跳至

首頁

尾頁

洋房

而家戒會唔會早左D呀?阿B都未識表達要去55或者去殊殊..
但姑姐又話而家夏天好快就戒到..
而且仲成日比說話我聽...話我唔幫佢戒片之類既野..

如果真係要幫佢戒,我應該點開始?

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

要咁快咩?我諗住2歲先介,男仔好似難介d

大宅

我又係煩緊依樣野, 我亞媽成日要我夏天同孖B介片, 仲要的每15MINS同佢地去一次洗手間!!!

雖然佢地依家POOPOO已經係洗手間去, 但係WEEWEE真的好難介!

我反而係亞仔願意WEEWEE, 但亞女就未OK! 依家集中訓練左亞仔先, 不過我都係開始左2日JA!

別墅

我friend 個仔6月出世, 係屋企已經唔使著片片了,勁。只是訓覺先著。

原帖由 mandy108 於 10-8-16 22:21 發表
要咁快咩?我諗住2歲先介,男仔好似難介d

[/url] [/url] [url=http://www.baby-gaga.com/]

洋房

原帖由 castersugar 於 10-8-16 23:11 發表
我又係煩緊依樣野, 我亞媽成日要我夏天同孖B介片, 仲要的每15MINS同佢地去一次洗手間!!!

雖然佢地依家POOPOO已經係洗手間去, 但係WEEWEE真的好難介!

我反而係亞仔願意WEEWEE, 但亞女就未OK! 依家集中訓練左亞仔 ...

但係佢地識唔識表達呀?
我怕如果仔仔唔識話我知 賴左55就好麻煩啦

洋房

原帖由 Able 於 10-8-17 01:28 發表
我friend 個仔6月出世, 係屋企已經唔使著片片了,勁。只是訓覺先著。

咁你個fd都幾西利wo@@...點樣可以訓練到佢唔使用片片架?

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

應該歲半開始介係最好既

我大仔之前讀嬰園,都係歲半開始同佢介。不過介既期間,你點小心佢都會瀨架喇,所以你要預定多D褲仔係到呀

夏天介既好處係瀨左換衫褲都方便D,而且換既時候亦冇咁易冷親。其實如果快手D,冬天都一樣介得既~

洋房

原帖由 Ekko 於 10-8-17 14:46 發表
應該歲半開始介係最好既

我大仔之前讀嬰園,都係歲半開始同佢介。不過介既期間,你點小心佢都會瀨架喇,所以你要預定多D褲仔係到呀

夏天介既好處係瀨左換衫褲都方便D,而且換既時候亦冇咁易冷親。其實如果快手D,冬天都一樣 ...

我諗冬天我真係冇本事同佢戒啦 因為到時我個肚都成7個月啦0.0''

d人話夏天易戒係因為佢知道去廁所殊殊就唔使著片呀~成日包住塊片好唔舒服架ma~

我想而家開始幫佢戒~但係我唔知應該點教佢表達"55..同埋殊殊" 既意思~.~"

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

佢而家咁細係好難教佢表達架,起初係應該你去觀察佢,同埋知道佢既schedule,咩時候會便便,咁你就大約果d時候比signal佢,例如每日都係早餐後便便既,咁你大約早餐後五分鐘就同佢講"ngng"喇,當你每日咁講同做同一個動作,咁久而久之佢就會知道ngng係要便便咁解,慢慢佢就會係想便便既時候發出ngng聲架喇

至於小便,男仔多數係急既時候會用手搞下面,咁你就會知佢急 (因為我冇女,所以唔知女仔急既時候係咪都係一樣有呢個動作) 咁呢個時候你同佢講"殊殊"/"vv" 跟住帶佢去廁所,咁佢慢慢就會識架喇~

原帖由 秋月 於 10-8-18 01:45 發表

我諗冬天我真係冇本事同佢戒啦 因為到時我個肚都成7個月啦0.0''

d人話夏天易戒係因為佢知道去廁所殊殊就唔使著片呀~成日包住塊片好唔舒服架ma~

我想而家開始幫佢戒~但係我唔知應該點教佢表達"55..同埋殊殊" 既意 ...

洋房

原帖由 Ekko 於 10-8-18 10:40 發表
佢而家咁細係好難教佢表達架,起初係應該你去觀察佢,同埋知道佢既schedule,咩時候會便便,咁你就大約果d時候比signal佢,例如每日都係早餐後便便既,咁你大約早餐後五分鐘就同佢講"ngng"喇,當你每日咁講同做同一個動作,咁久而久 ...

原來係咁架^^..不過佢而家去55唔定時呀...之前佢朝朝早都1次...下午又1次...前排病左食藥開始到而家都變左唔定時...今日可能唔會有...聽晚無啦啦臨訓前可能又會有...咁樣好似都幾難教佢>"<...至於殊殊...我諗我應該知道佢幾時係去殊殊啦~因為我今朝見到佢2隻手禁住下面行路= =''好搞笑~

男爵府

如果唔舒服就唔好開始住喇,等佢回復正常先啦,一來你易控制d,二來......你唔使洗咁多褲啦~,不過最重要都係比佢知道要定時55既習慣嘛~

原帖由 秋月 於 10-8-18 15:36 發表

原來係咁架^^..不過佢而家去55唔定時呀...之前佢朝朝早都1次...下午又1次...前排病左食藥開始到而家都變左唔定時...今日可能唔會有...聽晚無啦啦臨訓前可能又會有...咁樣好似都幾難教佢>" ...

洋房

原帖由 Ekko 於 10-8-19 10:36 發表
如果唔舒服就唔好開始住喇,等佢回復正常先啦,一來你易控制d,二來......你唔使洗咁多褲啦~,不過最重要都係比佢知道要定時55既習慣嘛~

好啦 等佢回復正常果時我再教佢啦XD..唔該哂呀

複式洋房

回覆 3# 秋月 的文章

我都想幫我囡囡戒片,我想問下你幫你囝囝"殊"幾長時間, 跟住佢就識得搵2隻手禁住下面行路呀

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

囝囝教去vv應該企係度定坐係度呀?

男爵府

男仔黎嘛,緊係企係到啦~

如果你而家教左佢坐係到,之後又要教番佢企係到,仲麻煩啦~ 一開始就教佢企!

原帖由 mandy108 於 10-8-20 16:07 發表
囝囝教去vv應該企係度定坐係度呀?

首頁

尾頁

跳至