跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

隻隻奶粉都好野痰嗎!?

各位餵奶粉的媽咪:

我bb食a+的, 但出世到而家都好多痰咁...又成日咳(唔知係因為返育嬰園定一或都關奶粉事)...而家正考慮是否要幫小b轉奶粉(普通奶粉/低敏奶粉)??

你家小b食咩奶粉? 是否野痰? 你們會否比小b定時食猴棗散/末去清痰?(如有, 幾耐食一次?)...或者, 你地有無咩方法係for小b清痰, 會否定時煲d野比小b飲??

...我同老公都幾矛盾, 因為見阿囡食a+哩隻奶粉都長肉既, 又唔熱氣, 便便又ok(a+都叫做出名丫, 又方便買到, 唔似得雀巢成日有問題(好怕同佢轉左雀巢能恩低敏呢, 雀巢又出問題就擔心cc), ...請大家分享一下, thxxxxxxxxxxxxx
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

Re: 隻隻奶粉都好野痰嗎!?

施晴媽咪,

之前我個囡都係好多痰架, 仲去過醫院幫阿囡抽痰(阿囡既痛苦經歷), 我問過好幾個醫生, 個個醫生都話唔關奶粉事, 而係每個bb o係 1 - 3個月大既時侯, 條氣管未develop得好, d喉嚨分汾會多d, 未識分解. 仲有加上我地d bb係 1 月份出世, 您知啦, 每年2 - 4月都係轉天氣, 莫講話bb, 大人都會 o係呢幾個月多d痰, 多d病痛. (若果我生第2名, 我唔會再揀1月生, 我會係夏天生, 最多我自已辛苦d).

講開又係呀, 我個囡踏入四個月大, d痰真係小左好多架, 以前未轉能恩低敏時, 係飲心美力, 我地以為甜好惹痰, 但家下阿囡飲番, touchwood講, 又無痰喎.

若果您阿囡飲a+好地地, 無謂轉呀 ! 不過您可以每次沖奶沖多10ml水, 即沖5oz奶奶, 用160ml水(平時150ml水), 5 scoops 奶粉. 我阿囡未滿月時, 個陪月姨姨教我甘, 阿囡個輪真係小左痰. 又或者每餐飲完奶, 比阿囡飲一口水 (惠氏個姑娘教架), 睇吓好唔好d.

男爵府

好媽媽勳章

mysweetbb:

係呀, 題外話:我都聽朋友講話最好d小b向5,6月出世, 因為天氣啦, 同埋第時小b返學唔會細人一年/大人一年咁...唉!!!!(有時好的真係要跟下人, hehheee)

thx你的意見...我同老公就諗, 阿囡就快(下個月)可以食下粥仔, 咁咪飲少一兩餐奶奶, 無咁多痰囉!?...同埋轉咩低敏奶粉(雀巢, 易買到, 但多問題; 森永, 好難買, 同埋有少少"瀉"嗎!?唔知係咪?(日本牌子又幾可信咁); s26, 熱氣?...有好多唔同的聲音, 唔知邊隻好)......都唔係好想無拉拉要阿囡轉奶粉.

...所以, 我會試下溝多少少水開奶(雖然e生唔鼓勵)同埋煲下咩紅蘿蔔粟米水(清潤), 又比小b耐唔耐食猴棗散/末咁...

大宅

施晴媽咪,

不過臨瞓前個餐奶, 最好飲完都比淡水bb飲, 一來成晚流流長, 驚d分泌係喉嚨度, 第2朝bb會多d痰架, 二來口腔清潔d.

男爵府

好媽媽勳章

mysweetbb:

收到, 明白.
...哎呀呀, 睇見你個囡張相呢, 好抵打..........我諗你每次同阿囡玩, 一定好肉緊想咬啖佢!?(變態!?hehehee)

大宅

施晴媽咪,

阿囡依家都唔係好飲得, 瘦左d啦 :-(. 不過我見到小卓然 (m琳琳個囝囝) 就真係好想咬佢一淡, 肥嘟嘟好鬼得意. 您有無同感呀 ?

男爵府

好媽媽勳章

mysweetbb:

小卓然我見過佢一次, 佢好好笑容架, 好鍾意笑。我最鍾意小b成日笑, bb成日笑先開心呀, 你見佢笑, 自自然又會跟住笑..., d小b好抵打呢我就好肉緊想"啜"啖佢, 或 "咬"啖佢...hehehee...

唔緊要啦, 我小b仲瘦呀...慢慢黎, 等阿薳然b慢慢食翻野...最緊要小b健康呢!

大宅

施晴媽咪,

係呀, d bb成日笑真係好可愛架, 我阿囡就似我:-( , 成日喊, 曳到死.

仲有提一提您, 您囡囡飲完奶時, 您地搵多個枕頭"浪"高d先比bb瞓呀, 等佢喉嚨d分泌物容易流落去, 唔駛kick住個喉嚨. 若果想方便d, 亦都可以去荷花買個斜枕頭 (個盒寫for easier breathing and better digestion), 個盒幅相係個西人BB, 斜瞓係樹, 好舒服甘樣.

之前我個囡好多痰, 醫生叫我地抱住BB 45度角瞓, 嘩, 抱住佢瞓, O甘我地咪唔瞓, 後尾我地去左買呢個斜枕頭, SO FAR 幾好, 仲唔驚阿囡嘔奶. 我地晚黑個餐奶飲完後, 就比阿囡瞓, 大約一個鐘後, 至幫佢換返個普通枕頭.

男爵府

好媽媽勳章

mysweetbb:

我阿囡呢又似足我d衰野......臭脾氣!(激c人) :evil: ...等佢大少少, 我要盡量教翻好佢

斜枕頭, 請問你記唔記得大概幾銀呀!?thx你的提點!

我可能試下幫阿囡轉隻無咁甜既奶粉呀(不過都要問翻e生先, 仲要同育嬰園夾呀"你知啦, 6個月大要跟育嬰園喎, 可能要有e生証明先可以跟阿b食的奶粉...所以都要問清楚晒d安排先得)

大宅

施晴媽咪,

好似大約hk$170.
您幫阿囡轉奶粉, 驚唔驚佢轉左之後唔鐘意飲呀 ? 唉, 我係過來人, 若果bb肯飲奶, d便便又ok, 無謂轉啦 ! 搞搞吓, 佢唔飲又轉番轉頭, 就麻煩啦 ! 最終可能又搞壞阿囡d腸胃. 不如您試吓每餐飲完奶, 比幾啖水佢dap吓, 仲好啦 ! 就算係佢 bu返出黎都無問題架.

我上個星期六帶阿囡去打五合一, 比醫生話鬼我地, 阿囡飲得好地地, 好幫阿囡由心美力轉飲能恩, 佢話轉左唔代表d鼻敏感無喎.

另外, 仲有一個辦法, 就係買支生理鹽水, 幫bb滴鼻 (唔係滴鼻塞個隻喎, o個隻會越滴越塞), 因為耳鼻喉通架麻, 我個囡滴左之後, 除左清左d鼻c外, 條氣各樣都順好多. 呢支野, 我問過幾個醫生, 都話keep住 滴無問題.

大宅

MySweetBB 寫道:
施晴媽咪,

係呀, d bb成日笑真係好可愛架, 我阿囡就似我:-( , 成日喊, 曳到死.

仲有提一提您, 您囡囡飲完奶時, 您地搵多個枕頭"浪"高d先比bb瞓呀, 等佢喉嚨d分泌物容易流落去, 唔駛kick住個喉嚨. 若果想方便d, 亦都可以去荷花買個斜枕頭 (個盒寫for easier breathing and better digestion), 個盒幅相係個西人BB, 斜瞓係樹, 好舒服甘樣.

之前我個囡好多痰, 醫生叫我地抱住BB 45度角瞓, 嘩, 抱住佢瞓, O甘我地咪唔瞓, 後尾我地去左買呢個斜枕頭, SO FAR 幾好, 仲唔驚阿囡嘔奶. 我地晚黑個餐奶飲完後, 就比阿囡瞓, 大約一個鐘後, 至幫佢換返個普通枕頭.

MySweetBB & 施晴媽咪

我欣廷都開始成日笑, 又鍾意玩, 見倒佢笑我都會好開心的 . 佢宜家識食手指就無甘扭計了. 又會自己訓教. :lol:

我阿 b 食 A+ 又無痰喎 (touch wood), 唔知會唔會同 bb 的體質及呼吸道有關呢?

Joycelyn

男爵府

好媽媽勳章

hi, joycelyn & mysweetbb:

我阿囡噚日下晝向學校

大宅

施晴媽咪,

轉s26低敏都好呀 ! 因為我問過惠氏, 點解o係街無得買, 佢話一定要醫生refer至可以食, 所以我覺得佢地好穩陣.

希望施晴叻叻, 快d打抵哂d病菌.

仲有既然施晴呼吸唔好, 您一定要買o個個斜枕頭比佢瞓, 等佢舒服d, 同埋安全d.

男爵府

好媽媽勳章

咦, 乜無得買既咩!? 因為未轉, 所以未有去睇喎...hehe, 等我哩幾日向屋企附近望望先, thx你的提點!(e生淨係比左張coupon我, 但係佢都話過左期架勒, 只係比我參考下隻奶粉資料...無比refer信呢!我要留意下先得)

yeah, 等緊!thx

喂喂, 你地d小b有無好認人呀...佢哩幾日開始好認人呀! 有時我行開一陣, 明明同我d家姐姨甥一齊, 佢都見慣...丫, 個衰豬會即刻喊喎!!!...之前睇過d資料話佢地開始認人, 認定邊d係照顧者, 開始建立自信心咁...丫...你地有無咁!?

大宅

施晴媽咪,

我阿囡未夠四個月就開始勁認人啦, 我夜晚唔可以行開超過五分鐘, 否則佢就....嚎哭, 我依家放工, 一返屋企親天未黑, 就第一時間去沖涼. 我成日比佢霸住哂呀, 無哂私人時間 :-( . 我連份報稅表都未得閒填呀, 最衰o係公司又唔方便填喎. 阿囡分分鐘搞到我比稅局罰錢兼坐監 .

男爵府

好媽媽勳章

mysweetbb:

hehehee, 我都未填報稅表喎!(抵打 )
哎呀, 你個隻又係曳豬豬黎架, 哈哈...我呀, 有個朋友剛向美國返黎探我地, 隻曳豬呢見到人, 即扁咀, 跟住勁谷紅眼同鼻...好似好可憐咁! ...見到佢個衰樣呢, 都唔知好笑定好嬲, 做戲咁呀佢! :lol:

p.s. 我剛上網睇惠氏資料, 仲打埋去問...我話點解上網只得咩 "愛兒素", 無另一隻低敏s26...市面有無架!? 佢就話向萬寧個d都可以買到!(仲提我只要係e生refer要食先好買比小b咁喎...仲問我小b的情況)hehehe, 好似幾專業咁喎...

大宅

施晴媽咪,

eeee您都未填呀, 萬一要坐監, 有個伴喎

男爵府

好媽媽勳章

洗定個patpat先?-( ............................oh, 啋!!!!!!!!!!!!!!

男爵府

好媽媽勳章

mysweetbb:

我今日終於寄左啦, 你寄左未呀!? 到時你要坐, 我唔駛坐.....你就慘啦, 無人陪好悶架! :lol:

大宅

MySweetBB 寫道:
施晴媽咪,

我阿囡未夠四個月就開始勁認人啦, 我夜晚唔可以行開超過五分鐘, 否則佢就....嚎哭, 我依家放工, 一返屋企親天未黑, 就第一時間去沖涼. 我成日比佢霸住哂呀, 無哂私人時間 :-( . 我連份報稅表都未得閒填呀, 最衰o係公司又唔方便填喎. 阿囡分分鐘搞到我比稅局罰錢兼坐監 .

MySweetBB:

嘩! 你阿囡甘快識認人既 . 掉番轉你阿女唔緊你咪重傷心! 我'睛'願成日比 bb 癡住喇! 書話大約六個月大識認人的了.

我重未收倒份報稅表啊! 同宜家無做野有無關架? 初時我諗住下個月都收唔倒先寫信去稅局問. 都係得閒打電話問'絡'!

Joycelyn

首頁

尾頁

跳至