美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問各位靚媽,

十多歲的少女應該如何護膚? 如何預防黑頭? 用咩洗面? 搽咩護膚品?

另外, 化完粧(表演完)又可以用咩徹底御粧呢?

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

我女都係, 10歲啦, 有黑頭, 生粒粒, 好似係走米, 有人介紹我用一隻美國洗面, 唔使再擦野, 真係幾乾淨, 名叫 Dermalogica, 你去搵下啦, 應該好多地方有

用一些天然D野同佢御粧, 一定要御兩次

男爵府

coo1068,

請問Dermalogica係咪一般化妝連所店都會有ga? 洗完面係咪唔會覺得皮膚乾ga?

邊一隻御粧會比較天然? 有冇介紹?

原帖由 coo1068 於 10-8-17 17:51 發表
我女都係, 10歲啦, 有黑頭, 生粒粒, 好似係走米, 有人介紹我用一隻美國洗面, 唔使再擦野, 真係幾乾淨, 名叫 Dermalogica, 你去搵下啦, 應該好多地方有

用一些天然D野同佢御粧, 一定要御兩次 ...

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

此洗面可卸妝, 不會乾, 因我女一齊去買, 佢甩見過佢皮膚, 講唔使擦野, 所以只用洗面野

原帖由 salau 於 10-8-17 17:59 發表
coo1068,

請問Dermalogica係咪一般化妝連所店都會有ga? 洗完面係咪唔會覺得皮膚乾ga?

邊一隻御粧會比較天然? 有冇介紹?

男爵府

唔該晒, 係咪去一般化妝連所店就可以揾到?

原帖由 coo1068 於 10-8-17 19:43 發表
此洗面可卸妝, 不會乾, 因我女一齊去買, 佢甩見過佢皮膚, 講唔使擦野, 所以只用洗面野

象牙宮

PM左比你, 希望幫到你啦

原帖由 salau 於 10-8-18 12:07 發表
唔該晒, 係咪去一般化妝連所店就可以揾到?

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

用fancl落粧油,包你乜濃粧都落到

洋房

Bioderma藍色保濕系列-卸妝水都唔錯

始終女女10歲就開始MAKE UP,你要睇返女女皮膚平時有咩變化,唔係話依家唔需要就唔理佢
我覺得保濕最好要做返LAW 都係保濕O姐,又唔係要搽好多野,10歲呢O的時間O既皮膚好嫩架~

男爵府

同意, 10歲多D皮膚仲係好嫩, 所以要好好保護佢, 尤其是開始要化粧, 仲更加要小心, 我覺得化粧會令皮膚差, 唔知會唔會咁樣加快有黑頭呢? 所以要向大家請教護膚之道, 唔該咁多位!

原帖由 tobyrabbit 於 10-8-18 14:13 發表
Bioderma藍色保濕系列-卸妝水都唔錯

始終女女10歲就開始MAKE UP,你要睇返女女皮膚平時有咩變化,唔係話依家唔需要就唔理佢
我覺得保濕最好要做返LAW 都係保濕O姐,又唔係要搽好多野,10歲呢O的時間O既皮膚好嫩 ...

象牙宮

我女用的是天然野, 我同佢搵都搵左好耐, 試都係, 我都怕佢咁嫩, 令皮膚唔好, 不過佢用左又真係唔錯

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Simple有冇試過?

民房

10歲可用一些較溫和的洗面乳,例如Cetaphil是一個幾好的選擇。無香味、無特別Chi激的物質。如果有少少痘痘可以用佢果個"痘痘皮膚"適用果隻。

之前醫生都推介呢隻。

伯爵府

原帖由 tomoyama 於 10-8-18 17:48 發表
10歲可用一些較溫和的洗面乳,例如Cetaphil是一個幾好的選擇。無香味、無特別Chi激的物質。如果有少少痘痘可以用佢果個"痘痘皮膚"適用果隻。

之前醫生都推介呢隻。 ...

有粉刺啱用嗎?會否好乾?

民房

原帖由 blackbeauty 於 10-8-18 20:39 發表

有粉刺啱用嗎?會否好乾?

咁你可用Cetaphil(無記錯的話中文叫:舒特膚)ge For 暗"創"皮膚果隻。不果果隻貴少少(普通果隻$80一大支)。唔會好乾,我都用緊,好溫和

藥房有得買。

伯爵府

原帖由 tomoyama 於 10-8-18 21:30 發表

咁你可用Cetaphil(無記錯的話中文叫:舒特膚)ge For 暗"創"皮膚果隻。不果果隻貴少少(普通果隻$80一大支)。唔會好乾,我都用緊,好溫和

藥房有得買。 ...

是否好似寫住for油性皮膚果隻?
thx.

洋房

係呀,化妝會令皮膚變差呀,因為係重金屬成份!
建議用FOUNDATION個O的可以揀返係MINERAL(礦物質),對皮膚好好多,因為礦物質都係身體其中一種成份,唔會做成排斥之餘,可以當係阻擋重金屬化妝品O既MASK
做保濕都可以用返O的成份簡單O既,例如:B5 GEL,10歲女都可以用

希望O的資料都幫到你~
或者大家可以再討論下

民房

原帖由 blackbeauty 於 10-8-18 22:03 發表

是否好似寫住for油性皮膚果隻?
thx.

個名係>>舒特膚油性皮膚潔膚露

個網:
http://www.cetaphil.com.hk/oily-skin-cleanser.html

我建議10歲剩係用洗面就好得,唔洗用Mask呀保濕果D!始終10歲頌係細,皮膚唔可以放咁多野,因為皮膚有天然免疫力,其實塗咁多野會令到佢無左果種免疫架!

男爵府

係醫生推介ga? 我好似未見過, 我去葯房望下先, 唔該晒

原帖由 tomoyama 於 10-8-19 01:03 發表

個網:
http://www.cetaphil.com.hk/oily-skin-cleanser.html

我建議10歲剩係用洗面就好得,唔洗用Mask呀保濕果D!始終10歲頌係細,皮膚唔可以放咁多野,因為皮膚有天然免疫力,其實塗咁多野會 ...

男爵府

你指MINERAL 0既 FOUNDATION 係邊D牌子呀?

原帖由 tobyrabbit 於 10-8-18 22:05 發表
係呀,化妝會令皮膚變差呀,因為係重金屬成份!
建議用FOUNDATION個O的可以揀返係MINERAL(礦物質),對皮膚好好多,因為礦物質都係身體其中一種成份,唔會做成排斥之餘,可以當係阻擋重金屬化妝品O既MASK
做保濕都 ...

伯爵府

原帖由 tomoyama 於 10-8-19 01:03 發表

個網:

我建議10歲剩係用洗面就好得,唔洗用Mask呀保濕果D!始終10歲頌係細,皮膚唔可以放咁多野,因為皮膚有天然免疫力,其實塗咁多野會 ...

唔該晒

首頁

尾頁

跳至