自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

$800一個月,
暑假都有,
所有自己喜歡的書,CD自己畀.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

以前返工, 有賺錢能力都係2X/餐, 唔叫嘢飲 OR 跟例湯...
點解一個中學生要俾3X, 仲要驚佢無嘢飲? 要飲嘅咪帶樽水囉...

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 小倩 於 10-8-18 23:06 發表
以前返工, 有賺錢能力都係2X/餐, 唔叫嘢飲 OR 跟例湯...
點解一個中學生要俾3X, 仲要驚佢無嘢飲? 要飲嘅咪帶樽水囉...

小學生都仲會聽你講吓!
樓主講緊嘅係中二生,
如果佢肯帶樽水咪冇問題囉

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唉~~~~頭先問左個仔,佢學校d人會食乜,同佢自己諗住點食,去邊樹食,佢話想留係學校食小食部d公仔麵,可以留番d錢買高達模型 ,跟住問我會比幾錢佢 一面期望,跟住我答佢,公仔麵幾錢,未比幾錢囉~~~:;pppp:

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 小倩 於 10-8-18 23:06 發表

無辦法啦....大勢係咁..

而且大部份家庭都父母搵錢...
基本要求已經係講緊學幾多樣野
所以食飯又點會差得過課外活動
一堂活動可能都講緊成舊水
食餐飯30蚊起好正常...

呢點我都明白
所以我好強調各個家庭唔同..

正如我仔玩陀螺...15蚊一個...
同學百五蚊一個....

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 tabo0890 於 10-8-18 23:28 發表

無辦法啦....大勢係咁..

而且大部份家庭都父母搵錢...
基本要求已經係講緊學幾多樣野
所以食飯又點會差得過課外活動
一堂活動可能都講緊成舊水
食餐飯30蚊起好正常...

呢點我都明白
所以我好強調各個家庭唔同.. ...

我個仔話佢個同學賣隻陀螺700幾蚊,點知真係有人買....

子爵府

原帖由 foggyao 於 10-8-18 16:34 發表
我個時係一個月零用(包車錢),自己諗掂佢!
記得好似係初中$2500一個月,到畢業時,係$3000,每年父母會作出調整。個時,我只需每日來回搭唔over$8巴士+lunch

月頭洗多,月尾就晌屋企整三文治囉返學做lunch。
學學下,自己識點洗 ...

你讀書時一個月嘅洗$3000,仲多過我依家一個月嘅返工洗費(車錢+早午餐)mouth:

公爵府

原帖由 loklok148 於 10-8-18 23:46 發表

我個仔話佢個同學賣隻陀螺700幾蚊,點知真係有人買....

有~~~ 而家我地已經學會唔大驚小怪:mrgreen:

4xx一套咩咩鬥咭...小學生都有...

一個星期去OK買點數玩遊戲買100蚊係習慣黎...

幾百蚊遊戲帶小學生賣出買入平常事....

小三小四一日都唔只用廿蚊啦...
用慣左....中二肯同你帶水就真係奇蹟囉....

公爵府

原帖由 jo2901chan 於 10-8-18 23:26 發表
唉~~~~頭先問左個仔,佢學校d人會食乜,同佢自己諗住點食,去邊樹食,佢話想留係學校食小食部d公仔麵,可以留番d錢買高達模型 ,跟住問我會比幾錢佢 一面期望,跟住我答佢,公仔麵幾錢,未比幾錢囉~~~:;ppp ...

但為左買高達日日公仔麵又唔係咁好喎...
重要係男仔添...
不過我女話係有好多男仔LUNCH 食兩個麵餐
肯訂飯就訂飯啦
唔肯訂飯就叫佢零用度慳D..
早餐屋企食..又慳D...
飲少D汽水都慳好多架 :lol
佢有目標儲錢都係好事黎 :)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 tabo0890 於 10-8-18 23:57 發表

中二肯同你帶水就真係奇蹟囉....

我以前高中啲男仔, 係帶"飯壺" + "子彈壺"返學 (即係帶熱水俾BB嗰啲)
出嚟做嘢, 大把男同事帶住家飯~
中學生帶水樽有幾奇

大宅

醒目開學勳章

我到個女中2都無比零用錢佢
佢都無詐我型
只係比飯錢 因為中學要出街食
本來係比40$/day 連車費
後來達成左某d協議
調低到30$/day 唔連車費

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我中學開始每日得20蚊咋
但好多野都唔夠錢食
想食就捱幾日慳d
之後就夠錢食想食既野
我中學既最後一年
同學叫我做飯壺小姐
因為我日日拎住個飯壺返學
不過我好enjoy,有住家飯食(以前冇架嘛)

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 雪~bb 於 10-8-19 02:21 發表
我中學開始每日得20蚊咋
但好多野都唔夠錢食
想食就捱幾日慳d
之後就夠錢食想食既野
我中學既最後一年
同學叫我做飯壺小姐
因為我日日拎住個飯壺返學
不過我好enjoy,有住家飯食(以前冇架嘛) ...

你大b都兩歲la

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Sometimes kids at high school want to eat out with friends. Socializing is part of learning to adjust to the adult world too. Sure, they can bring a vacuum flask with rice sometimes, but they need to eat out sometimes too.

When I was a kid, my mom gave me so little that I still felt hungry sometimes (just enough for a bowl of noodles with fish balls, nothing left for snack or drink) and I could only go to eat with friends once a month. Then I went home and ate a lot for dinner.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我自己當年,媽咪比$30,連早餐+LUNCH...但買文具有得claim...
早餐:一份3文治+維他奶..$10..
lunch:有平有貴,有時食個排骨飯/車仔麵/腸粉$12-20,有野飲..有時茶餐廳20-22..有時食好d..去西餐廳..要$30...有時食sushi再貴d...

我爸爸睇唔過眼我得$30咁少,所以另外比$600一個月,再放幾百蚊係屋企,如果無錢就拎....不過通常用埋果600我都唔再拎extra果d....

其實我自己衰...因為屋企同學校距離5分鐘路程,我媽係屋企整lunch...係我自己唔返屋企食..因為返屋企都一樣係咁多錢...

男爵府

好媽媽勳章

我細個時,中一至中五就係$600一個星期
中六七唔同學校,去左冇咁好既區,就$500一個星期,但其實$300夠使仲有剩

呢個數係包埋飯錢包零用,但唔計車費或者其他費用

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

而家出去食飯真係一d都唔平架,就算學生餐都要22-28,我諗比$30會隱陣d啦,你可以又睇吓佢學校附近d餐廳幾$一個lunch,佢鍾意去邊度食多

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 unicath 於 10-8-19 07:30 發表
我細個時,中一至中五就係$600一個星期
中六七唔同學校,去左冇咁好既區,就$500一個星期,但其實$300夠使仲有剩

呢個數係包埋飯錢包零用,但唔計車費或者其他費用 ...

咪差唔多一日一百蚊

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bkteapot 於 10-8-19 07:55 發表

咪差唔多一日一百蚊

諗返又係wor...haha
mami果時話過俾我既仲多過我dadi每個月出完糧俾晒mami之後dadi自己拎返既零用(包埋食同車費)--講到呢度有d慚愧...dadi先係搵錢果個,使得仲少過我

不過有時我又會用呢d錢買下旗...又會自己買下鍾意既文具而唔問返mami claim錢(mami一個月會俾多$100我買文具用)中4-5果d文具錢先會成日動用到,因為果陣操amaths pastpaper,中2好少用到

子爵府

老公話佢小學 (2x 年前) ... 1$ 一日 .
中學就 5$ .
f4-f7 就 10$ .

佢地 (中學) 都可以出街食。。。但佢就係 " 睇 " 住 d fd 食 =.=""
Or 會帶杯面... 因為佢亞媽話唔食杯面會無營養。

早餐會食屋企三文治 .

所以佢 p1 - f7 都係全級最 short .. 最 thin 果個 ....

首頁

尾頁

跳至