在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我自己呢就嚟做全職媽媽三年,係呀囡兩歲個陣個工人因為唔做,於是乎我就遲職自己湊返呀囡,轉眼就快三年,但有時都心思思想出返去做嘢,但有時又唔捨得呀囡比人湊,唔知大家都有無後悔為咗湊小朋友而做全職媽媽,大家可以傾吓,交流吓.

珍珠宮

好媽媽勳章

我想 ,
選擇得做全職媽媽 ,
就應該不會後悔的吧 ....
我有兩隻大小魔怪""

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

個囡激到我嘔血果陣咪後悔囉..
平時就冇乜野,

大宅

你個女幾大. 應該讀書了. 我小朋友讀小學, 剛轉做全職媽媽. 一來上了小學太多東西要攪. 二來想執下小朋友的行為. 這兩星期小朋友比以前聽話. 真係有唔同. 我無後悔放棄一份不錯的工作. 如果經済可以. 最好自己揍返. 如果你返了工後, 怕小朋友會變得難教.

原帖由 polly_tam 於 10-8-23 01:22 發表
我自己呢就嚟做全職媽媽三年,係呀囡兩歲個陣個工人因為唔做,於是乎我就遲職自己湊返呀囡,轉眼就快三年,但有時都心思思想出返去做嘢,但有時又唔捨得呀囡比人湊,唔知大家都有無後悔為咗湊小朋友而做全職媽媽,大家可以 ...

男爵府

無後悔
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

無,我做左ftm半年了,講真小朋友自己湊同比人湊,無論邊方面都係好好多架,我係呢半年時間睇到既係,小朋友會係乖d,自理能力都係好好,相比個陣我比工人湊既時候真係差好遠,有工人既日子,我仔真係現今所講既港孩咁,乜都叫個工人架,就算一張紙巾擺係面前都唔會自己拎,永遠都會叫工人,換左既衣服就咁"pat"係地,開頭真係辛苦d去閙到佢唔再係咁樣,但而家我已將佢所有惡習改番哂,仲會幚手做吓家務添,而細個個就無咁嚴重,始終佢仲係細,影響會少d,而家佢地兄妹2人會分工合作去做些少家務

所以就算生活點辛苦,唯一可以教好小朋友既亦只有自己

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

無.

複式洋房

無後悔,我覺得放棄左一份好工,但同時得到個女健康成長,同埋聽話左,仲可以睇住佢成長的一點一滴,一切都是值得的。我總覺得小朋友有阿媽係身邊是會幸福D,EQ都會高D 。身心的成長都會好D。

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我個女就嚟5歲,係呀讀書,今年升k3,9月仲要選小學.
原帖由 SIUBO117 於 10-8-23 09:39 發表
你個女幾大. 應該讀書了. 我小朋友讀小學, 剛轉做全職媽媽. 一來上了小學太多東西要攪. 二來想執下小朋友的行為. 這兩星期小朋友比以前聽話. 真係有唔同. 我無後悔放棄一份不錯的工作. 如果經済可以. 最好自己揍返. ...

子爵府

睇起上來,大家選擇做全職媽媽都無後悔,其實我自己都無後悔,自己湊返佢都係應該,當初我自己湊返佢都係覺得生得佢出就應該有責任教育佢,各位家長努力.

禁止訪問

大宅

陪月勳章

我覺得睇住BB一日一日咁大,
日日學職吾同野好開心,
雖然佢越大越頑皮。
不過我好開心嫁!

民房

其實都冇後悔,...可以睇住佢大個

大宅

好媽媽勳章

無後悔
~我有一個好老公同三個小寶貝~

大宅

無, 我仲想生多幾個黎湊添! 呵呵, 不過無錢

侯爵府

我都無, 雖然只係做了幾個月full time mom.

別墅

嘩! 三年 ......

原帖由 polly_tam 於 10-8-23 01:22 發表
我自己呢就嚟做全職媽媽三年,係呀囡兩歲個陣個工人因為唔做,於是乎我就遲職自己湊返呀囡,轉眼就快三年,但有時都心思思想出返去做嘢,但有時又唔捨得呀囡比人湊,唔知大家都有無後悔為咗湊小朋友而做全職媽媽,大家可以 ...

別墅

做了全職媽媽已有一年啦!

自從放產假的開始, 已經沒有工作了.

原來全職媽媽不簡單, 當初堅持一定要自己湊仔, 自己湊, ...... 後來發覺買餸, 湊BB, 煮飯, 洗碗, 真係好辛苦! 好辛苦! 簡直係心身疲累來形容是非常貼切. 大家認同嗎?

有沒有後悔? 可以說不算是後悔. 始終都不放心及不捨得BB交給別人照顧, 每一天24小時看見BB不斷地成長, 不斷地進步, 也是值得呢!

珍珠宮

好媽媽勳章

無~我好enjoy做全職媽媽,可以自己睇住啊仔大,可以整野比c6&啊仔食,可以一手一腳做曬屋企家務唔使假手於人(工人都未必清潔得干淨)眨眼做左6年全職媽媽喇,佢今年讀小一,我都會出黎搵野做,始終得老公一個人做野,好吃力

首頁

尾頁

跳至