婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

禁止發言

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

可唔可以搬呀??

男爵府

育兒性格勳章

睇晒了~~~

妳都真係幾辛苦....

尤其是結婚週年o個單,"只係無同99 講早晨"!?!? 我覺得係借題發揮...。

個仔反轉身唔比,玩玩具唔比,樣樣野都驚佢整親,成日要工人抱,試過變態到,我買送番尼,工人幫我將d送放落雪櫃,由放落網床行去廚房唔夠一分鐘,佢已經衝去網床,按住我仔雙手唔比佢反轉

我懷疑你 99 o個時都係咁湊妳c6...
又係樣樣都驚整親咁...
最後個囝咪唔識大!!!

睇得出 你99 同你c6 係"好纏身" 既關係...
close 到...你c6 係勁唔想阿媽sad、又唔想阿媽擔心... (有乜理由出乜街都話同朋友A??!)
你c6 係咪獨子?妳99 係咪 已經無左62 好耐? (or 62係差62)

都係果句︰有冇可能搬出去?

複式洋房

原帖由 jesuslovesyou 於 10-8-16 13:45 發表
睇晒了~~~

妳都真係幾辛苦....

尤其是結婚週年o個單,"只係無同99 講早晨"!?!? 我覺得係借題發揮...。

我懷疑你 99 o個時都係咁湊妳c6...
又係樣樣都驚整親咁...
最後個囝咪唔識大 ...

同意jesuslovesyou講法, 搬出去住好d, 否則將會影響你bb 同你兩感情.

不過話說回頭, 除去經濟能力, 你老公咁愚孝, 肯唔肯搬出去住都係另一問題?

(sorry, 電腦問題, 可能一出三次)

複式洋房

del

複式洋房

del

禁止發言

大宅

我建議你同你老公傾下, 講下道理. 好似唔講早晨單野, 你問佢佢有冇日日打俾你阿媽同佢講早晨? 如果係尊重既打個電話都唔係好side時間, 呢d唔係唔尊重, 而係習慣問題. 希望大家唔好迫對方做d對方唔想做既野. 每一次如果佢嬲你, 鬧你, 你一定要嬲番佢轉頭, 搵野話番佢, 淨係結婚週年冇慶祝呢單野足夠講佢成世. 結婚週年唔同老婆慶祝, 即係唔尊重老婆, 唔當你係老婆, 咁你都唔會當佢阿媽係奶奶.

湊仔單野, 其實冇話邊個o岩唔o岩, 只係個BB又唔係佢, 你點湊關佢咩事? 唔係話佢方法唔o岩, 佢係錯在理人地D家事, 當年佢湊你老公時你都冇加意見啦, 係咪?

其實你老公對你有幾重要呢? 你覺得佢愛唔愛你呢? 如果你仍然肯定佢愛你, 請你立即逼佢揀, 你同佢阿媽掉落水救邊個, 如果佢響你面前都答話會救佢阿媽, 咁你要好認真咁同佢講, 呢個係對你好大既侮辱, 然後你先走左去, 記住唔好咁易原諒你老公呀!

禁止發言

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

衰D講.....係我會自己帶埋個仔走LAW
根本佢地的家庭都唔需要你
佢地果種母子痴戀法...好恐怖
無講早晨咪第日講番LAW
咁都要打小報告? 仲要因為咁唔慶祝周年紀念?
問你C6娶個老婆返黎做咩?
既然咁愛個老母GA....亂倫整掂佢呀..笨
都痴痴地GE...
呢個根本唔關同唔同住的問題了
根本佢地的世界係可以無左任何人都得呀

男爵府

wyeth冷知識勳章

原帖由 ivyso0804 於 10-8-16 12:11 發表
長左D,希望大家有心機睇啦,我99係古代皇太后,當我工人係古代買番尼妹仔,成日要佢抺野,洗啖罐,我工人已經比我99鬧到成日係我面前喊,仲有,佢停留係40年前既湊仔方法,迫到我同工人都抖唔到氣,我個仔反轉身唔比,玩玩具唔 ...

妳都好慘.......我老公係依賴,你老公係過份愛妳99.....

點解而家既男人甘既

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 ivyso0804 於 10-8-16 13:14 發表
我99變態架,細個c6佢學校旅行,我99竟然買包薯片叫我老公唔好去,驚整親,大家好聰明,99-35歲先盲婚啞嫁,跟住生左3個女先生到我c6,62係我c69歲食錯野死左啦,我99同c6咁貼身關係根本無可能搬出去住,我c6根本唔應該結婚生 ...

.... 字裏行間, feel 到你c6 同你99 既 母子關係 好 "痴纏"..... 係ga, 在你作為老婆, 睇落真係唔好受!

你99 之所以咁"變態",睇落係因為 佢好驚自己的親人 有危險、有事,佢既"憂慮" 好大~
所以你見佢成日都話 "驚整親"....
你 62 咁早就去左,而且99 又係盲婚啞嫁,她找不到"男人"的愛護,以至同你c6 個關係 好"纏~~~",因為情感上佢當個囝係老公添!!....以至你c6都變成裙腳仔/愚孝~我估某程度上,因為你c6 疼愛自己媽媽罷了~ (當然, 佢忽略左你感受)

....呢十年對妳來說很不容易。
唯然嘗試同c6 & 99 傾下~ (分開傾)
你試下 "同理" 佢地既心情先.....(e.g. 同c6傾下自少同媽咪既事,你就明白why 佢咁"重視”媽咪;再同佢講番 "結婚週年" 件事~)

又搵日同99 傾下偈,了解下佢以前既事...
明白佢好驚 細路囝整親...etc.
然後才慢慢講你既睇法佢知.......~

btw, 你同c6 結婚 幾耐呢?
有時候.....男人對呢d 紀念日, 真係無女人睇得咁重ga....(當然, 我都覺得佢好可惡:;pppp: )

我估你c6 只係 疼阿媽 過左火...(佢未獨立)
& ...睇落你 99 只係"疼過火",緊張得濟...未必係心腸壞~~ (起碼未至於 搶孫or what)

珊瑚宮

畀面勳章

恕我直言, 如果你老公可以為左你唔同你99講早晨就發脾氣來鬧你的話 .... sorry , 呢種男人要唔要都罷啦 ...
你地只係結婚一年 jia .. 不過佢同你結婚前係唔係一樣先 !?

禁止發言

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原帖由 ivyso0804 於 10-8-16 15:53 發表
唉,我同C6拍左幾隻月拖,有左就結婚,結婚之前都知佢係好孝順,唸住宅區孝順既男人對自己應該唔差既,點知佢對阿媽已經到左迷戀地步,我99超級盟失,活係自己世界,唔會聽人地講野,我同老公結婚一年咋,雖然自己有做野,但係要我自己養BB都有一定難度,因為我都要顧自己媽媽,所以我唸住忍下,唔通真係離婚咩,我唔影響仔仔,其實只要唔好提佢阿媽,都無咩,一有D咩野話題關於佢阿媽,佢就上身,十年~~對住仔成長當然好快過,對住99就想死,我99講極唔聽,好驚影響仔仔發展呀,仲有,我有一次忍唔住同99嘈左兩句咋,我C6屋企全家上尼話我呀,3個家姐一齊上尼,話我唔忍讓99呀,唉~~~~~~~~~~~

你都識咁講啦....唉...你認為家陣咁樣唔影響你仔仔嗎?
你要想清楚LAW, 只怪你當初無了解清楚就發展到奉子成婚, 有D問題....係當初自己一手一腳搞出黎...
家陣無得再怨...無得再追究..但可以做GE就係唔好有人影響個BB的健康成長呀...搵社工傾下啦...
我諗你係咪仲好細個咋?

水晶宮

對住個咁唔幫自己既男人,我早就  夠膽鬧我!

珍珠宮

好媽媽勳章

我成日覺得如果自己個老公係男家人面前都唔尊重自己,佢地點會尊重你呀,你講既野都唔雖要理啦,仲唔比男家人踩著你來上咩

戲如人生講得好岩呀,真係要了解清楚先好結婚呀,不過依家講呢D野都無用,返唔到轉頭,要睇下你忍到幾時,忍得幾耐

唯有多D上來呻下囉,同埋由依家開始,唔好咁就你老公,有咩理由就因為一句早晨而鬧你先得架,講少一次會死咩,由得佢黑面囉!

洋房

原帖由 ivyso0804 於 10-8-16 12:11 發表
長左D,希望大家有心機睇啦,我99係古代皇太后,當我工人係古代買番尼妹仔,成日要佢抺野,洗啖罐,我工人已經比我99鬧到成日係我面前喊,仲有,佢停留係40年前既湊仔方法,迫到我同工人都抖唔到氣,我個仔反轉身唔比,玩玩具唔 ...

咁落去都唔係辦法, 一路係咁..你個仔都會變到你老公咁, 但佢會係痴你99, 唔係痴你囉, 你諗你啦, 又冇話嫁左人要一家同老公99一齊住, 你都可以叫你老公跟你番外家住架!!如果佢愛你既話佢會識做啦, 如果唔理你既, 咁一齊對住咁多年有咩意思? 就算俾你得到你99去左, 都改變唔到d咩, 你老公可能都係日日攬住佢佢張相喊, 到時可能更恐怖.

侯爵府

原帖由 angelmammy 於 10-8-16 16:18 發表
就算俾你得到你99去左, 都改變唔到d咩, 你老公可能都係日日攬住佢佢張相喊, 到時可能更恐怖.

我又笑左出黎喇
會呀, 佢一定會添呀
仲要守孝...以後唔肯同你同床呢
人地守孝三年
佢起碼三十年呀mouth:

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 ivyso0804 於 10-8-16 15:53 發表
唉,我同C6拍左幾隻月拖,有左就結婚,結婚之前都知佢係好孝順,唸住宅區孝順既男人對自己應該唔差既,點知佢對阿媽已經到左迷戀地步,我99超級盟失,活係自己世界,唔會聽人地講野,我同老公結婚一年咋,雖然自己有做野,但係 ...

睇左你既故事之後, 只可以俾你四個字"母持子孝".

母親大人要係個家度主持大局, 個仔孝順跟隨... ..

真係冇野好講, 你99依家先80, 話唔定佢將來係人瑞, 慈禧太后去到一百零幾歲架, 加上依家醫療咁好.

真係睇你忍耐力勁d, 定係佢長命d咋喎.

搬走係唯一既選擇

就算你99瓜左柴, 如果層樓係佢既, 你嗰幾個姑奶, 又咪黎爭返份, 係hk, 冇遺囑既話, 遺產係由兄弟姊妹平分, 唔係大陸, 只分給長子嫡孫. 到時你又有乜得著呢

首頁
12345...8

尾頁

跳至