爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

我買咗一架2手車, 萬事得 PREMACY 7人車, 大約10年車, 但發覺上斜路無咩力 (不是坐滿人, 只坐咗5個人), 比咗油都唔係好去, 50m左右, 請問應該係咩問題呢, 要換什麼零件呢?? 大約幾多錢呀, 謝謝!!

子爵府

好媽媽勳章

有無轉低波上斜呀?
原帖由 rayray 於 10-8-17 12:18 發表
我買咗一架2手車, 萬事得 PREMACY 7人車, 大約10年車, 但發覺上斜路無咩力 (不是坐滿人, 只坐咗5個人), 比咗油都唔係好去, 得50m左右, 請問應該係咩問題呢, 要換什麼零件呢?? 大約幾多錢呀, 謝謝!! ...
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

有呀, 已轉咗啦!!

大宅

我買咗一架2手車, 萬事得 PREMACY 7人車, 大約10年車, 但發覺上斜路無咩力 (不是坐滿人, 只坐咗5個人), 比咗油都唔係好去, 得50m左右, 請問應該係咩問題呢, 要換什麼零件呢?? 大約幾多錢呀, 謝謝!!

禁止發言

二手車係差不多

子爵府

好媽媽勳章

1500cc???

子爵府

好媽媽勳章

十年車,唔好換咯,樓下話齋玩多陣換架好過.無謂洗錢响舊車度.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

別墅

回覆 1# rayray 的文章

這款車係會唔多夠力,五個人上斜行到50km都算唔錯啦,我以前都用過premacy,徐非大改裝,否則都係一部唔多夠力嘅車。

洋房

係咪本身唔夠力呀

大宅

你部係第一代premacy﹐唔係1800就係2000cc﹐一百三十幾匹。已經十年車﹐坐五個人﹐如果條斜路真係好斜﹐無力都好正常。除左換下火嘴、換下油同風隔、洗下蝴蝶奄之外﹐都無乜野可以換喇﹐除非換過部車啦。

洋房

你試下關左a/c 個制, 過左斜路你先開番睇下會唔會好 d..
另外, 你試下得閒踩下地板油, 等佢開下 click down , 架車會爽 d 嘛 ...

複式洋房

原帖由 sshoi 於 10-8-18 22:30 發表
你部係第一代premacy﹐唔係1800就係2000cc﹐一百三十幾匹。已經十年車﹐坐五個人﹐如果條斜路真係好斜﹐無力都好正常。除左換下火嘴、換下油同風隔、洗下蝴蝶奄之外﹐都無乜野可以換喇﹐除非換過部車啦。 ...

2000cc 轉埋波上斜都冇力?好有問題喎。搵車行check check好喎。

大宅

有冇去原廠check? 我之前有一架van都有冇力問題, 結果係油泵老化, 換左之後, 仲快過新車果陣

大宅

原帖由 fongyuen 於 10-8-21 10:10 發表
2000cc 轉埋波上斜都冇力?好有問題喎。搵車行check check好喎。

五個人始終都成1/4噸以上。要睇係小斜定大斜﹐長斜定短斜﹐衝上斜定同車再上斜﹐同埋有無開冷氣。

大宅

最擔心係在比較多車及比較煩忙的時間及道路上切線, 因架車唔夠力, 所以有時CUT線, 須然已預留比較多小小位先CUT過去, 但架車唔夠力, 所以一CUT過去成日都比人”BB” , 架車去唔得快, 比較危險, 但比較多車及比較煩忙的時間D車又唔係好 “相就”, 所以都唔知點好!!

(希望明白我以上講什麼啦)

大宅

最擔心係在比較多車及比較煩忙的時間及道路上切線, 因架車唔夠力, 所以有時CUT線, 須然已預留比較多小小位先CUT過去, 但架車唔夠力, 所以一CUT過去成日都比人”BB” , 架車去唔得快, 比較危險, 但比較多車及比較煩忙的時間D車又唔係好 “相就”, 所以都唔知點好!!

大宅

首頁

尾頁

跳至