母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我諗住係法國自然產,但係聽講法國醫院一日只得四次餵奶時間,我驚醫院比bb補奶粉之後就唔願意食母奶...有無得要求唔補奶粉同埋生完盡早比我餵母奶哩????

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我剛係港安生完,係可以全人奶,BB餓就叫你去喂,但係生完頭2天上唔到好多奶,姑娘教,先俾佢吸人奶再補小小奶,係俾你同BB休息下同刺激乳線,我初初都有擔心,不過返到屋企上夠奶,而家埋身無問題.....
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

別墅

原帖由 zxyggp 於 10-8-17 12:29 發表
我剛係港安生完,係可以全人奶,BB餓就叫你去喂,但係生完頭2天上唔到好多奶,姑娘教,先俾佢吸人奶再補小小奶,係俾你同BB休息下同刺激乳線,我初初都有擔心,不過返到屋企上夠奶,而家埋身無問題..... ...

黎緊我都去港安生呀,我想問下生完幾耐之後就要去餵人奶架? 係咪醫院D姑娘會主動叫我地去餵?

同埋呢, 未上到奶時係咪唔好飲D谷奶既湯, 等上奶後先飲呢? 唔該晒呀~~

別墅

我都係喺港安生嘅, 因為我一早已然決定餵人奶, 所以我未生之前同醫生講好咗盡量用少啲麻醉止痛用藥, 因為果啲藥會令我個人好暈 (我唔知係咪個個都會, 不過我係會)...

結果我生完之後都仲好精神, 不過生完醫生幫我打啲唔知咩野藥係幫子宮收縮, 佢打果陣已經話會眼訓, 結果我真係好快訓著, 成粒鐘之後先至醒番, 之後姑娘幫我著番推我番房...

我個B出世係5:10, 我番到房係6:30, 下一轉餵奶時間係8:30, 佢哋叫我唔好去餵奶, 叫我休息, 不過我真係好精神, 覺得自己冇問題, 所以堅持自己去餵番, 喺醫院我照番餵奶時間去餵 (如果你講明BB喊叫你去餵, 姑娘係會叫你去, 不過因為我個B成日訓, 根本喺醫院完全冇喊過, 所以中間冇人叫過我), 半夜都照去, 初初BB齋訓唔食我就用手係咁唧落佢個口 (當然其實冇奶), 到第二日BB佢已經開始啜, 之後一路都夠奶...

其實開頭係唔使補奶粉, 因為聽講BB頭幾日係唔食都得, 不過如果你唔補啲姑娘有好多說話你聽囉...

別墅

原帖由 JessieToys 於 10-8-17 13:51 發表
我都係喺港安生嘅, 因為我一早已然決定餵人奶, 所以我未生之前同醫生講好咗盡量用少啲麻醉止痛用藥, 因為果啲藥會令我個人好暈 (我唔知係咪個個都會, 不過我係會)...

結果我生完之後都仲好精神, 不過生完醫生幫我打 ...

原來係咁, 咁到生完我駛唔駛同姑娘講話每隔幾耐都提下我去餵人奶? 我怕自已瞓過龍唔記得起身啊~~~同埋呢, 頭幾日O係醫院應該要隔幾多個鐘去餵人奶呢? 未上奶前係咪唔可以飲谷奶湯? 唔該晒~

公爵府

醫生同陪月都教,頭10日唔好飲魚湯,會谷奶唔出奶,好伸苦嫁,之後通左餵順左先飲....

公爵府

產後分享:港安分娩會有一包產婦用品(床墊/衛生巾/網褲/沖洗樽)都幾好用(而且計左錢)可以唔駛買

別墅

我會係法國生...可能同港安唔同...唔知d姑娘會唔會唔比我餵o甘多次?!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 jjuunneess 於 10-8-19 16:40 發表
我會係法國生...可能同港安唔同...唔知d姑娘會唔會唔比我餵o甘多次?!

聽過個兩年前響法國生既媽咪形容,法國醫院d 姑娘應該唔係好 support 餵人奶

別墅

好灰啊....我又問著我既醫生一次都係一樣答案! 咁我只可以返屋企之後先努力喇!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊