跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 Bebechhichi 於 10-9-2 11:26 發表
咁快就識得叫baba mama呀, 好叻叻喎!

我個囡囡都係好鐘意周身郁, 隻腳仔踢唔停, 不過尋晚我嘗試用雙手hold住佢對腳仔, 佢可以用自己既力起身, 所以佢真係好大力~

咁你bb每日除左食奶之外, 你會煲d咩粥仔比佢食呀? ...

大家好!我B女是1月4日東區出世,4個月識轉身後便開始爬,爬了一段時間才開始學坐,現已識扶住物件借力起身企兼學行一兩步,但還未出牙仔我好心急。

不過時常忽然大叫,有時被她嚇一跳,早、晚飲奶,中、下午吃粥仔,每次碗吃1.5BB碗有時唔夠飽又給他她吃些其它頂住先,她吃的粥仔有菜或瓜配魚或豬肉,最近番茄薯仔配魚或豬肉比較飽肚,她肚餓會發脾氣,直至有食物落肚為止。至於她的百厭事下次再講。

男爵府

Hi~
大家好﹗我個仔1月23日出世。6個月時有20磅鬆D喇﹗佢口腔下面出左兩隻牙仔,上面都出緊兩隻喇﹗成日牙痕搞到佢好辛苦﹗

食粥仔方面,食得唔多呀﹗好多時都係食十幾匙BB匙咋﹗每餐粥仔一定有瘦肉(純用來煲粥,未食泎住),咁會加以下其中一樣:蘋果、節瓜、菜心、紅蘿蔔、蕃薯、薯仔或雞蛋。暫時覺得雞蛋同蕃薯會令佢有少少皮膚敏感,等遲D先會再試。

佢會反身會坐喇﹗但就未識爬,企就更未得呀﹗

諗住佢十個月開始會比佢返Playgroup,屋企附近有間以蒙特梭利教學法既學校十個月可以返喇﹗到下年四月,想轉維多利亞既playgroup(因依期佢先夠年齡入),希望第時讀依間幼稚園既機會都大d啦﹗

複式洋房

Hi 大家好!
我囝囝1月17日出世,5個半月可以自己坐穩,不過好懶,唔肯反身,而家又唔肯爬,不過E兩日成日都好鍾意企,佢仲未出牙仔呀,我好心急,haha~

大宅

Mine is Jan 27, big fat boy!

原帖由 carolliuhk 於 10-8-19 16:27 發表
做個friends la
BB又可以多個friends

複式洋房

我想問問你地, 如果bb一日食2餐粥仔, 你地會唔會分開2次煲, 定係每日煲一次for 2餐食架?

男爵府

原帖由 Bebechhichi 於 10-9-7 11:16 發表
我想問問你地, 如果bb一日食2餐粥仔, 你地會唔會分開2次煲, 定係每日煲一次for 2餐食架?

我會每日煲一次for 2餐食

禁止訪問

等待驗證會員

Hi! 我對BB係 20日響屯門醫院出生

大宅

hellO,
我個仔暫時只係識食訓屙笑喊玩扭抆叫爬坐扶野企!
未出牙, 但就鐘情於固體食物, 對奶冇咩興趣!

別墅

原帖由 丘師奶 於 10-9-5 11:24 發表
Hi~
大家好﹗我個仔1月23日出世。6個月時有20磅鬆D喇﹗佢口腔下面出左兩隻牙仔,上面都出緊兩隻喇﹗成日牙痕搞到佢好辛苦﹗

食粥仔方面,食得唔多呀﹗好多時都係食十幾匙BB匙咋﹗每餐粥仔一定有瘦肉(純用來煲粥,未食泎住),咁會加以下 ...

hello ^^
你囝囝一定肥嘟嘟好可愛呢

我對montessori playgroup都有興趣啊~ victoria都係XD

想問下你montessori 果間喺邊度呀?

別墅

原帖由 meichi 於 10-9-10 12:45 發表
hellO,
我個仔暫時只係識食訓屙笑喊玩扭抆叫爬坐扶野企!
未出牙, 但就鐘情於固體食物, 對奶冇咩興趣!

寶B都識好多野啦:lol

別墅

Hi 大家好!
我囡囡1月5日出世,但屬奀細型,不足17磅,不知是否太早出牙仔,4個多月已開始出,所以在3個多月時不肯食奶,因為健康院d姑娘話,出牙仔時牙肉會痛,所以會唔鐘意食嘢,依家上面出緊4隻,下面已出2隻。

佢會反身,會坐同企,仲好鐘意跳﹗但就未識爬,佢唔鐘意爬,每次反身後就大叫,要我們幫她反番轉﹗

別墅

原帖由 kaceymama 於 10-9-21 18:13 發表
Hi 大家好!
我囡囡1月5日出世,但屬奀細型,不足17磅,不知是否太早出牙仔,4個多月已開始出,所以在3個多月時不肯食奶,因為健康院d姑娘話,出牙仔時牙肉會痛,所以會唔鐘意食嘢,依家上面出緊4隻,下面已出2隻。

佢會反身,會坐同企,仲好 ...

hi^^
你囡囡又真係幾早出牙仔啊~ 我澄澄而家吽緊上排牙. 乜咁啱ge, 澄澄又係唔識爬, 反轉後郁唔到鬼殺咁嘈

別墅

原帖由 b.blue 於 10-9-22 11:11 發表

hi^^
你囡囡又真係幾早出牙仔啊~ 我澄澄而家吽緊上排牙. 乜咁啱ge, 澄澄又係唔識爬, 反轉後郁唔到鬼殺咁嘈

ha! ha!
真係好啱呀﹗我囡囡都係叫'晴晴'雖然寫法不周,但發音一樣。

別墅

我bb1月23日出黎.識反身.坐未太穩.爬就有爬.,不過唔係用膝頭爬.扶住野借力企

男爵府

montessori我想報依間架﹗
http://www.littlemontessorian.com/course_C.htm但要18個月先可以上

我屋企附近都有間,10個月上得喇﹗但我覺得好似唔多BB參加,咁又驚無乜作用﹗

另外,維記本來我遞左Form,係海怡半島o個間,但佢因為要維修,所以到下年九月先再開playgroup,而家一係睇下寶翠園o個間入唔入到,因為維記真係好難入的。

我想阿仔讀維記,都係博上playgroup,易入N班,再易入K1咋﹗但我都有同事讀左playgroup都入唔番N班呀﹗但我真係好想阿仔入依間幼稚園﹗

原帖由 b.blue 於 10-9-21 17:30 發表

hello ^^
你囝囝一定肥嘟嘟好可愛呢

我對montessori playgroup都有興趣啊~ victoria都係XD

想問下你montessori 果間喺邊度呀?

別墅

HI,我的囡囡都係1月19日出世啊!

原帖由 sai_lam 於 10-8-20 10:43 發表
hi hi
我囡囡係1月19日出世架^^

別墅

我個囡都係1月11日出世 ~

男爵府

我個囝27/1出世,佢宜家係bb牀,成日由牀頭行到牀尾,見到目標就一支箭咁爬過去,最鍾意睇電視,阻住佢睇電視佢就會用盡一切方法令你走開mouth: ,最唔鐘意食媽咪煲的粥 ,一有乜野係手就會放入口,攪到件件玩具到濕晒,我覺得佢細細個已經聽得明我地講乜,但係成日係到扮野,同佢玩就會理你,罵佢就會拎開面扮聽唔到你講野,睇下佢幾時激到我嬲嬲地我就比舊xx佢拎住,等佢放入口 ~~~~

別墅

原帖由 BABY_HEBE 於 10-9-2 23:35 發表

我個女都係呀^^

hello... 你地好呀!  我終於搵到人同我個仔同年同月同日喇!  我果仔都係12/1出世架

首頁

尾頁

跳至