跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想由australia返hk生bb
因為我家人o係香港所以我想o係香港生...始終屋企人o係身邊感覺會實在d....
如果係既話咁點去醫院排期呢(想public生), 我打算大概32-34 weeks左右先返香港
會係澳洲拎哂醫生證明同檢查返去.... 希望可以o係聯合生. thank you thank you 解答呀.....3月預產so應該1月頭左右返

子爵府

我詳情唔清楚, 但我估你到時返嚟香港先去政府醫院度登記都應該OK, 只有你係香港永久居民, 醫府醫院唔可以拒絕你, 如果有問題, 咪叫屋企人打去聯合問清楚囉, 又或者叫佢哋攞你啲資料去登記咗先

複式洋房

我覺得你係HK居民,政府都要收你~
我朋友到7個月先知自己有左,再去東區登記最後都可以o係東區生
預早登記目的係因為要產前檢查啫
不過,要問清楚7個月答飛機安唔安全wor

大宅

我都覺得最好叫你屋企問醫院,同埋幫你拿資料去登記左先。
原帖由 jessiechen 於 10-8-20 09:52 發表
我詳情唔清楚, 但我估你到時返嚟香港先去政府醫院度登記都應該OK, 只有你係香港永久居民, 醫府醫院唔可以拒絕你, 如果有問題, 咪叫屋企人打去聯合問清楚囉, 又或者叫佢哋攞你啲資料去登記咗先 ...

My baby girl: Samantha: 10 Oct 2009
Sammi: 15 March 2011

複式洋房

唔該哂大家... 我聽人講醫院已經fully book 至三月喇bor...唔知係咪呢?? 如果係咁點算呀?? 我係香港人呀.... 係暫時o係澳洲做緊野咋.... 如果我老公係澳洲公民會唔會影響我既資格去政府生嫁~~ 我見有d姐妹話要拎埋老公既id card去登記??

子爵府

原帖由 catherine2010 於 10-8-29 20:21 發表
唔該哂大家... 我聽人講醫院已經fully book 至三月喇bor...唔知係咪呢?? 如果係咁點算呀?? 我係香港人呀.... 係暫時o係澳洲做緊野咋.... 如果我老公係澳洲公民會唔會影響我既資格去政府生嫁~~ 我見有d姐妹話要拎埋 ...

私家就話有fully book, 我諗政府無咁唔收本港居民, 就算幾full都要收, 你放心啦, 一定book到

複式洋房

應該可以BOOK到,因為係香港居民MA

複式洋房

其實你最好打去問醫院問清楚,
正常佢會收你既,因為點都會有D遲book case,
你老公係au citizen,但係咪HK居民呀?
不過其實都無咩影響,因為父母唔係HK人都可以喺HK生,何況你係HK人.

伯爵府

但係你1月先返黎可能好遲wo,
你做產檢一路都會係澳洲做嗎

複式洋房

老公係咩公民都無問題, 最重要你係香港居民, 你最好叫屋企人幫你去登記咗先, 等醫院有個預算, 但肯定唔會唔俾你去生... 你可以放心, 因為好多大陸人都會過期留响香港生仔, 穿晒水先入急症室, 就算無產檢都迫住俾佢地生架啦... 仲要過期生bb果批九成都係唔俾$出院, 正一垃圾!

複式洋房

我會一路keep住o係澳洲做產檢...不過我諗都係打電話去醫院問清楚有咩手續好d.... 不過唔該哂大家呀...我都想做好準備多d...係要就返時間...係咪打醫院普通個電話就得呢? 真係thks everyone 既解答

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

複式洋房

我唔係"老定"呀.... 都覺得臨生先call ambumlance係唔o岩所以先問清楚手續同大家既經驗咋...我係間醫院都唔中意奉旨啦.. 不過thx for 你既意見 :)

首頁

尾頁

跳至