論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

之前都唔知點解做左三年幾的工人急速變衰,擺明搏炒,依家我知點解啦,原來比人炒真係好好搵,可能佢知我阿仔九月上小一,好大機會唔再請工人,所以努力搏炒,今日計一計,剩係遣散都要九千幾,仲有其他未計,唔怪得啦。agent教我點都唔好炒,一定要迫佢自己辭職,咁易咩?唉,請工人煩,原來唔請一樣咁煩。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

遣散費 ? 你真系吾再請工人呀 ?

原帖由 vitasoy 於 10-8-23 12:29 發表
之前都唔知點解做左三年幾的工人急速變衰,擺明搏炒,依家我知點解啦,原來比人炒真係好好搵,可能佢知我阿仔九月上小一,好大機會唔再請工人,所以努力搏炒,今日計一計,剩係遣散都要九千幾,仲有其他未計,唔怪得啦。agent教我點都唔 ...

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

別墅

炒人要比遣散費既咩????

別墅

嘩,佢哋噤SO嘅?

別墅

好媽媽勳章

諗著轉請鐘點,原來一樣要比遣散費。

係呀,總之夠兩年就要比遣散,比人炒都要比,除非你要證明佢真係犯左大錯啦(例如犯法之類),其他情況好難,佢一樣可以告你,話你為左避遣散而屈佢。

伯爵府

醒目開學勳章

遣散費?? not only one month salary + air ticket +$100?? why over $9000???

別墅

好媽媽勳章

如果一夠兩年,再加上唔再請人就要比。

男爵府

好新奇! 只係知道如果公司因redundancy炒人要計遣散費..., 呢d本地勞工法又啱d賓賓印印用....埃.....
如果忍到四年完約唔續呢? 噤樣怕唔駛俾遣散費喇瓜?

複式洋房

請人工人真係煩, 而且我地呢d小僱主都好慘.請左個唔好既,係可以換, 但一換又唔見4-5千, 好既做左5年又要比長期服務3幾萬; d小朋友大,唔用又唔見1萬幾千. 話就話3千幾人工, 又要insurance/ 食住/ 機票/ agent fee/ tax ......政府仲要我地比外僱稅, 應該可以扣稅就真. 政府幾時會睇下我地呢d中(下)階層

禁止訪問

別墅

如果你請鐘點係唔使比架喎, 因為個post都無cut到, 遣散嘅定義係要cut個職位所以炒人, 而員工得到遣散費作為補償. 鐘點都係家傭, 只不過係本地人姐, 點解要比遣散費d外傭.

我建議你打去勞工處度問下, 先至決定出唔出比工人.

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

問左勞工處啦,佢話家傭同本地鐘點性質不同,加上你的工作量係少左,所以需要的員工係由全日變成半日,所以就要比遣散。
hinghing22
你真係道出我的心聲!
girl-girl
5年要比長期服務金,夠兩年然後僱主打算唔再請人,就可以claim遣散

大宅

畀面勳章

唉! 香港僱主不嬲都表面風光, 內裡輸乾啦!
唯有望佢自動向你辭職, 但機會好微......

原帖由 vitasoy 於 10-8-23 16:45 發表
問左勞工處啦,佢話家傭同本地鐘點性質不同,加上你的工作量係少左,所以需要的員工係由全日變成半日,所以就要比遣散。
hinghing22
你真係道出我的心聲!
girl-girl
5年要比長期服務金,夠兩年然後僱主打算唔再請人,就可以claim ...

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 14# vitasoy 的文章

咁你唔駛話比佢知你唔請工人,照去agent睇file,不過唔啱,咪用住鐘點幫手囉!

別墅

好媽媽勳章

晟媽:
你都明白叫佢地辭職真係好難,尤其係佢地計算到有乜費物費可以claim的時候,佢只會出盡力搏你炒佢,真係好可憐。

奉勸各位,當你預計到一段時間之後唔需要請工人的時候,早一年半載要換個新工人。(除非你工人做得好好,而你又覺得值得比的話)

別墅

好媽媽勳章

sillything
我都有諗過你提議的方法,原來佢地有6年追朔期(勞工處話),咁假如有人話比佢聽你老闆最後無請人喎,咁佢可以向勞工處申請同你claim番,上到庭證明唔到你真係請左人呢,一樣要比呢畢。至於邊個會話比佢聽,你都知工人的network係幾咁強大架啦,肯定成個屋苑都知。

伯爵府

醒目開學勳章

so scary!!!!!! I think I need to move house to avoid their network!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 vitasoy 於 10-8-23 17:10 發表
sillything
我都有諗過你提議的方法,原來佢地有6年追朔期(勞工處話),咁假如有人話比佢聽你老闆最後無請人喎,咁佢可以向勞工處申請同你claim番,上到庭證明唔到你真係請左人呢,一樣要比呢畢。至於邊個會話比佢聽,你都知工人 ...

咁咪話你一直都搵緊人but睇唔岩囉
總之唔洗話比工人聽你唔再用工人咪得...
真係claim咪扮請緊人囉

首頁

尾頁

跳至