跳至

首頁

尾頁

大宅

係啦, 我都是怕敏感這個問題, 我自己對花生不會敏感, 但唔知會否易响BB呢....
我都有買其他nuts食, e.g 開心果, 青豆, etc, 不過真係好貴, 之前一定不會捨得比錢買呢D零食, 而家大把籍口lu... hahaha

原帖由 CharlotteH 於 10-9-28 14:41 發表

醫生都有提我話食多d Nuts好但不要食花生,因為有好多人會敏感。我睇過d中/英文書都有咁講。
BB你要健健康康啊!

大宅

其實都幾熱氣喎﹗不過,我最近胃口唔好,只係想食薯片、朱古力﹗但係我知唔應該食咁多這類零食。唉...點算﹗係喎,大家知否懷孕可否吃橙?因我聽過話唔可以,又聽過話可以,真係唔知可唔可以﹗因我想食呀﹗

別墅

原帖由 mingtanhk 於 10-9-29 15:41 發表
其實都幾熱氣喎﹗不過,我最近胃口唔好,只係想食薯片、朱古力﹗但係我知唔應該食咁多這類零食。唉...點算﹗係喎,大家知否懷孕可否吃橙?因我聽過話唔可以,又聽過話可以,真係唔知可唔可以﹗因我想食呀﹗ ...

點解唔可以食橙?我成日食喎!唔食點大大?

別墅

原帖由 emmylai 於 10-9-29 18:11 發表

點解唔可以食橙?我成日食喎!唔食點大大?

我差唔多日日都食一個橙架~~橙好呀, 有好豐富維他命c架~~

大宅

橙本身無問題, 仲有益媽媽同bb的健康添!
不過, 部份孕婦在懷孕期會有胃酸倒或胃灼熱等情況,
如出現以上狀況, 有孕婦會感胃部不適, 難以入睡, 甚至嚴重嘔吐. 以上人士, 必須停止進食橙, 檸檬等酸性食物.

原帖由 mingtanhk 於 10-9-29 15:41 發表
其實都幾熱氣喎﹗不過,我最近胃口唔好,只係想食薯片、朱古力﹗但係我知唔應該食咁多這類零食。唉...點算﹗係喎,大家知否懷孕可否吃橙?因我聽過話唔可以,又聽過話可以,真係唔知可唔可以﹗因我想食呀﹗ ...

大宅

原帖由 hikaru80 於 29-9-2010 19:08 發表
橙本身無問題, 仲有益媽媽同bb的健康添!
不過, 部份孕婦在懷孕期會有胃酸倒或胃灼熱等情況,
如出現以上狀況, 有孕婦會感胃部不適, 難以入睡, 甚至嚴重嘔吐. 以上人士, 必須停止進食橙, 檸檬等酸性食物.

...

O...我日日都有食橙..但都差唔多日日都有嘔同胃痛..甘即係唔好食??

大宅

如果個胃痛的話, 就唔好食咁多酸野, 提防"孕婦酸中毒"和胃痛加劇.
"孕婦酸中毒" <- 上網search就有資料出架喇!

原帖由 bbmelodycc 於 10-9-29 19:41 發表

O...我日日都有食橙..但都差唔多日日都有嘔同胃痛..甘即係唔好食??

大宅

太好了﹗唔該晒你哋,咁我可以放心食橙了﹗因為每天只是吃蘋果或提子,真的很悶啊﹗我去產檢時,姑娘話我的小便中有蛋白,都唔知是否我吃朱古力、薯片和月餅的緣故,希望化驗結果無事就好了﹗

男爵府

畀面勳章

原帖由 mingtanhk 於 10-9-30 09:31 發表
太好了﹗唔該晒你哋,咁我可以放心食橙了﹗因為每天只是吃蘋果或提子,真的很悶啊﹗我去產檢時,姑娘話我的小便中有蛋白,都唔知是否我吃朱古力、薯片和月餅的緣故,希望化驗結果無事就好了﹗ ...

橙, 蘋果, 提子, 奇異果... 都ok架~

大宅

我想問可唔可以飲汽水?

我知可樂唔得,因為有咖啡因

但係七喜芬達無咖啡因又得唔得呢?

別墅

原帖由 @barbie@ 於 10-9-30 11:56 發表
我想問可唔可以飲汽水?

我知可樂唔得,因為有咖啡因

但係七喜芬達無咖啡因又得唔得呢?

其實每日飲一杯是可以的。我聽講座,姑娘話計咖啡因,可以飲七杯可樂,不過一定肥死。不過,汽水全無養分,只有糖、脂肪、色素等添加劑,都係唔好飲啦!

大宅

原帖由 emmylai 於 10-9-30 12:33 發表

其實每日飲一杯是可以的。我聽講座,姑娘話計咖啡因,可以飲七杯可樂,不過一定肥死。不過,汽水全無養分,只有糖、脂肪、色素等添加劑,都係唔好飲啦! ...

因為有時想飲o的有味野,汽水有氣,飲完後會頂到o的胃氣出黎,o個下真係好舒服

大宅

我而家都開始飲凍野, 飲佐感覺好舒服, 凍果汁, 凍奶, 沙冰
不過可樂我冇飲呀, 我覺得有d 苦..
原帖由 @barbie@ 於 10-9-30 13:16 發表

因為有時想飲o的有味野,汽水有氣,飲完後會頂到o的胃氣出黎,o個下真係好舒服

禁止訪問

男爵府

雖然我係第一胎..
但又唔會太刻意去介口,,
但有 d 知道唔可以食既就唔會食啦,,
如果唔係好慘..個人都冇咩胃口,,
如果連想食既野都冇得食,,好可憐呀..
同老公仲諗住連生之前去食一次放題
可能我係咁諗啦..
bb 出左世之後食人奶..姐係我食咩佢食咩..
但佢仲係我個肚果時..
我食既野 bb 唔一定會食哂..
因為肥我多過肥 bb ==
所以我都唔刻意介太清淡

首頁

尾頁

跳至