母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我個囡11個月大了, 我都係公司泵咗 9個月, 早晚就係屋企埋身食. 我覺得要泵得多, 除了個好泵之外, 識得用手擠都好緊要. 我記得之前我睇咗以下果條 link 介紹的方法之後, 我每次泵完後都用手再擠.

http://newborns.stanford.edu/Breastfeeding/MaxProduction.html

然後是引奶陣, 因為有陣時唔知係咪個泵 gei 問題, 明明個胸仲係好實净, 仲有奶, 但就係泵唔出, 咁我咪停咗唔用泵, 而係改用手 lo, 引奶陣係可以令你出奶出快 d, 出多 d, 唔駛怕丑, 初初我好怕丑, 唔敢引奶陣, 同埋自己有心理壓力, 試咗幾次都唔得, 後來豁咗出去, 終於引奶陣成功, 你都可以試下, 識引奶陣之後, 泵奶又去到另一境界了.

http://www.breastfeeding.org.tw/ ... hlight=%A5%A4%B0%7D

你再試下, 你睇下幫唔幫到你吖.

洋房

我第一胎都係全奶媽,到而家有緊第2胎都仲有奶,我大女已經21個月。

我當時生第一胎因為開刀傷口發炎,同食抗生素,所以生完頭2個星期唔敢喂人奶,怕傳左d藥比我女。當時真係情緒極度極度低落。

我琳泵得密d同大力d有直接幫助。當時我怕如果成2個星期唔比個女吸吮,end up 會無奶出,所以我堅持每日一得閒就係咁用奶泵狂泵,有時係1個鐘1次,有時2個鐘一次,有咁密,泵咁密。而且我將個力度調大d。初時係有d痛架,不過慢慢就習慣左。

食物都係會影響奶量。我每餐一定會吃至少半碗飯,2碗湯同最重要的海魚同菜。食飯一定要定時。我個case係如果幾餐無吃飯和湯,奶量就會少左同希左。所以我覺得呢兩樣野同奶量有關連。

洋房

呢幾個係我當時常喝之催奶湯,不用煮很久(45分鐘至 1.5小時)材料的營養還可以保存但又有一定濃度。有興趣可以參考下:

1. 木瓜嘉美雞(或加雞腳)排骨花生(或薏米)湯

2. 水瓜(或任何時令瓜類)巴富豬排骨湯

3. 猴頭菇(或其他菇類)花膠淮山嘉美雞薏米湯

4. 牛肉蕃茄土豆紅蘿蔔玉米豬骨湯

5. 攪碎海魚蓉蕃茄豬骨湯

6. 紫菜魚蛋豬骨湯 (亦可用嘉美雞湯代替豬骨)

7. 蝦頭時令瓜類豬骨湯

8. 嘉美雞紅祖淮山白米(或糯米)湯

9. 牛尾骨紅蘿蔔椰菜玉米西芹湯 (可加紅菜頭)

10. 攪碎杏仁花膠(我有時用鮮魚膘代替)豬肺嘉美雞湯

禁止訪問

大宅

請問你們泵的時間係點架, 我就係.....

第一次10分鐘
第二次5分鐘
第三次5分鐘

足夠嗎???

禁止訪問

男爵府

牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章

之前我都有比囡囡埋身食,但係因為BB收水收得多,所以姑娘叫我人奶加奶粉,自己想BB快D增磅,所以餵奶粉多D,到依家差不多全奶粉,因為BB已經唔肯再埋身食,但係我仲有奶仲好想餵人奶,想問仲有無可能呢?邊隻奶pump好用D呢?我日日都有飲湯同食飯的,請大家比D意見。

禁止訪問

大宅

多謝咁多倍媽媽的資料, 依家奶量有增加左啦, 由以20ml 到依家每2.5hrs都可以泵到30ml-40ml, 半夜仲試過泵到90ml , 但唔係成日有呢個ml, 雖然唔係話好多, 希望慢慢會再多D啦~

另外, 最近我買左medela freestyle breastpump, 真係一個好的奶泵, 對我地呢D全泵奶媽有好大幫助呀~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊