自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 foggyao 於 10-8-18 16:34 發表
我個時係一個月零用(包車錢),自己諗掂佢!
記得好似係初中$2500一個月,到畢業時,係$3000,每年父母會作出調整。個時,我只需每日來回搭唔over$8巴士+lunch

月頭洗多,月尾就晌屋企整三文治囉返學做lunch。
學學下,自己識點洗 ...

$3000/1月, 你屋企好有米呀~~~

30日計, 都成$100/1日, e+好多打工仔, 食飯連車錢加買返工衫都冇咁多~~~~

好羡慕啊~~~

另: 我覺得$35/1日就合理.

e+咁多學生午餐, 都唔貴, 餘下d 錢咁當比買d 零食!!

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

做得好好

原帖由 tabo0890 於 10-8-18 22:59 發表

學校小食部有麵...有米粉...有三文治...
大約都係15蚊...
亦會出街食...兩個女仔一個set lunch...碟頭飯...share都夠飽...
m記都會食...淨包都唔係貴..
雲吞麵都有 ... 12蚊碗....
佢話好夠飽...唔需要比多d飯錢.. ...
生日月, 開心過

男爵府

亞仔都係嚟緊升F.2, 同佢傾掂數啦, 每星期$300 全包 (包車費, 零用), 我想佢學吓點用錢 !

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我諗如果係我仔, 我會俾 1000元一個月, 包早, 午餐, 零用. 八逹通車錢我俾.

我細佬以前讀書好慳的, 要買嘢都係飯錢到慳返來. 佢食飯從來唔叫嘢飲, 都係飲水. 就算出來做嘢都係咁, 慣咗. 相反我見佢咁好心疼, 成日叫佢對自己好D.

生日月, 開心過

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 iluvmeeself 於 10-8-19 09:47 發表
老公話佢小學 (2x 年前) ... 1$ 一日 .
中學就 5$ .
f4-f7 就 10$ .

佢地 (中學) 都可以出街食。。。但佢就係 " 睇 " 住 d fd 食 =.=""
Or 會帶杯面... 因為佢亞媽話唔食杯面會無營養。

早餐會食屋企三文治 .

...

你老公好慘呀...佢呀媽竟然會覺得杯面有營養...

男爵府

好媽媽勳章

以前識有個同學仔,中二時$1000...一個星期 覺得佢就正啦,一定儲好多...但見佢愈黎愈肥就知佢d $$去晒邊...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

但果陣$30 / 日, 我覺得都係o岩o岩好咋!!(因為我買文具果d野都係自己攪掂, 無再問攞), 諗返起學校小食部其實係幾貴ga!! 一個淨米都$7, 加一條皺晒皮o既香腸都$3(我一向都細食, 但都絕對唔夠飽!!)
原帖由 雪文 於 10-8-19 10:22 發表
我諗如果係我仔, 我會俾 1000元一個月, 包早, 午餐, 零用. 八逹通車錢我俾.

我細佬以前讀書好慳的, 要買嘢都係飯錢到慳返來. 佢食飯從來唔叫嘢飲, 都係飲水. 就算出來做嘢都係咁, 慣咗. 相反我見佢咁好心疼, 成日 ...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都有同學仔係咁ga~~當時真係俾佢串得起, 成日話我地食d 野cheap....仲要係返學時期都周身名牌
原帖由 unicath 於 10-8-19 10:26 發表
以前識有個同學仔,中二時$1000...一個星期 覺得佢就正啦,一定儲好多...但見佢愈黎愈肥就知佢d $$去晒邊...

子爵府

ahhh.. 唔記得講。。。 

如果佢果日無用到果 1$ ... 佢亞媽第日係唔會再比多 1$ 佢既。。。 直至佢洗左為至 ....

即係如果佢 Jan 1st 無洗果 1$... 到 Jan 31st 都係得 1$ 係袋 ....

我問佢就算果日無洗到。。點解唔收埋果 1$ 佢。。。當洗左 ...

佢話無諗過咁做 ... 放係學校 3/褲袋。。佢亞媽一定抄到...

佢亞媽唔係覺得杯面特別有營養。
而係 ...
" 有野落肚 " = 有營養.
" 無野落肚 " = 無營養 .

原帖由 unicath 於 10-8-19 10:24 發表

你老公好慘呀...佢呀媽竟然會覺得杯面有營養...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lily_liu817 於 10-8-19 10:31 發表
我都有同學仔係咁ga~~當時真係俾佢串得起, 成日話我地食d 野cheap....仲要係返學時期都周身名牌

我果時都有d羨慕佢ga講真...

不過我mami以前做生意,識有個朋友間舖成日都有個細路女去幫襯...聽mami朋友講,個小妹妹(小學生),每日有$500...d錢用唔晒,亂咁使...
而家fresh grad既大學生可能都冇呀...小學生成萬五蚊一個月

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 iluvmeeself 於 10-8-19 10:54 發表
ahhh.. 唔記得講。。。 

如果佢果日無用到果 1$ ... 佢亞媽第日係唔會再比多 1$ 佢既。。。 直至佢洗左為至 ....

即係如果佢 Jan 1st 無洗果 1$... 到 Jan 31st 都係得 1$ 係袋 ....

我問佢就算果 ...

俾我係佢都會收埋果$1...已經唔係話俾得多$$我架啦,仲要果$1係自己慳到既...儲起佢都好~~搵日食餐好既獎勵自己丫ma

別墅

我讀中學時未試有飯$, 家近學校反家食,零用$到無......

我覺得每日 比$25已ok(不包車$,零用$), 現在多數有學生餐.

我們成人食lunch 都吾會過 每日$30

大宅

1-2百蚊個星期都夠啦
車錢另俾

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 媽咪一族 於 10-8-19 02:39 發表

你大b都兩歲la
所以就係話咁多年前都唔夠啦
今時今日20蚊點夠出街食飯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 iluvmeeself 於 10-8-19 01:47 發表
老公話佢小學 (2x 年前) ... 1$ 一日 .
中學就 5$ .
f4-f7 就 10$ .

佢地 (中學) 都可以出街食。。。但佢就係 " 睇 " 住 d fd 食 =.=""
Or 會帶杯面... 因為佢亞媽話唔食杯面會無營養

早餐會食屋企三文治 .

...

呢句我睇左幾次

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 雪~bb 於 10-8-19 17:01 發表
所以就係話咁多年前都唔夠啦
今時今日20蚊點夠出街食飯

我大女都兩歲幾....

但我覺得而家食lunch同我當年同中學差唔多咋喎...

我見屋企附近都有12蚊碗既雲吞麵+$5有野飲...餐廳有$20 大大碟既學生餐(普通人就收$28),凍飲+$2....酒樓都有$13包飲品既飲盒....

同我當年做中學生時咁上下價錢...

首頁

尾頁

跳至