論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 20# siusum 的文章

I really try my best 搵緊人ma, 搵唔啱咁點喎!吹咩!:;pppp:

別墅

why 遣散都要九千幾? i want to know 點計 if myfriend have the same case

男爵府

HI, 唔係好明炒工人要俾遣散費? 請教!
唔係只要俾一個月money+機票嗎
定係如果同佢續約後炒佢要遣散費? 我依家個工人做左年幾, 不用噢.

子爵府

好媽媽勳章

多餘,我唔會理佢
我同工人既合約根本就係2年,香港好多合約僱員,無人話請工人一定要同佢續約,唔通建築業既合約員工,又會因為合約完了,工程完結,就要僱主比遣散費?根本沒有這回事
到我要抄工人時/合約完結時,我都要自己返屋企湊,我就係"工人",個職位仍然存在,只係,僱主係我老公,根本無必要比遣散費!
我個同事個工人用咗6年,頭一張約個工人自己話唔做,點知,後來又改變主意,又要重新簽過一張新(唔算續約),又再做了4年,到走時,都沒有比任何長服or遣散費,因為,佢比返父母湊(升小一),職位仍在,不過,改了請自己人!
請不要比agent嚇倒,亦不要比勞工處的人誤導,因為,個工人根本就唔會知有遣散費呢樣野,只係佢唔想同你做野,先至博你抄!

首頁

尾頁

跳至