樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

公務員樓唔係公務員先買得架咩? 可以係邊度搵? 地產好少有呢D樓喎...

洋房

咩先係公務員樓啊??

公爵府

我都想知, 請問在邊區.

大宅

係囉,唔係公務員先買得嘅咩?

原帖由 karen613 於 10-8-19 11:09 發表
最近老公想搵d市區大單位,唔介意舊,最緊要近個女讀書同埋大d,我就問下d公務員樓,又真係幾平,雖然要行樓梯,不過實用面積真係有成千尺,四百萬唔使,真係好難喺市區搵到,不過買左之後,就會好難再放出去!真係煩... ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

原帖由 karen613 於 10-8-19 11:22 發表
補左地價就可以出租

好似係公務員先買得...若果要補地價...都唔平...

土瓜灣到有e 類樓...我都好鍾意...

男爵府

原帖由 karen613 於 10-8-19 11:09 發表
最近老公想搵d市區大單位,唔介意舊,最緊要近個女讀書同埋大d,我就問下d公務員樓,又真係幾平,雖然要行樓梯,不過實用面積真係有成千尺,四百萬唔使,真係好難喺市區搵到,不過買左之後,就會好難再放出去!真係煩... ...

邊樹 和 點揾呢?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

原帖由 yoyoslam 於 10-8-19 12:40 發表

邊樹 和 點揾呢?

在土瓜灣一帶細地產公司, 有時會有盤, 但不多, 現時旺市會多d, 有1200-1600足不等, 現在大概400-500萬左右. 但真係好舊個種, 超過40年, 無電梯, 需然4-5層樓高, 無上網, 無有線.....大就係大, 實用超過95%....但吾係人人頂得順.

男爵府

好似冇得做按揭的,$4XX萬,你好有錢呀.......

侯爵府

好媽媽勳章

我聽人講telford都好似有幾棟係公務員樓, tuenmun 至樂花園同fanling ke 海聯都好似係
原帖由 Gogojuly 於 10-8-19 15:04 發表

好似冇得做按揭的,$4XX萬,你好有錢呀.......

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 karen613 於 10-8-19 22:23 發表
其實問過地產,佢話大部分嘅公務員樓都只限轉讓俾合資格公務員,不過只有好少數嘅公務員樓分左契,就可以補地價買俾其他人.
我雖然係長俸制公務員,亦都可以一筆過俾錢,不過我唔係男公務員,所以暫時冇得買 只有 ...

女性吾買得?性別岐視?

子爵府

原帖由 ShinTeresa 於 10-8-19 15:09 發表
我聽人講telford都好似有幾棟係公務員樓, tuenmun 至樂花園同fanling ke 海聯都好似係

樓主所講個 d 公務員樓,係60-90年代前殖民地政府批地俾公務員合作社所建成嘅樓。地點有好多都好正:例如跑馬地藍塘道、薄扶林沙宣道 (舊羅富國對面)、九龍塘訊號山、九龍城喇沙附近等,次一 d 嘅地區有土瓜灣美善同道、漆咸道、馬頭圍道、何文田、北角七姊妹道、天后廟道、西環士美菲路等多不勝數,包括以前寶翠園都係。

呢 d 公務員合作社嘅公務員樓冇地價,而且只係得一個大契。所以以前公務員買呢 d 公務員樓必須無双重房屋福利,亦都要其他業主開會批準先至可以成交,成交時仲要另外俾個枱底價舊業主。但因為冇契,所以冇銀行肯受按。後來有部份公務員合作社嘅公務員樓經全體業主通過拆契,所以有部份嘅公務員樓可以分契並且自由買賣而無須其他業主開會批準,只要補地價後亦可賣俾非公務員。(以前都試過有 d 買賣全體業主唔批,係因為新業主職位太低!)

呢 d 公務員合作社嘅公務員樓大多數都係 4-5 層高要行樓梯,但亦都有 d 有電梯嘅大厦,例如西環士美菲路蒲苑、北角英皇道寶石樓等。

而屯門至樂花園同粉嶺海聯等都只係政府產業處買比紀律部隊嘅員佐級(老散)宿舍,入住嘅部門要跟部門人數按比例分配。所有住户只要到退休或上到公屋就要搬出。呢類宿舍好多私人屋苑 or 居屋都有,例如綠楊 & 油美苑等。較高級嘅以前有太古城、碧瑤灣等。

上述資料如有錯請更正。

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

好媽媽勳章

係要做97年之前ke 公務元先好先正
原帖由 ILoveTeddy 於 10-8-19 23:09 發表
做公務員真好!

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 karen613 於 10-8-19 22:23 發表
我雖然係長俸制公務員,亦都可以一筆過俾錢,不過我唔係男公務員,所以暫時冇得買 只有諗下一d補左地價嘅樓啦!

"不過我唔係男公務員" ~ 吓! 咩而家呢個年代, 政府仲有D野要分男女的嗎 ? 就算係紀律部隊的宿舍, 都未聽朋友講過話抽籤有分男女的.

首頁

尾頁

跳至