自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

之前聽過會殘留係身體2年....5年?唔係掛....

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

民房

其實我諗唔好食超過佢既份量就ok

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 方麗娟 於 10-8-17 04:43 發表

- 我曾經試過自殺, 正正就是一口氣吞下20粒panadol, 冇送院冇洗胃當然亦冇死到(切勿模仿, 這是極度錯誤的行為, 但已成過去, 請不要搵命搏!! 我只是質疑這篇文章才說出自己的往事)

- 任何藥物都不應濫服, 但如果有 ...

我試一口氣吞下40多顆panadol, 十幾個小時候入急症室, 亦沒有洗胃, 當然都無死到, 不過醫生話我當時既肝指數超高, 再遲啲入院就死硬, 所以panadol一定係勁傷肝的!
好好過每一天......

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 jacquesau 於 10-9-7 11:11 發表

我試一口氣吞下40多顆panadol, 十幾個小時候入急症室, 亦沒有洗胃, 當然都無死到, 不過醫生話我當時既肝指數超高, 再遲啲入院就死硬, 所以panadol一定係勁傷肝的! ...

咁都真係冇事

請問有否後遺症?

子爵府

物極必反

別墅

我都信好多西藥, 包括panadol傷肝同有副作用, 仲有可能响n年後有後遺症, 但唔食呢d西藥既人亦未必健康d。

痛起上嚟邊理得咁多!? 仲計吓食多幾粒就要開始洗腎、洗胃咩? 1-2粒可以即時減輕痛苦, 點都好過監生慢慢痛死。又唔係日日食, 又唔係下下20粒, 只要跟醫生配方, 唔過量, 後遺症都要等n年啦... 反正人始終都會一死, 死前痛少d都係一種福氣.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我反而想收,因為屋企有人真係長期要食止痛藥嫁.

洋房

我估都唔會有人信D foward e-mail 講架野

大宅

我想講,寫o個篇野o既人... 明顯無做功課。

阿士匹靈(專利名稱,及後又成為藥品名),原化學名為乙醯水楊酸,此藥同樣係會有中毒情況,後來又發現此藥會引起出血症同胃部刺激,常見副作用為胃痛、腸胃可能輕微出血、氣管收縮、偶然會出現噁心、嘔吐和腹瀉等;蠶豆症患者不宜服用(基於此藥之溶血作用)。阿士匹靈現在主要用於減低血液黏度以減少血栓機會,但功效並不完全等同薄血藥。

此藥只需80-300mg/24hr 已經有抗凝血效果,最高劑量為4000mg/24hr。但即使為最高劑量內的用量,亦有可能引致嚴重內出血。

任何藥物都有使用風險及副作用。1955年已經有阿士匹靈中毒導致死亡病例,詳見書籍<醫學神探>,裡面記載了這件事,死者為病童,他在患病的情況下誤服(對兒童而言)大量阿士匹靈。

另一個醫藥界減少使用阿士匹靈為傷風藥退熱止痛成份o既原因係雷爾氏綜合症,該病與小童使用阿士匹靈治療病毒感染疾病有關。相對於阿士匹靈,撲熱息痛相對安全。早年如果你地仲有食阿士匹靈,可能會留意到盒身有指示小童唔適宜食。

撲熱息痛是Paracetamol,又名Acetaminophen,都是必利痛(又名PANADOL)的主要成份,必利痛是商品名稱。過量服用撲熱息痛會令肝功能受損,但除此之外並無其他普遍及致命性副作用。撲熱息痛有可能引起過敏,不過其他藥物都有類似風險;肝機能衰竭患者則盡可能要減少使用量。

一般黎講,過量服用撲熱息痛o既基準係4000mg。以一粒必利痛含500mg撲熱息痛為例,一日最多服8粒,否則有可能導致肝功能受損。香港註冊藥物當中,部份撲熱息痛(單顆)含量甚至有650mg。平日睇醫生常見無糖衣圓形細粒藍色或粉紅色藥丸,o個D都有可能係較低劑量o既撲熱息痛,但標示名稱為商品名。

在正常情況下,撲熱息痛會於成人體內15hr後排出,一歲以下幼兒則需25hr,但總括而言,殘餘不可能以"年"計算。

當年阿士匹靈大行其道,民眾對此認識唔深,甚至認為阿士匹靈唔係藥,可以大量服食。我覺得今日民眾對於撲熱息痛都有類似誤解,並且,我唔排除有人一日食超過八粒以致慢性傷肝。當然,一下子服用二十粒500mg撲熱息痛,的確會對肝造成急性中毒及損害。

網絡流言不可盡信,唯有自己求證,才能知道真實。

撲熱息痛積體內5年? [新浪香港新聞]
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/23/1/1/1846866/1.html

禁止訪問

大宅

原帖由 mrsright 於 10-9-17 06:19 發表

四十粒 ????

莫講話必理痛, 就算醫生推崇既蘋果, 你一日食四十個, 我諗都會傷身啦

好多呢種email架, 好似係d對頭敵方既藥廠放出黎. 目的係乜就唔駛多講

成藥不嬲唔贊成多食, 痛起上黎想止痛, 都係一日頂多幾 ...

講得岩,理論上飲水都有水中毒,已經死過人。

不過一諗到阿士匹靈點解唔再用於普通退熱止痛,我真係唔明,事實上睇唔出阿士匹靈點樣安全左,尤其係對細路仔。

王國長老

王國長老

住加拿大多年, 人地唔係食aspirin多, 係食tylenol既.... 美加咁近, 我唔係好信美國人食aspirin呢個講法.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

原帖由 edea 於 10-9-17 08:43 發表
住加拿大多年, 人地唔係食aspirin多, 係食tylenol既.... 美加咁近, 我唔係好信美國人食aspirin呢個講法.

tylenol 係一個商標,旗下一系列產品主要係用撲熱息痛做止痛退熱,包括兒童藥品、純止痛藥同感冒綜合藥。跟據香港註冊資料,tylenol有一款止痛藥係650mg,千祈咪當普通500mg必利痛咁食,會過量。

首頁

尾頁

跳至