]

珍珠宮

原帖由 jcy 於 10-8-16 14:47 發表
咁我要試你個17hr喇..

無食譜ge ...另外想問...方包要用咩刀切先令...我切到1忽忽碎上

當然陶瓷刀最好
麵包刀...有鋸齒嗰隻

珍珠宮

原帖由 JChan 於 10-8-16 16:48 發表
Better go to KK again.

:D:D:D

首頁
12345...35

尾頁

跳至