想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問開始做IVF TREATMENT時,DR話全部中藥要停,請問各位JM可以煲花膠湯飲嗎?但煲湯都要用藥材煲嫁:淮山,杞子果D 怕唔怕會影響 一WEEK煲分2-3日飲,會唔會多得滯 麻煩大家提供意見,THX!!

大宅

小鹿: 未開始噴鼻打針都可以飲, 一開始左你咩中藥都要停唔可以掂喇. 雖然我唔知咩中藥會影響, 但以防萬一都係STOP左佢好, 花膠不如就咁煮黎食啦, 加豪油冬菇炆都幾好食啊

係喇, 你而家揀左邊間做IVF啊? 祝你順順利利一TAKE過

原帖由 xglo 於 10-8-16 23:47 發表
請問開始做IVF TREATMENT時,DR話全部中藥要停,請問各位JM可以煲花膠湯飲嗎?但煲湯都要用藥材煲嫁:淮山,杞子果D 怕唔怕會影響 一WEEK煲分2-3日飲,會唔會多得滯 麻煩大家提供意見,THX!! ...

大宅

小路~
多謝你呀!!我揀左偉澤呀,我後日去見DR,炆我唔識整,只係曉煲湯飲咋 !!你呢排好嗎?
原帖由 siu_lo 於 10-8-16 23:55 發表
小鹿: 未開始噴鼻打針都可以飲, 一開始左你咩中藥都要停唔可以掂喇. 雖然我唔知咩中藥會影響, 但以防萬一都係STOP左佢好, 花膠不如就咁煮黎食啦, 加豪油冬菇炆都幾好食啊

係喇, 你而家揀左邊間做IVF啊? 祝你順順利 ...

大宅

我都打算做ivf呀,我的中e說不用停中葯可以繼續食,而且中葯有輔助效果,我的中e是個老實開明的人,是她鼓勵我做ivf架,所以她應該不會老點我,但西e就好反對其間用中葯,所以我都有點煩惱,有無sis在ivf其間都食中葯而又bingo左架,黎分享下丫,又或者有無search到有關文章post出黎分享下喇thx

大宅

bbtam
你打算幾時開始IVF呀?
原帖由 bbtam 於 10-8-17 11:34 發表
我都打算做ivf呀,我的中e說不用停中葯可以繼續食,而且中葯有輔助效果,我的中e是個老實開明的人,是她鼓勵我做ivf架,所以她應該不會老點我,但西e就好反對其間用中葯,所以我都有點煩惱,有無sis在ivf其間都食中葯而又bin ...

男爵府

可以只放少少果皮, 冰糖炖2小時就OK, 一次炖好多些, 分開放入雪柜, 每日翻熱半碗食, 對子宮內膜好好
原帖由 xglo 於 16-8-2010 23:47 發表
請問開始做IVF TREATMENT時,DR話全部中藥要停,請問各位JM可以煲花膠湯飲嗎?但煲湯都要用藥材煲嫁:淮山,杞子果D 怕唔怕會影響 一WEEK煲分2-3日飲,會唔會多得滯 麻煩大家提供意見,THX!! ...

大宅

GKK
咁幾時開始食好?THX!!
原帖由 gkk 於 10-8-17 21:04 發表
可以只放少少果皮, 冰糖炖2小時就OK, 一次炖好多些, 分開放入雪柜, 每日翻熱半碗食, 對子宮內膜好好

大宅

我19/8約左e生做first consultation呀!
原帖由 xglo 於 10-8-17 13:17 發表
bbtam
你打算幾時開始IVF呀?

大宅

我等緊下個月做腹腔鏡, 做完就等ivf, 希望出年可以做啦。如果唔炆黎食, 買d冇咁腥既花膠片登奶飲或者好似gkk咁登都ok, 不過我個人唔係好接受得到甜食花膠

原帖由 xglo 於 10-8-17 00:11 發表
小路~
多謝你呀!!我揀左偉澤呀,我後日去見DR,炆我唔識整,只係曉煲湯飲咋 !!你呢排好嗎?

大宅

咁你要保重身體呀~希望你下個月做腹腔鏡順順利利啦,加油呀!!不過有d jm話飲奶都ok,不過我會試下燉花膠,有幫助咩都要試下!!
原帖由 siu_lo 於 10-8-17 23:37 發表
我等緊下個月做腹腔鏡, 做完就等ivf, 希望出年可以做啦。如果唔炆黎食, 買d冇咁腥既花膠片登奶飲或者好似gkk咁登都ok, 不過我個人唔係好接受得到甜食花膠

...

大宅

原帖由 siu_lo 於 10-8-17 23:37 發表

...

不如你試下瘦肉燉花膠, 不要加藥材. 燉好後加少少鹽就飲得. 我在問過偉澤周醫生佢都話ok. 牛奶你就分開飲 or 當早餐米得囉.

大宅

SNOOPY333
D味會唔會好怪嫁?好似覺得好淡咁囉??!!
原帖由 snoopy333 於 10-8-18 18:11 發表

不如你試下瘦肉燉花膠, 不要加藥材. 燉好後加少少鹽就飲得. 我在問過偉澤周醫生佢都話ok. 牛奶你就分開飲 or 當早餐米得囉.

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

原帖由 xglo 於 10-8-18 21:28 發表
SNOOPY333
D味會唔會好怪嫁?好似覺得好淡咁囉??!!

hi 小鹿,

周醫生話唔可以食中藥. 呢個方法係佢教我. 係就淡d, 不過你可以加d "搖柱" or "圓肉" 可能會好d.

hi 我想生3個,

你是否搵 dr so 做?

大宅

當然冇問題啦,我呢排都係度呀!!
我開始左做啦,明天放胎,尋日抽左12粒EGG....

原帖由 我想生三個 於 10-8-31 11:39 發表

Hi, 小鹿,你開始IVF了嗎?我都決定下個cycle開始係偉澤做。Keep in touch and sharing!

男爵府

你現在開始至放胎後放榜前都可以食, 等內膜厚d, 放胎後容易著床
原帖由 xglo 於 17-8-2010 22:49 發表
GKK
咁幾時開始食好?THX!!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 我想生三個 於 10-8-31 13:57 發表

係呀,我指明要Dr So做,周醫生寫低咗,話“盡量同我安排”。其實即係係咪如果蘇醫生唔得閑,會搵第個醫生同我做呢??

正常都會搵番 dr so 幫你做. 除非佢放假就可能轉俾 dr lo 做. 你下次 m come 約 dr so 見面時可以問下佢之後會唔會放假.

你之前米話會 send d report 去台灣既? 個邊有冇消息?

男爵府

好媽媽勳章

回覆 15# xglo 的文章

Xglo

預祝你明天順順利利,一take 過,你d蛋係咪全部受精呀?你打算放幾多粒?

首頁

尾頁

跳至